Cimbrul si virtutile sale benefice

Gospodinele vor sti imediat despre ce este vorba, deoarece ele folosesc cimbrul pentru condimentarea mancarurilor cu cartofi, varza si fasole, dar si a fripturilor grase. Bunicile noastre puneau si ele cimbrul in mancare, dar si in dulapuri si sertare, pentru combaterea moliilor sau in cotet pentru a feri gainile de paraziti. Mult mai inainte, Pliniu cel Batran mentiona cimbrul in scrierile sale, medicii greci, ca si stramosii nostri dacii, il foloseau in alimentatie, dar si ca remediu contra bolilor digestive si respiratorii. Cimbrul ca medicament s-a impus insa, in Evul Mediu, cand arabii au inceput sa fabrice uleiuri volatile prin distilare. Astazi, cand toata lumea apeleaza la medicamentele din farmacii, folosirea cimbrului ca medicament este tot mai rara. Si e pacat ca este asa, deoarece virtutile banalului cimbru sunt numeroase si benefice in mult mai multe afectiuni decat s-ar crede.

La ce foloseste cimbrul

Cimbrul este omnipotent, iar lista afectiunilor in care este eficient, este foarte lunga. Iata cateva dintre acestea : afectiuni gastro-intestinale, bolile aparatului respirator, raceli, gripe, convalescenta, boli de nervi, reglarea ciclului menstrual, pareza, atrofie musculara, entorse, epilepsie, etilism, tusea convulsiva, surescitare, dureri dupa amputare, ulceratii, stari depresive, bronsite, tuse rebela, hiperexcitabilitate, inapetenta, nevralgii faciale, dureri de coloana, astm, pneumonie, amigdalita, diaree, dizenterie, tulburari cerebrale, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, colesterol, tromboze, infectii renale si urinare, adjuvant in hipertensiunea arteriala, viermi intestinali, candidoze de toate felurile : bucala, digestiva, respiratorie, genitala, si alte infectii bacteriene; si in tratamente de uz extern, in caz de : sinuzita, rani si ulceratii, arsuri, circulatie periferica deficitara, micoza si candidoza vaginala, reumatism si onicomicoze ( micoza unghiei ).

Cum se foloseste

Cimbrul se poate folosi sub forma de : ceai – o lingurita cu varf de cimbru sau cimbrisor, la 250 ml. de apa clocotita, se lasa 1-2 minute, apoi se strecoara. Se poate face un adaos pentru baie – 200 gr. de planta proaspata sau uscata se pune la macerat in apa rece, dupa 8-10 ore se incalzeste si se pune in apa pentru baie.
Tinctura de cimbru – flori de cimbru culese in timpul amiezei se pun intr-o sticla, se toarna alcool rafinat de 38-40 grade. Timp de doua saptamani sticla va sta la loc luminos si cald. Se folosesc la nevoie, de 2-3 ori/zi, cate 10-15 picaturi, luate cu zahar, pentru combaterea racelii, tusei si febrei.
Ulei de cimbru – se culeg flori proaspete cand vremea este insorita, se pun intr-o sticla, se toarna ulei de masline pana ce le acopera, se lasa sticla la loc luminos si calduros, timp de doua saptamani. Se foloseste in aplicatii externe pe locuri ranite, pe luxatii sau entorse sau pe portiuni afectate de paralizii.
Perna de plante – florile, frunzele si tulpinile de cimbru proaspat culese, se pun intr-o fata de perna, se cos marginile si perna se aplica pe locurile afectate de nevralgii faciale, dureri de coloana etc.
Sirop de cimbru – florile proaspat culese se pun intr-un borcan in straturi alternative cu zahar. Se lasa la loc insorit timp de trei saptamani ; se pune apoi putina apa si se strecoara. Siropul obtinut se pune intr-o craticioara la foc potrivit fara a fierbe. Se foloseste la nevoie o lingurita de sirop pentru combaterea afectiunilor bronsice. Capsule – 325 mg, de la farmacie – 3/zi cu multa apa, in digestie lenesa, aerofagie, flatulenta, secretie biliara defectuoasa, tuse. Ulei esential ( necesita supraveghere specializata ) in bronsite si cistite. Compresa muiata in infuzie in tratamentul infectiilor fungice cutanate.

Precautii si recomandari

Cimbrul trebuie administrat cu prudenta ; in supradozaj el poate da efecte adverse, ca : varsaturi, convulsii, dureri abdominale, chiar delir. Este total contraindicat femeilor gravide, iar cele care alapteaza il vor folosi cu maxima precautie si in doze foarte mici. Uleiurile volatile se iau numai din farmacii sau magazine specializate, ca si capsulele, si trebuie sa aiba mentionat pe eticheta uzul „intern” sau „extern”, dupa caz. De asemenea, folosit pe piele in mod indelungat, poate produce leziuni cu aspect de arsuri. Persoanelor cu sensibilitate marita, si celor alergici la cimbru, le sunt interzise astfel de tratamente. In toate cazurile si in ciuda rezultatelor sale benefice in atatea afectiuni, cimbrul trebuie folosit numai cu avizul medicului.

REDACTIA