Gatitul distruge enzimele
Gatitul distruge enzimele,
este de parere Dr. Gillian McKeith
Alimentele vii sunt pline de enzime; acesta este beneficiul primar pe care-l ofera. Cea mai mare amenintare pentru enzimele alimentare este chiar actul de a gati (fierberea, coacerea, prajirea); toate alimentele gatite sunt lipsite de intreaga cantitate de enzime. Cand orice aliment este incalzit la temperaturi de peste 48 de grade C timp de aproximativ 20 de minute, se produce o distrugere completa a tuturor enzimelor din alimentul respectiv. In cadrul celebrului Studiu Pottenger care a durat 10 ani, s-a efectuat un amplu studiu asupra a patru generatii de pisici, insumand 900 de reprezentante ale acestei specii; jumatate dintre acestea au fost hranite cu carne cruda si lapte; cealalta jumatate a consumat carne gatita si lapte pasteurizat.
Pisicile care au consumat alimentele gatite au suferit de o serie de boli degenerative, asemanatoare bolilor societatii moderne din Occident. De fapt, fiecare generatie a acestor pisici era tot mai slabita, avand probleme congenitale ale oaselor, osteoroporoza si tulburari artritice, disfunctii imunitare si chiar sterilitate, deformatii congenitale si defecte din nastere la a treia si a patra generatie. Pisicile care au consumat carne cruda si lapte nu au avut aceeasi soarta vitrega. Studiul concluzioneaza ca lipsa absoluta a enzimelor a fost cea care a determinat aceste anormalitati si boli degenerative.
Gatitul nu distruge numai enzimele; nici proteinele nu scapa in acest proces. Atunci cand gatim prea mult timp alimentele bogate in proteine, proteina in sine este de fapt distrusa, devine inutila si chiar daunatoare. Un studiu despre pierderea de proteine prin gatirea carnii a concluzionat ca gatitul la 200 grade C a determinat o scadere semnificativa(de la 4 la 30 de ori) a proteinelor solubile din fripturile analizate. In timp ce atat de multi oameni sunt decisi sa obtina cantitatea necesara de proteine din carne, realitatea este ca ei beneficiaza de prea putine proteine folositoare din cauza temperaturii ridicate la care carnea este pregatita. Dar si vitaminele se distrug prin gatit. Gatitul alimentelor nu numai ca distruge toate enzimele, dar afecteaza si vitaminele. Se estimeaza ca nu mai putin de 50% dintre vitaminele B se pierd prin gatire. Asta inseamna ca deseori nu obtinem decat 15% din valoarea nutritiva a majoritatii alimentelor, un procent si mai mic de proteine si aproape nimic din enzimele pe care le contin aceste alimente.
Dr. Gillian McKeith