Acizii grasi Omega-3
Grasi? Pfui !.. Daca-s „grasi” nu ma intereseaza, vor spune multi, dar mai ales multe, cu gandul la silueta sau gandind ca grasimile nu le fac bine. Gresit! Caci exista un fel de „grasimi” din care toti ar trebui sa mancam mai mult, si anume: acizii grasi Omega-3, pe care-i gasim in peste. Acizii grasi Omega-3 sunt un nume colectiv dat unui grup de grasimi polinesaturate ce joaca un rol-cheie in mecanismele organismului nostru. Triburile de inuiti, eschimosii, cum ii stim noi, nu sufera sau sufera foarte rar de poliartrita reumatoida sau de afectiuni cardiace; acest lucru a atras atentia oamenilor de stiinta, care si-au dat seama ca alimentatia eschimosilor, alcatuita preponderent din peste care contine acest fel de acizi grasi, este cea care le asigura sanatatea. Pestele este bogat in acizi grasi Omega-3 si n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia fiecaruia, pentru ca ei sunt esentiali pentru o stare de sanatate mai buna.
La ce ajuta acizii grasi Omega-3
Este o realitate faptul ca o dieta bogata in acizi grasi Omega-3 poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiace. Ei scad tensiunea arteriala, scad abilitatea plachetelor sanguine de a forma cheaguri, reduc nivelul trigliceridelor (grasimi inrudite cu colesterolul), reduc inflamatia arterelor si par a accelera ritmul de pompare a inimii. De asemenea, pentru sanatatea articulatiilor, acizii grasi-Omega3 inhiba efectele inflamatorii, fiind buni si pentru oase, ceea ce ii face indispensabili celor ce sufera de osteoporoza, mai ales femeilor aflate in postmenopauza. Mai ajuta la reducerea durerilor intestinale si la imbunatatirea sanatatii mintale, la calmarea durerilor menstruale si, se pare ca o boala autoimuna grava, lupusul eritematos, poate fi ameliorat prin consumul de peste sau suplimente de ulei de peste, caci acizii grasi Omega-3, reduc inflamatiile si impiedica sistemul imunitar sa reactioneze exagerat. Dar lista afectiunilor in care acizii grasi Omega-3 sunt benefici este lunga ; dintre acestea enumeram alte cateva: astm bronsic, urticarie, boala inflamatorie a colonului, psoriazis, depresie, probleme de memorie ai ale unghiilor, prostatei si probleme menstruale, guta, eczeme si multe altele.
Mancati peste!
Dar nu peste conservat, deoarece acizii grasi sunt distrusi prin procesare. Se recomanda soiurile: somon, macroul si tonul, sardinele proaspete si sardelele. In principiu, se recomanda peste gras, pana la de patru ori pe saptamana pentru barbati si femei trecute de varsta fertila ; pentru fetele si femeile fertile limita este de doua portii pe saptamana. Este de mentionat ca acizii grasi Omega-3 din alte surse decat pestele nu furnizeaza aceleasi beneficii ca aceia care se gasesc in uleiul de peste sau de ficat de cod. Deci, daca nu va place pestele, puteti folosi suplimentele cu ulei de peste, pe care le veti pastra in frigider pentru a preveni rancezirea lor. Unii specialisti care folosesc remedii naturiste recomanda administrarea in timpul verii, dar uleiul din ficat de cod se administreaza iarna, deoarece este bogat in vitamina D si noi luam destula vitamina D din expunerea la soare. Deoarece unele uleiuri de peste, cum ar fi uleiul din ficat de cod, sunt foarte bogate in vitamina A, ele nu sunt permise femeilor insarcinate; precautii sunt indicate si la copiii sub 16 ani. De altfel, chiar daca v-am convins de beneficiile consumului de peste, este bine si trebuie sa consultati medicul inainte de a lua suplimente cu ulei de peste, deoarece numai acesta va poate prescrie dozajul adecvat. Si este important, caci daca un consum rational de peste face foarte bine organismului, uleiul de peste luat in exces poate influenta negativ coagularea sangelui, evolutia diabetului si… alergia la peste.
REDACTIA