Remedii contra pierderii memoriei

In mod normal, memoria ramane activa pana la varsta de 80-90 ani, insa unele persoane in varsta, dar si cele stresate sau depresive, workoholicii (dependentii de munca), fumatorii, alcoolicii si cei care se drogheaza, sunt persoanele cele mai predispuse la pierderea memoriei. Doua sunt motivele pierderii memoriei: aportul insuficient de nutrienti spre creier si expunerea la radicali liberi. Mai jos, vom vorbi despre cateva remedii recomandate in aceste cazuri.

Neuropsihiatrul Yonas Geda, de la American Academy of Neurology, propune ca exercitii contra pierderii memoriei pentru persoanele varstnice, citirea revistelor, cartilor, participarea la jocuri ale mintii, activitati pe computer sau mestesuguri ca olaritul, cusutul sau tesutul.
Imbunatatirea si mentinerea activa a memoriei se poate face si prin alimentatie. Astfel, sunt recomandate alimentele bogate in vitaminele C, B12 si B6: cereale integrale, legume si fructe zilnic. Dintre acestea: pepenele, afinele, sparanghelul, varza creata si varza rosie, cartofii dulci, ciresele, rosiile, ridichile si capsunile. La fel, peste, ulei de masline; chiar cafeaua, in cantitati mici, este buna pentru activarea memoriei; apoi, spanacul si strugurii sunt si ei recomandati.

In medicina ayurvedica sunt cunoscute remediile Rasayama contra pierderii memoriei. Exista plante care imbunatatesc memoria; intre ele, „cea care limpezeste creierul”, numita Magzshudhi (in engl. Staff tree), imbunatateste memoria si capacitatea de invatare; sau withania somnifera, denumita „cireasa de iarna”, care are in compunere alcaloizi si aminoacizi, combate nervozitatea, pierderile de memorie si confera energie organismului.
Veti crede sau nu, marijuana ajuta si ea la reducerea pierderilor de memorie. Dar nu va grabiti sa va apucati de prostioare si sa pufaiti astfel de otravuri; cercetatorii Universitatii din Ohio sustin ca pot dezvolta medicamente pe baza acestei plante, care sa combata pierderile de memorie. Asa ca… vedeti dvs. ca este vorba tot de pilule, pastile, comprimate.
Un alt remediu natural contra pierderilor de memorie este Herba Vincae minoris, denumita popular in mai multe feluri: sascau, brebenel, brabanoc, banut, caprifoi, cununita, pervenica sau violeta vrajitoarei. Este o planta erbacee, perena, care infloreste in lunile aprilie-iulie si creste in paduri de fag si stejar. Ea scade tensiunea arteriala, imbunatateste circulatia sangelui la nivel cerebral, diminueaza ritmul cardiac, lista actiunilor specifice acesteia fiind destul de lunga. Este un bun remediu pentru persoanele in varsta, cu probleme de pierdere a memoriei si imbatranire prematura. Se foloseste ca decoct, macerat sau infuzie pentru uz intern si, sub forma de cataplasme pentru uz extern.
Dna. Angela Beju, lector universitar, specialist in fitoterapie, recomanda pentru improspatarea memoriei consumul de citrice (la un pahar cu apa, miere poliflora si 2 linguri de suc de lamaie sau un pahar cu suc proaspat de ananas, zilnic); domnia-sa mai recomanda consumul de afine, morcovi cruzi cu lamaie, suc de lamaie si salate de varza cruda.

Puteti sa incercati cura cu Ginseng siberian, care protejeaza organismul de efectele stresului si despre care se spune ca sporeste agerimea mintala. Cura nu trebuie sa depasesca o luna si, inainte de a relua tratamentul, faceti o pauza de doua luni. Se iau 10-20 de picaturi de tinctura (1:3 in alcool 25%) in apa, de trei ori pe zi, dupa masa, sau luati maximum 6 capsule de 50 mg pe zi, cu apa.
Recomandarile in cazul pierderilor de memorie sunt multe, dar este esential un regim de viata rational, in care sa mancati putin si des, mai ales legume, fructe, verdeturi, semnite si cereale integrale, sa aveti in meniu de 3 ori pe saptamana peste gras, pentru aportul sau de acizi grasi esentiali Omega-3 sau, in loc de asta, cautati la farmacii untura de peste. De asemenea, mancati alimentele bogate in vitamina B12: carne, lapte, branza, oua, dar cu masura; evitati grasimile si preveniti dezhidratarea, beti cat mai multe lichide. Luati Ginko Biloba, care ajuta la buna functionare a creierului si previne pierderea memoriei de data recenta. Reduceti stresul.
De asemenea, este neaparat necesar sa consultati medicul inainte de a incepe orice tratament, cura sau remediu.

Radu Botez & Olivia Vatca