ASTROLOGIA MEDICALA

In Anexa la Legea 118/2007, care contine Domenii de practica in medicina complementara/alternativa, este mentionata si Astrologia Medicala. Lasand la o parte faptul ca acum cinci ani, odata cu votarea acestei legi, s-a umplut un gol nemeritat de cei care se ocupau cu tratamentele naturiste, masajul, tehnicile radiante si altele; deci, lasand deoparte acestea, trebuie sa remarcam dramul de dreptate si recunoastere ce s-a acordat prin aceasta lege, unei practici pe nedrept minimalizate si marginalizate: am numit Astrologia Medicala. Istoricul acesteia se pierde in negura timpului; dar observatia, experienta si invatamintele sale dainuiesc pana astazi. Nu putini sunt medicii care, in dorinta de a diagnostica in mod corect o suferinta sau alta, apeleaza si la astrologie. Desigur, fac asta cu mare discretie, desi anumite ramuri ale stiintei medicinei nu se feresc absolut deloc sa-si argumenteze teoriile (cel putin!) cu elemente din astrologie. Psihologia, de exemplu, are intre pilonii sai de baza caracterologia, care la randul ei este strans legata de caracterologia astrologica, o stiinta foarte veche, universala, cea mai veche dintre tipologiile comportamentale. Astrologia considera creatura umana ca fiind total integrata cosmosului si, deci, este foarte natural ca acesta (cosmosul) sa poata exprima si influenta fiinta umana. Aceste adevaruri au fost respinse cam pana pe la inceputul secolului al XX-lea, cand, probabil ca reactie la aceste excese, asistam la revenirea in forta, progresiv, a conceptiilor esoterice si holistice (globale), cu luarea in calcul a interdependentei tuturor elementelor Universului. Odata cu aceasta rasturnare de situatie, astrologia isi regaseste titlul de noblete si inceteaza sa mai fie considerata sistematic obiect de dispret sau comentarii sarcastice.

Istoria…

…astrologiei este foarte veche, prima sa conturare sub forma unei teorii de ansamblu datand din timpul magilor caldeeni, circa 2500 i.Chr., dar si aceasta, pornind de la foarte numeroasele observatii, inca din perioada asirienilor, cu aproape sase milenii inaintea erei noastre… Apoi, Ptolemeu, astronom si geograf grec din secolul I era noastra, a pus la punct tehnica stabilirii “hartii cerului” la momentul precis al unei nasteri, altfel spus “horoscopul” (de la cuvintele grecesti horo – ora si skipen – a examina). Este demn de remarcat ca astrologia este un sistem extrem de variat si nu ne referim la elementele cu care opereaza, ci la domeniile carora se adreseaza. Magul, astrologul, nu cauta doar semnele vremii si ale vremurilor, ci si pe cele ale potrivirii comportamentale intre indivizi, destinul, predestinarile, auspiciile operatiunilor financiare, si, bineinteles, parametri sanatatii (mai ales cand era vorba de regi, imparati; mai tarziu extinzandu-se si in randurile vulgului). Astfel ca Astrologia Medicala nu este deloc noua!..

Bolile in Astrologia Medicala

Cand o persoana apeleaza la astrolog pentru o problema de sanatate, ar trebui sa stie cateva lucruri esentiale. Astrologul nu pune diagnostice si nu da reteta pentru pastile sau alte medicamente; el poate doar sa va spuna ce predestinare aveti in privinta sanatatii, bazandu-se pe harta cerului la momentul nasterii dumneavoastra. Si nu numai atat; astrologul va poate arata cauzele launtrice care au condus la dezechilibrul energetic ce a produs, iata, disfunctia corpului fizic (boala). Aceste cauze fiind legate de atitudini gresite, emotii negative, decizii injuste si, de foarte multe ori, de karma, care ne insoteste din vieti anterioare. Din punctul de vedere al astrologiei medicale, bolile se impart in: boli “celeste” sau climatice, la originea carora se afla factori climatici (vant, frig, caldura, umiditate, uscaciune) excesivi pentru capacitatea de adaptare a subiectului, boli care patrund prin piele, muschi si orificiile capului – gura, nas. Fara tratament, boala evolueaza de la suprafata spre profunzime. Apoi, bolile “umane” sau emotionale, care se datoreaza perturbarilor afective sau emotionale ale subiectului. Spre deosebire de precedentele, acestea ating direct profunzimea organismului si energiile sale. Si bolile “terestre” care grupeaza factorii alimentari, geobiologici, ecologici, poluarea etc.
Ca si medicul, astrologul recurge la anamneza ca mijloc de investigatie; aceasta trebuie sa fie cat mai precisa in privinta datei, orei aparitiei simptomelor, ceea ce va permite stabilirea temei orare a bolii. Astrologul recurge – de asemenea – la “inspectia” privind morfologia generala a subiectului, dinamismul, stralucirea sau lipsa acesteia din privirea sa, observa conjunctivele si limba, pentru care exista sisteme de corespondenta precise in astrologia medicala. Sa mai spunem ca unele patologii pot fi indicate in semnul (zodia) opus celui caruia ii corespunde organul lezat. De exemplu, unele probleme circulatorii ce ating inima, deseori semnalate in Leu, pot fi exprimate si in Varsator. Sau, unele probleme urinare pot fi indicate in Berbec mai degraba decat in Balanta etc.

“Instrumentarul” Astrologiei Medicale

Dupa modul in care reactioneaza la boala, Astrologia Medicala clasifica indivizii, astfel: Tipul lunarian, care in fata bolii tinde sa se inchida in sine si sa astepte pasiv. Astrologul trebuie sa uzeze de multa energie pentru a primi informatiile necesare, ca si pentru a stimula subiectul si a-l incuraja sa participe la vindecarea sa. Tipul martian, care are o reactie energica, uneori violenta, chiar autodistructiva. Astrologul va avea o actiune temperanta, echilibrata, linistitoare. Tipul sanguin, caruia trebuie sa-i moderam poftele sau sa-i corectam excesele alimentare, pentru a preveni supraincarcarea organismului. Tipului melancolic trebuie sa-I recomandam o alimentatie mai gustoasa, mai hranitoare si un mod de viata mai putin izolat si ascetic.
Cele patru elemente, Foc, Aer, Apa, Pamant, sunt de asemenea indicatori ai suferintelor in Astrologia Medicala. Astfel:
Focul produce febra, inflamatii, deshidratare, iar bolile sunt scurte si violente. Dupa varsta de 40 de ani, cel mai afectat este sistemul cardio-vascular. Principiile terapeutice ale astrologiei constau in a calma, a racori, a hidrata. Activitatea fizica este importanta ca reglator al dinamismului interior, atat energetic, cat si emotional.
Aerul se exprima prin mobilitate, miscare: circulatia, digestia, respiratia, transmiterea nervoasa. Aerul este cauza imediata a miscarilor anormale (ticuri, tremuraturi, convulsii, epilepsii etc.), vomismente, boli respiratorii. Despre Aer ne informeaza Mercur si Jupiter. Tulburarile au la origine excesele alimentare sau carnale. Dupa varsta de 40 de ani apar obezitatea, diabetul si problemele care le insotesc.
Apa se exprima la nivelul lichidelor organice: sange, limfa, secretii etc. Apa si Pamantul participa mai putin activ la viata organica; Apa este la originea edemelor, stazelor. Luna este principala planeta care ne informeaza despre elementul Apa.
Pamantul; partile legate de acest element sunt: pielea si sistemul osteoarticular. Pamantul este legat de problemele metabolice, reumatismale si cutanate. Saturn este indicatorul primordial al calitatii elementului Pamant in tema natala. In plan patologic, inafara de reumatism, pot exista probleme si tulburari de tip nevrotic sau depresiv.
Mobilitatea semnelor este de asemenea un indicator pretios in Astrologia Medicala, astfel:
Cardinalitatea aduce probleme acute de tipul crizelor, debuteaza brutal, evolueaza intens, se diminueaza rapid, disparand fara sechele; inflamatiile acute sunt un bun exemplu.
Fixitatea aduce probleme mai putin violente, dar a caror principala caracteristica este durata. Simptomele sunt stabile, evolutia poate fi catre cronicizare sau spre o agravare lenta si progresiva ca, de exemplu, cancerul.
Mutabilitatea se exprima printr-o mare variabilitate a simptomelor, atat ca intensitate, cat si ca localizare. Bolile psihofunctionale, deci, au un marcat caracter Mutabil.

Repere astrologice medicale in zodiac

BERBEC – In astrologia medicala, cele 12 semne zodiacale sunt indicatori ai topografiei anatomice, zodiacul ruland de la cap la picioare. Berbecul corespunde capului, craniului si continutului sau, creierul si meningele, nervii cranieni, ochii, parul, arterele carotide. Excluse – urechile, nasul si maxilarul inferior. In plan psihologic, Berbecul e caracterizat de o mare combativitate, capacitatea de a pune lucrurile in miscare, initiativa, actiune , multa miscare. Disparitia acestui avant poate fi primul semn al unei depresii si trebuie considerat cu toata seriozitatea.
TAUR – acest semn corespunde gurii, limbii, maxilarului inferior, glandelor salivare si gatului. Acesta cuprinde faringele, laringele, corzile vocale, tiroida si paratirotidele si coloana cervicala. Este lesne de inteles ca bolile se vor manifesta de preferinta in aceste locatii.
GEMENI – se raporteaza la caile aeriene, digestive si vasculare si corespund cu traheea, bronhiile, tesutul pulmonar, venele si arterele pulmonare, pleura si membrele superioare. Nativul este vivace, mobil si expresiv; uneori dinamismul sau duce la superficialitate. Cele de mai sus sunt punctele vulnerabile ale nativului Gemeni.
RAC– acest semn corespunde cutiei toracice, muschilor pectorali, sanilor, esofagului, stomacului si duodenului (parte din el), partii superioare a ficatului, veziculei biliare si capatul pancreasului. Aceste repere trebuie luate in calcul la analiza astrologica medicala.
LEU – corespunde inimii si vaselor mari toracice, aortei, plexului solar, coloana dorsala, corpul pancreasului si parte din splina. Acestea sunt prezumtivele puncte care pot provoca tulburari nativilor Leu.
FECIOARA – corespunde intestinului subtire, colonului ascendent, colonului transvers si celui descendent, splinei, cozii pancreasului si partii inferioare a ficatului. Mai este nevoie sa spunem unde se vor localiza bolile?
BALANTA – corespunde rinichilor, ureterelor, glandelor suprarenale si coloanei lombare. La acesti nativi impresia de armonie este predominanta, atat pe plan fizic, cat si psihic. Daca se imbolnavesc, bolile acuza tocmai aceste corespondente.
SCORPION – controleaza continutul pelvian, adica rectul si anusul, colonul (parte), vezica, uretra, organele genitale interne si externe, sinusurile si nasul. La nativul Scorpion frapant este magnetismul sau, in special la nivelul privirii; puterea sa interioara se poate exterioriza printr-o activitate sexuala intensa. Acestea sunt si punctele sale vulnerabile in fata bolii.
SAGETATOR – corespunde bazinului, soldurilor, discului intervertebral, osului sacru, coccisului, feselor si coapselor. In caz de disonanta, energia sa se transforma in revolta, pasiuni necontrolate sau, vai, in bulimie.
CAPRICORN – corespunde genunchilor, atat din punct de vedere osos, articular, cat si musculo-tendinos. La Capricorn emotia este refulata in favoarea rationamentului; iar cardinalitatea sa se exprima mai mult in domeniul ideilor sau muncii, decat in cel al emotiilor, cum ar fi arta sau sexualitatea.
VARSATORUL – corespunde gambelor si gleznelor. Vom nota in seama Varsatorilor valori de altruism si o anumita greutate in a-si asuma sarcinile zilnice. Acestea sunt si semnele unei vulnerabilitati in fata afectiunilor care se instaleaza in aceste zone.
PESTI – corespunde picioarelor, care prefigureaza inotatoarea dorsala a pestilor. Regasim la nativii Pesti o anumita lipsa a puterii de concentrare, adesea la nivelul mentalului, o fuga de realitate, considerata prea grea si prea pamanteasca. Aceasta tendinta poate duce la visare, incapacitate de a judeca limpede si, in cazuri mai grave la alienare. Acestea sunt, de altfel, pericolele care il ‘pasc” pe nativul Pesti, din punct de vedere medical.

NOTA

Astrologia Medicala uzeaza din plin de informatiile analizei karmice, care poate da repere exacte asupra suferintelor din vietile anterioare, cum si asupra obiceiurilor, modului de viata si psihologiei nativului in vietile trecute. Toate acestea, completeaza in mod armonios anamneza si fac posibila aflarea antecedentelor sale, nu numai de viata, ci si medicale. O cercetare karmica va avea in vedere mai mult emotiile care stau la originea actiunilor, obiceiurilor si comportamentului, decat conditiile sociale ale epocii. Ea se va apropia mai mult de o analiza psihologica, care scoate la lumina anumite inclinatii emotionale sau tendinte comportamentale, mai degraba decat de un roman care sa povesteasca o serie de intamplari despre epoca sau contextul social in care a evoluat nativul. Dar este de notat ca a cunoaste cauzele karmice ale unei boli nu este suficient pentru a rezolva boala respectiva. Drumul este lung si parcurge viata prezenta; nativul trebuie sa participe activ la vindecarea sa – conditie primordiala, recunoscuta si de medicina conventionala. Nu cereti astrologului sa puna diagnostice, sa va dea reteta; cereti-i sa va arate unde si cum ati actionat gresit, astfel incat energia si vitalitatea dumneavoastra au slabit atat de mult incat au permis instalarea bolii.

Radu Botez – parapsiholog
Editor online