Ce este aerobicul ?

Aerobicul este una din metodele eficiente de combatere a stresului, de prelungire a vietii si de dobandire a unei sanatati perfecte. Gimnastica aerobica reprezinta un complex de exercitii si miscari care dezvolta toate grupele musculare, avand un efect benefic asupra organismului. Este accesibila persoanelor de toate varstele, indiferent de sex, sau de locul unde se afla : acasa sau la sala, individual sau in grup.
Are o mare importanta in educatia spirituala si emotionala a copiilor si tinerilor, dezvoltand o spontaneitate si naturalete a miscarilor, necesare in viata de zi cu zi. Avand tangenta cu muzica si dansul, contribuie la dezvoltarea gustului artistic si largirea orizontului spiritual.
„Aerobic” inseamna literal „cu oxigen”, spre deosebire de „anaerobic”, adica fara sau cu putin oxigen. Pentru a intelege ce functii au sistemele aerobe si anaerobe in corpul uman, trebuie mai intai sa explicam ce rol joaca ele in timpul exercitiilor.

In corp exista trei sisteme energetice care alimenteaza muschii cu energie suficienta pentru realizarea activitatilor fizice. Exista doua sisteme anaerobe si unul aerobic. Cele anaerobe sunt folosite in exercitii intense.
Unul este folosit de corp pentru „explozii” fizice rapide, iuti sustinute nu mai mult de 15-20 de secunde : sprinturile, sariturile, aruncarile, ridicatul obiectelor grele. El are capacitatea de a furniza energie imediat, intrucat se bazeaza in intregime pe sursele chimice de alimentare.
Al doilea sistem anaerob se bazeaza pe glucoza, forma utilizabila a carbohidratilor in corp. El furnizeaza energie pentru tipuri de exercitii in urma carora obosim dupa 45-90 de secunde de activitate.
Al treilea sistem energetic este cel aerob. Cuvantul „aerobic” inseamna faptul ca corpul foloseste oxigen pentru a furniza energia necesara pentru activitati fizice constante, moderate sau scazute ca intensitate, precum : mersul pe bicicleta, jogging-ul, ski-ul, dansul aerobic sau o plimbare intr-un ritm mai alert.
Sistemul aerobic al corpului functioneaza asemenea unei pompe de apa. Pentru a vedea apa la suprafata, trebuie sa incepeti sa pompati de cateva ori, aplicand o forta moderata, pana ce ajungeti la rezultatul dorit. Exercitiile de aerobic joaca acelasi rol in corp : ele pompeaza grasimea din profunzimile corpului aducand-o la suprafata.
Activitatile de aerobic ar trebui realizate in sedinte de minim 20-30 de minute, de cel putin 3 ori pe saptamana, pentru a va mentine o conditie buna a corpului, iar pentru scaderea greutatii in exces – mai frecvent.

Beneficiile aerobicului

Practica regulata a aerobicului poate avea o contributie hotaratoare in imbunatatirea ratei batailor inimii precum si in starea mentala. Peste 20 de ani de cercetari au dovedit ca exercitiile de aerobic sunt cele mai bune, fiind un antrenament complet, precum si un sport distractiv.
Aerobicul mentine inima si plamanii intr-o conditie buna, va ajuta sa folositi oxigenul mai eficient, ajuta la controlul greutatii corporale si reduce stresul. Un program regulat de aerobic va da un sentiment de siguranta de sine, de a va putea controla permanent. De asemenea, activitatea regulata la sala de aerobic va ajuta sa va relaxati muschii incordati si determina corpul sa mareasca productia de endorfine ( un sedativ natural ), despre care se stie ca au rol in crearea unei stari de bine si buna dispozitie.
Regleaza sistemele cardio-vascular si respirator . Regleaza metabolismul. Dezvolta flexibilitatea si supletea, dar in acelasi timp puterea si rezistenta. Permite dobandirea unei sanatati excelente si bunastarii fizice. Este cea mai rapida metoda de a scapa de celulita si de greutatea in exces – puteti arde peste 800 calorii pe ora. Rezultatele sunt prompte si vizibile. Creeaza buna dispozitie si ofera o incarcatura emotionala pozitiva. Te face sa te simti frumoasa, admirata, sigura pe tine.

Aurelia Haiu
www.armonita.ro