Tinerii si nevoile acestora

Ce este viitorul? Ce anume pregateste o cultura a viitorului? Omenirea rar se gandeste la efectele faptelor sale în timp si de aceea neglijeaza importanta modului în care ne preocupa tinerii nostri. Caci prin tineri omenirea va merge mai departe, iar impulsurile si conceptiile pe care tinerii le primesc de la noi azi vor cladi ziua de maine în mod real. Lucrez cu sute de tineri zilnic si am observat ca de multe ori cei care se cred maturi îi împovareaza pe acestia cu greutatea si inutilitatea unei culturi, pe care înaintasii nostri au creat-o, iar noi le-o transmitem noilor generatii mai departe, fara discernamant.
Secolul XX a creat în tarile balcanice un monstru format din conceptiile materialiste si mai tarziu comuniste, pe care abia cei nascuti în perioada de cadere a acestei fiare îl pot vedea mai limpede. Tinerii de azi au nevoie de altceva, asa cum o parte din noi am avut nevoie de altceva cand eram tineri, însa poate nu am strigat suficient de tare pentru a aduce schimbari reale în lume.

Tinerii au nevoie de adevar si nu de minciuna, de conceptii vii despre viata, de o cultura care sa înteleaga ca sentimentele si vointa noastra sunt la fel de reale ca faptele noastre si ca realitatea si calitatea unui om nu sunt formate din hartii sau acte lipsite de fond. O conceptie spirituala despre lume este ceea ce trebuie sa putem sa le oferim, caci în ultimele doua decenii s-au nascut copii deosebiti, cu capacitati sufletesc-spirituale deosebite, care pot într-adevar sa aduca impulsuri noi pentru o cultura noua a viitorului.
Tinerii din Societatea antroposofica din Romania au decis sa se implice si sa organizeze în fiecare an un simpozion de vara cu o tematica vie în cadrul careia sa poata trai întrebarile noastre adevarate, impulsurile noastre de vointa si de creativitate si în care sa putem discuta liber pentru a gasi împreuna solutii. Anul acesta tema simpozionului va fi creativitatea si modul în care prin ceea ce noi cream în mod autentic si plin de sens, putem aduce lumii un ajutor spre vindecare si transformare.
La workshop-urile din cadrul simpozionului vom prelucra împreuna în diferite moduri – fiecare dupa preferintele sale – tema creativitatii. La atelierele de pictura si muzica se vor experimenta posibilitatile artei de a ajuta omenirea, la atelierele despre sensul vietii si colaborare constienta cu natura vom trai posibilitati de transformare creativa a noastra si a planetei. În felul acesta încercam ca tineri sa raspundem nevoilor celor si mai tineri decat noi si nu numai.

Sebastian Stanculescu