Afectiuni de primavara

Este iarasi primavara si va fi mereu cate una in fiecare an ; multe primaveri si toate vin cu tot felul de afectiuni. Pe vremuri, cand tuberculoza era in floare, se spunea ca „vine primavara, se duc ofticosii”. Acum, in afara de obisnuitele raceli si gripe, despre care puteti citi aici (click aici), cu care primavara ne poate afecta, caci racim mai des in anotimpurile de tranzitie, din cauza frecventelor schimbari de temperatura, mai putem contacta bronsita si tusea (click aici), fara sa mai vorbim despre alte probleme cauzate de conditiile meteo, iar uneori de propria noastra neglijenta. Va vom arata cum putem preveni aceste afectiuni de primavara si cum le putem trata, prin mijloace care ne stau la indemana.

Alergiile

Cele mai des intalnite – primavara – sunt alergiile de toate felurile. Alergia este raspunsul sistemului imunitar la unele substante declansatoare, de obicei, inofensive, dar cand sistemul imunitar nu le deosebeste de cele periculoase, el da alarma si apar simptome ca stranutul, pruritul, congestia nazala si ochii iritati. Aceasta este rinita alergica, asa-zisa „febra a fanului”, care desi numita astfel, poate fi declansata de orice alergen, nu numai de fan. Inhaland particule microscopice de praf, de par, de piele sau saliva animalelor, polenul, mucegaiul sau acarienii, se pot produce reactii alergice ; mai exista substante declansatoare care pot fi ingerate, ca arahidele sau graul, altele care pot fi absorbite prin piele, ca : plante sau metale grele. Pentru a preveni alergiile la spori, polen, mucegaiuri, care apar indeosebi primavara, stati in casa pe timp ploios sau furtunos ; umiditatea umfla granulele de polen, acestea se sparg si elibereaza amidonul iritant, declansator de alergii. Purtati ochelari de soare sau masca protectoare impotriva polenului ; spalati parul pentru a nu transporta pe perna, praful, sporii sau polenul. Remedii simple contra alergiilor de primavara, pot fi acizii grasi omega-3 (click aici), uleiul de seminte de in, solutiile nazale saline si nu in ultimul rand celebra Ginkgo biloba, eficienta si in tratamenul alergiilor. Recomandare : in cazul in care limba, fata, mainile sau gatul persoanei alergice se umfla rapid si prezinta dificultati de respiratie – cu sau fara suieraturi – si se instaleaza rapid o eruptie, sunati urgent la 112 ; acestea sunt semnele socului anafilactic, o reactie alergica potential fatala.

Astmul bronsic

Astmul bronsic nu este neaparat o afectiune de primavara, dar crizele sale se acutizeaza mult mai des in acest anotimp. Cand o substanta comuna, cum ar fi fumul, aerul rece sau uscat, polenul, mucegaiurile sau acarienii de praf, ajung in plamanii sensibili, determina aparitia tusei si senzatiei de sufocare. Criza de astm mai poate fi declansata de stres, suparare sau fluctuatii hormonale. Profilaxia astmului recomanda sa evitati fumatul, sa nu stati in preajma fumatorilor, nu stati langa focuri cu lemne, langa efluvii puternice de parfum ; cand gatiti alimente cu mirosuri puternice, ca ceapa si usturoiul, deschideti larg ferestrele. Feriti-va de vremea rece si umeda ! Cum tratam : in cazul unei urgente, unei crize de astm bronsic, daca nu aveti un inhalator, beti o cafea tare sau doua cutii de cola sau un Red Bull ; cofeina din acestea este inrudita cu teofilina prescrisa pentru astm si care ajuta la eliberarea cailor respiratorii. Aceeasi, de mai sus, Ginkgo trateaza astmul bronsic, iar magneziul relaxeaza si el caile respiratorii ; 300 mg pe zi pentru barbati si 270 mg pe zi pentru femei, poate fi doza recomandata.

Astenia de primavara

Astenia de primavara este provocata de efortul organismului de a se adapta la schimbarea de anotimp, la trecerea la ora de vara si la conditiile meteo schimbatoare, fiind o afectiune des intalnita in acest anotimp. Simptomele sale sunt : lipsa energiei, oboseala, nervozitatea, lipsa puterii de concentrare, melancolie, insomnie si apatie. Principala cauza este epuizarea stocului de vitamine si saruri din organism, de-a lungul iernii. Pentru combaterea asteniei de primavara se recomanda un supliment de multivitamine, zilnic ; de asemenea, suplimentati-va rezervele de energie cu Gingseng, remediu vegetal ce stimuleaza sistemul nervos si ajuta la protejarea organismului fata de stres ( atentie : nu luati gingseng daca sunteti hipertensivi ). Este bine sa evitati consumul de bauturi cofeinizate, limitati consumul de alcool si reduceti numarul tigarilor fumate. Incercati sa faceti 30 de minute zilnic : exercitii aerobice, yoga sau alte exercitii usoare ; aproape orice activitate va poate fi de folos : cantatul, dansul, mersul pe jos, exercitii simple de respiratie. Consumati multe cereale integrale, multe legume si fructe, miere cu suc de lamaie, salate in fiecare zi. Nu veti mai fi nici supti de energie, nici epuizati si nici obositi. Zambiti cat de des puteti !

REDACTIA