Remedii practice contra caderii parului

Chelia !.. Acest „blestem” care strica viata barbatilor si, de foarte multe ori, pe a femeilor ! Nu numai chelirea, dar si caderea parului, in general, ne fac viata amara ; ne lamentam, cerem sfaturi stilistilor, cand ar trebui doar sa mergem la un dermatolog, pentru stabilirea exacta a cauzelor care produc aceasta neplacere, cauze care pot fi : hormonii, anticonceptionalele, alimentatia defectuoasa, stresul, boala, tratamentele invazive ( permanentul, vopsirea, uscatorul de par ), medicamentele, razele solare sau fibroza ( intarirea fibrelor tesutului din jurul radacinii firului de par, care nu se mai alimenteaza, generand caderea parului ). Exista mai multe feluri de cadere a parului, in functie de cauzele de mai sus : caderea egala a parului, care este cauzata de stres sau alimentatie ; caderea parului pe anumite portiuni, care poate fi cauzata de o infectie a scaplului sau a radacinii firului de par ; caderea parului din cauze hormonale, incepand din crestet, din cauza de sarcina, menopauza, anticonceptionale, pentru care sunt lotiuni pe baza de estrogeni sau alopecia androgenetica ( chelia ) sau calvitia comuna, care este consecinta unui exces de hormoni androgeni ( masculini ) ; mai este caderea ereditara, impotriva careia ( sper ca aveti simtul umorului) se folosesc… implantul de par ( grafting-ul ) sau… peruca.

Remedii practice

Putem sa combatem caderea parului, folosind o multime de plante sau alimente, care ne stau la indemana, fara mare cheltuiala ; important este sa stim exact care sunt cauzele caderii parului, iar pentru asta – repetam – nu trebuie intrebat stilistul sau coafeza, ci este necesar sa consultam un medic dermatolog. Dintre produsele farmaceutice, recomandam o cura de 3 luni cu Revalid, 1 capsula de 3 ori/zi, cu efect garantat, dar este cam scump ; sau folosirea samponului si balsamului Alpecine, cu efect mai intarziat. Dar sa vorbim despre ce putem face noi, cu produsele naturale din casa. Iata cateva dintre cele mai simple : impachetari calde cu untdelemn de porumb, din 2 in 2 saptamani sau clatirea cu bors strecurat, dar numai din cel facut in casa. De asemenea, contra caderii parului se foloseste ceaiul de mesteacan ; dupa fiecare spalare si clatire limpeziti parul cu mult ceai de mesteacan.

Cateva retete :

Cu miere ; din 1/2 ceasca ulei de masline, 1 lingura de miere, 1 lingurita scortisoara pudra, se face o pasta bine omogenizata; se intinde pe pielea capului si se tine cca. 15 minute, apoi se spala parul cu apa calda.
Cu ulei de masline ; din 2 linguri ulei de masline, 1 galbenus de ou si cateva picaturi de zeama de lamaie ( sau 1 fiola de vitamina C ), se omogenizeaza bine si se aplica pe parul curat, se acopera cu o casca de baie sau o punga de plastic si se tine cca. 45 de minute ; apoi, se spala cu sampon.
Cu urzica ; din ( o parte ) frunza de urzica uscata si radacina de urzica uscata ( 3 parti ) se face o infuzie – apa clocotita turnata peste planta ( 2 linguri de amestec la 1 l. de apa ). Se lasa acoperita, sa „traga” si apoi se spala parul, frictionand bland radacina si lasand cca. 10-15 minute sa actioneze ; se lasa parul nesters, sa se usuce de la sine, fara foen.
Cu usturoi ; se face un amestec din usturoi pisat si ulei de masline, de consistenta cremoasa, apoi se strecoara printr-un tifon ; se pune pe pielea capului si se infasoara capul cu un prosop mai gros ; se tine cca. 3 ore, dupa care se procedeaza la spalarea parului. Exista inconvenientul mirosului, care este persistent, dar veti face asta la sfarsit de saptamana.

Sunt cateva remedii la indemana noastra pe care este bine sa le folosim ca sa facem economii ; sigur ca cei care isi permit si sunt mai comozi, pot sa cumpere de la farmacie Revalid sau altceva. Dar tot remediile naturale sunt baza, mai ales cele pregatite in casa.

O.V. & R.B.