AROMOTERAPIA

Aroma terapia este o terapie complementara, desi multi confunda si o denumesc terapie alternativa ; ea se bazeaza pe utilizarea uleiurilor esentiale, prin inhalatii, masaj sau bai aromatice. Aromoterapia era cunoscuta inca din timpurile Egiptului Antic, Hipocrate recomanda bai si masaje cu plante aromatice, dar abia in secolul al X-lea d.Chr. inteleptul Avicenna a inventat procesul de obtinere a uleiurilor esentiale pentru aromoterapie, prin distilare. La inceputul secolului al XX-lea R.M. Gattefosse, care facea diverse analize de laborator, in urma unui accident s-a ars si, din greseala, a bagat mana intr-un vas cu ulei de lavanda, descoperindu-i acestuia virtutile antiseptice si vindecatoare.

Aromaterapia – acasa

Noi toti facem „tratamente” cu aromoterapie, in propriile noastre case. Multi au in casa lampite de ars arome, cu o lumanarica plata dedesubt si, in multe case se simt diferite arome ale acestora. La fel, sunt foarte folosite lumanarile parfumate si betisoarele parfumate, care prin fumigatie imprastie diverse arome. Unele gospodine folosesc saculeti cu plante aromate, pe care le pun in dulapuri, intre rufe ; si multi folosesc baile cu apa fierbinte in care pun diferite uleiuri de plante sau flori. Intre acestea lavanda sau, cum i se mai spune, levantica, ocupa unul dintre primele locuri. Mai rar sunt folosite acasa inhalatiile cu uleiuri volatile, traditional fiind musetelul.

Despre uleiurile aromoterapiei

Uleiurile esentiale se extrag din frunze, flori, radacini, scoarta, coaja de fructe sau seminte. Pentru pastrarea proprietatilor terapeutice ale plantelor, uleiurile esentiale sunt obtinute prin distilare, antrenare cu vapori de apa, presare la rece sau, pentru obtinerea esentelor aromatice, prin extractie cu solventi. Aceste uleiuri, folosite sub forma de inhalatii, bai sau pentru masaj, au efect relaxant, ajuta in stari depresive, iritabilitate, anxietate, insomnii ; au actiune antimicotica, antiseptica, antiinflamatoare, antivirala, analgezica si afrodiziaca. Este de mentionat ca uleiurile esentiale care se aplica pe piele in masaj, vor fi diluate cu un ulei neutru, ca cele de : migdale, soia, masline, jojoba sau ulei de samburi de struguri. Sa mai spunem ca in cazul femeilor gravide, a copiilor si batranilor este necesara o maxima precautie in folosirea aromoterapiei.

Terapia florala Bach

Este o alternativa a aromoterapiei, in care florile se lasa in apa, la lumina solara pentru extractie. Solutia obtinuta se conserva apoi cu alcool si se pun in vase de stocare din sticla ; din aceasta solutie se iau picaturi, se dilueaza cu alcool apos (50%), iar aceasta solutie finala se administreaza in picaturi. Dr. Bach a pus la punct mai multe amestecuri, ca, de exemplu : din plop, fag, tintaur, corcodus, muguri de castan salbatic si altele, fiecare cu caracterisicile si utilizarile terapeutice proprii, folosite, in general, in probleme psihologice, comportamentale.

Lavanda si alte arome

Planta cea mai cunoscuta si des folosita, este cea a carei denumire vine de la latinescul „lavare”, adica „a spala” ; are un spectru terapeutic foarte larg, este Lavanda. Uleiul este obtinut prin distilare cu vapori de apa sau antrenare cu solventi din inflorescente. Este antiseptic, calmant, stimulator digestiv si renal, tonic cardiac, epurativ al sangelui, antiparazitic etc. Se foloseste sub forma de inhalatii, in cazuri de : raceala, tuse, rinita, gripa, si in infectii secundare. In paralel cu inhalatiile se folosesc si masajul si/sau baile.
Busuiocul ; uleiul se obtine prin antrenare cu vapori de apa; este un antiseptic intestinal, antispastic si tonic nevrin, este folosit in astenii, spasme gastrice si pilorice.
Musetelul ; traditional la noi, este folosit in cazuri de insomnie, tulburari de menopauza, migrena, ameteala, ulcer stomacal, enterita, anemie, convulsii si dermatoza.
Scortisoara are efecte in cazuri de: probleme circulatorii, cardiace, respiratorii; este antiseptic si carminativ, antispastic, hemostatic, vermifug etc.
Vanilia ; din semintele plantei se extrage cu alcool uleiul volatil; este calmant, relaxant, afrodiziac, se foloseste in boli de nervi, disfunctii sexuale etc.
Usturoiul ; uleiul se obtine prin distilare cu vapori de apa din cateii de usturoi. Este antiseptic, reglator al tensiunii si pulsului, tonic, diuretic, antiparazitar. Este utilizat in aromoterapie in tuse, raceala, are efecte benefice in suferintele cordului si altele.

Se pot da numeroase exemple de plante din care se extrag uleiuri volatile, iar retetele in care intra uleiurile volatile, extractele de plante sau microelemente sunt cunoscute si folosite sub mii de forme.

REDACTIA