Cat sunteti de generosi ?

Intreaga natie romana a inghetat la temperaturi polare si, in consecinta, s-a inchis in casa, la caldura, cu ochii pe televizor. Cand ninge cu spor, Doamne, ce bine e sa stai la caldurica… Dar ce vedem ?… La televizor se arata grija cea mare pentru oamenii strazii, cazati in adaposturi ale primariei ; multime de nefericiti, stransi cu voia sau fara voia lor de pe strazi. O oarecare indiferenta care ne bantuie, este risipita in graba de gestul unui orfelinat, al carui copii si ei nevoiasi ai sortii, au oferit oamenilor strazii ceai fierbinte si paine ; ca asta au avut ei. Nu inainte de a ne intreba, unde sunt reprezentantii Bisericii si ce fac ei pentru amaratii astia, ne-am intrebat cu oarecare strangere de inima, cat de generosi suntem fiecare dintre noi ? Intrebarea odata pusa, vom gasi raspunsul in testul de mai jos.

Raspundeti cu DA sau NU.

1. Impartiti intotdeauna ceea ce aveti cu cei mai necajiti decat dvs.?
2. Dati de pomana oamenilor saraci care cersesc pe strada ?
3. Va ganditi mai intai la dvs. atunci cand este vorba de bunuri materiale sau bani ?
4. Ati dat deja sume mari de bani unora care aveau nevoie, stiind ca nu va vor fi inapoiati niciodata ?
5. Considerati ca exista valori superioare valorilor morale ?
6. Ati fi in stare sa oferiti benevol – sau ati facut-o deja – pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizati semeni ai nostri de pe planeta ?
7. Va ocupati in majoritatea timpului de ajutorarea, sustinerea si oferirea de bunuri celor pe care viata nu i-a avantajat ?
8. Credeti ca trebuie sa dispuneti de foarte multi bani pentru a va arata generozitatea ?
9. Ati refuzat deja sa dati ajutor sub pretext ca nu cunoasteti persoana respectiva ?
10. Ati oferit ceva sau ati ajutat pe altcineva, stiind ca aceasta persoana va minte si doreste numai sa profite de generozitatea dvs. ?

Cotarea raspunsurilor :

Acordati-va un punct daca ati raspuns :
DA la intrebarile : 1, 2, 4, 6, 7, 10.
NU la intrebarile : 3, 5, 8, 9.

Interpretarea rezultatelor :

• Daca ati obtinut 10 puncte, sunteti o persoana foarte generoasa, care si-a fixat valorile morale mai presus de toate celelalte. Trebuie sa fiti foarte fericit/a si in pace absoluta cu dvs. insiva.

• Daca ati obtinut intre 5 si 8 puncte, va place sa oferiti si sa ajutati, chiar daca aceasta implica anumite privatiuni. Dar, atentie, sa nu fiti considerat/a prea credul/a.

• Daca ati obtinut intre 2 si 4 puncte, dati rareori de pomana si de asemenea impartiti rar cu altii ceea ce aveti. Este oare vorba de neincredere sau de un egocentrism prea accentuat ?

• Daca ati obtinut mai putin de 2 puncte, vaaai ! Fara comentarii !

Testul este preluat din volumul „Psihoteste”, Ed. Stiinta si Tehnica, Bucuresti, 1997.

REDACTIA