Casa ta este „bolnava” ?

Avem remedii practice pentru ea !

Poluarea generala este un adevar de necontestat. Uneori, chiar casa cea mai bine ingrijita, nu scapa de ea ; pentru ca in aceste spatii inchise se pot acumula multe toxine aerogene. Ce putem face pentru a ne proteja casa si, la urma urmei, propria sanatate de „dusmanii” ascunsi ? Desigur, noi folosim multe produse chimice, spray-uri diverse, detergenti, pentru a face curatenie ; dar este mult mai sanatos sa folosim alternativele casnice. Va prezentam mai jos cateva dintre acestea, care, nu numai ca va vor ajuta, dar vor face economii importante in bugetul dvs. Si, in vremuri de criza, asta conteaza mult…

Solutii naturale

Utilizam in mod curent solventi si alte produse chimice de curatat, care, in timp, dauneaza oricarui organism uman. O solutie universala de curatat, poate fi preparata din patru linguri de bicarbonat de sodiu, intr-un litru de apa calda. Pentru curatarea tevilor de scurgere de la chiuvete : puneti 1/2 cana de bicarbonat pe teava si adaugati 1/2 cana de otet ; dupa 5 minute turnati un ibric cu apa fiarta. Pentru vasul WC-ului, faceti o pasta din zeama de lamaie si borax de la farmacie, pe care o aplicati pe vas ; lasati doua ore sa actioneze, frecati cu peria si spalati. Pentru curatarea cuptorului de aragaz, umeziti peretii cu apa cat este cald, aplicati sare, lasati sa se raceasca, apoi se razuieste. Geamurile se pot curata cu o solutie diluata din otet si apa. Fumul de tigara, cel al lumanarilor parfumate si spray-urile deodorante de camera, elibereaza particule nocive pe care noi le inhalam ; folositi pentru parfumarea aerului glastre cu plante aromate sau agatati mici buchetele de levantica. Nu uitati sa montati un filtru de carbune pentru apa cu clor de la robinet. Renuntati la chimicale !

Ce trebuie sa mai stiti ?

Indiferent cat de des curatati casa, este imposibil sa scapati cu totul de germeni. Deci, obisnuiti-va, si cereti si celorlalti, sa se spele pe maini cat de des este posibil. Ingrijiti periutele de dinti ; pe firele umede ale acestora, prolifereaza microbii ; ideal ar fi sa aveti mai multe periute, in asa fel, incat sa folositi mereu una uscata. Clatiti-le zilnic cu apa oxigenata sau apa de gura. Daca ati racit, cand va faceti bine, inlocuiti-le cu unele noi. Prosoapele de bucatarie, buretii, sunt un loc unde prolifereaza germenii si bacteriile ; schimbati-le saptamanal si, intre folosiri, uscati-le bine. Dezinfectati-le cu apa si inalbitor.

Declarati razboi acarienilor !

Acarienii sunt creaturi microscopice, invizibile cu ochiul liber, care se hranesc cu celulele moarte ale pielii, care se descuameaza ; ei produc cele mai multe alergii cu cauze „necunoscute”. Aspirati covoarele si mobila tapitata cat de des puteti ; spalati si schimbati saptamanal lenjeria de pat. Plapuma si cuverturile, care nu se spala foarte des, pot fi puse saptamanal doar in ciclul de uscator al masinii de spalat, pentru a distruge acarienii. La final de sezon, depozitati rufele si imbracamintea, doar spalate si curatate, inainte ; daca este posibil, in pungi vacuumate cu ajutorul aspiratorului, astfel comprimate vor ocupa loc mai putin, si se vor pastra mai bine.

Usor, placut si… economic.

REDACTIA