PERICOL: Capusa si muscatura ei

Odata cu venirea anotimpului calduros, se vorbeste din ce in ce mai mult de numarul mare de persoane muscate de capuse, dar si de alte insecte: tantari, tauni, furnici, viespi, paianjeni sau de animale marine, ca meduza de exemplu. Vara suntem mai expusi unor astfel de atacuri, deoarece umblam sumar imbracati, ne plimbam prin parcuri, campam cortul in locuri diverse in natura, facem excursii si drumetii, in fine, ne petrecem mult timp in aer liber, unde suntem expusi acestor atacuri.

De la inceput vom spune ca nu toate capusele pot transmite boala Lyme (care este o infectie ce afecteaza intreg organismul, produsa de o spirocheta transmisa la om prin muscatura unei capuse). Pot exista si capuse care sa nu transmita boala, nefiind infectate. Dar daca muscatura s-a produs, sunt cateva lucruri de facut: mai intai se scoate capusa, se spala si se dezinfecteaza locul si se monitorizeaza atent semnele de boala, care pot fi eruptii cutanate si febra. Este indicat sa nu intarziati prezentarea la medic in cazul in care apare si cel mai mic semn de boala. Tratamentul se face cu doze mari de antibiotic sub supraveghere medicala, rezultatele fiind cu atat mai bune, cu cat tratamentul se instituie mai devreme.

Prevenirea, mama sigurantei
Purtatori de capuse pot fi mamiferele si pasarile, de aceea, in primul rand, achizitionati pentru animalul dvs. de companie o zgarda anti-capuse. In ceea ce va priveste, dupa o iesire in natura, parcuri, paduri, iarba, controlati-va atent corpul, in special sub brate, in si in jurul urechilor, in buric, in partea din spate a genunchilor, in par si in jurul lui, intre picioare si in jurul taliei. Faceti dus imediat ce ati venit de afara si verificati hainele. Aceste precautii va pot feri si de alte intepaturi sau muscaturi de tantari, paianjeni, albine si altele.

IMPORTANT DE STIUT: exista in farmacii sprayuri impotriva capuselor, tantarilor, viespilor, cu efect protector. Folositi-le! Va costa mult mai putin decat tratamentul unei boli cauzate de muscaturi sau intepaturi de insecte. Dupa cum exista si geluri, emulsii si alte produse cosmetice care au efect rapid si calmant dupa o astfel de muscatura.

REDACTIA