Patrunjelul – de la frunza la radacina

Petroselinum crispum este denumirea stiintifica a patrunjelului, cunoscut ca planta erbacee legumicola si folosit in alimentatie si nu numai. Patrunjelul se gasea inca din vechime in zonele de Sud-Est ale Europei, iar prin anul 820 s-a extins si in Germania din ordinul lui Carol cel Mare ; dar el era cunoscut inca din scrierile lui Plinius si Dioscoride. Astazi, toata lumea il foloseste in alimentatie, la supe, ciorbe, mancaruri si salate, dar nu toti stiu ca el are si proprietati curative, datorita continutului sau bogat in substante active.

Continut si proprietati

Patrunjelul contine uleiurile esentiale apiol, myristicin si limonen, dar si cumarine si flavonoizi. De asemenea, este bogat in vitamina C si provimanina A si C, fier, mangan, calciu si potasiu ; este de 4 ori mai bogat in vitamina C decat portocala. Folosit in mod traditional ca diuretic si antiinflamator, patrunjelul este si un antioxidant puternic. Contribuind la eliminarea acidului uric, este util in tratarea reumatismului si a gutei. Radacina de patrunjel are actiune diuretica, fiind folosit in tratarea litiazelor ; samanta de patrunjel distruge calculii renali si elimina durerea pricinuita de acestia ; frunzele de patrunjel regleaza ciclul lunar la femei. Uleiul continut in patrunjel conduce la cresterea cantitatii de urina, stimuleaza transpiratia si scade febra. Se recomanda in stare cruda, in bolile de nervi, in afectiuni hepatice, renale si in eczeme. Este folositor in bolile de inima si de stomac. Ceaiul din radacina de patrunjel, din frunze uscate sau seminte se recomanda in tulburari menstruale si digestive, in stari febrile, hidropizie, afectiuni ale vezicii urinare si calculi renali. Sucul proaspat de patrunjel ajuta in tratamentul semnelor de pe piele, intepaturilor de insecte si pistruilor.

Mod de folosire

In afara de folosirea patrunjelului in scopuri culinare, el poate fi util in diverse cure, ca adjuvant sau in tratamente diverse, sub forma de :
Infuzie (ceai) : se pun 4 lingurite cu radacina de patrunjel rasa la 250 ml apa clocotita, se lasa un minut ; se beau 2-3 cani de ceai zilnic.
Extract de seminte : o lingurita de seminte de patrunjel zdrobite, se pune in doua pahare cu apa rece, se lasa 6-8 ore, apoi se incalzeste usor, se strecoara, apoi se bea extractul astfel obtinut.
Vin pentru inima : 10 tulpini proaspete de patrunjel se pun intr-un litru de vin alb natural si se adauga 1 lingurita de otet de vin sau de mere. Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 minute ; se adauga 300 g miere de albine si se mai lasa 5 minute ; se filtreaza fierbinte si se pune in sticle mici.

Remedii simple

Pentru echimoze ( vanatai ) : luati o mana de frunze proaspete de patrunjel, zdrobiti-le si aplicati-le pe echimoza ; acoperiti cu un bandaj elastic. Patrunjelul reduce inflamatia, micsoreaza durerea si accelereaza disparitia echimozei.
Pentru halena ( respiratie urat mirositoare ) : mestecati un fir de patrunjel ; bogat in clorofila, este un deodorant cu buna reputatie, care are si proprietati antibacteriene. Sau puteti bea ceaiul preparat dintr-o lingurita de patrunjel verde pus intr-o cana cu apa fiarta si lasata in repaus cinci minute. Strecurati si lasati la racit.

Precautii

Dozele mari de seminte de patrunjel pot fi toxice. Nici cantitatile mari de patrunjel verde ( cateva legaturi pe zi ! ) nu sunt recomandate ; daca aveti o boala renala, poate creste fluxul urinar. Nu se utilizeaza in scop terapeutic in timpul sarcinii, deoarece contine apiol care stimuleaza contractiile uterine, si nici in timpul alaptatului, caci diminueaza secretia lactata.

REDACTIA