Vitamina C – vitala
Cu cateva sute de ani in urma, calatoriile lungi pe mare erau extrem de grele si, am spune acum, si nerentabile, deoarece de-a lungul acestora se prapadeau foarte multi marinari si, se stie, corabiile aveau nevoie de multi oameni pentru a le manui panzele, carmele, ancorele. Si marinarii mureau pe capete de scorbut. Se pare ca un fizician scotian a recomandat primul consumul de fructe si legume proaspete pentru combaterea scorbutului. Dar, de unde „prospaturi” la bordul navelor ? Cel care a reusit un drum mai lung a fost capitanul James Cook, care a facut drumul pana in Hawai si inapoi, fara sa piarda nici un marinar ! El si-a hranit echipajul, pe langa ratiile obisnuite, cu ceapa si varza acra ! Si astfel, a invins scorbutul. De-a lungul timpului s-au facut numeroase cercetari, gasindu-se cauza mortii marinarilor ; scorbutul era o boala cauzata de deficitul de acid ascorbic, pe care-l numim astazi vitamina C. Abia intre 1928-1933 savantul Szent-Gyorgyi Albert, a reusit sa izoleze si sa extraga vitamina C din ardei, ceea ce i-a adus decernarea Premiului Nobel. Alt detinator al acestui premiu, Linus Pauling, a considerat ca vitamina C se poate administra profilactic si terapeutic in numeroase boli ; de la guturai pana la cancer.
Ce este si ce face vitamina C
Acidul ascorbic, numit vitamina C, face parte din grupa vitaminelor hidrosolubile. Este clar ca organismul uman are nevoie de aceasta vitamina, in cea mai mare masura, caci ea stimuleaza sistemul imunitar si reduce riscul de imbolnaviri, creste rezistenta organismului fata de bolile infecto-contagioase, activand multe sisteme enzimatice si avand un rol important in respiratia celulara. Pe langa acestea, vitamina C accelereaza vindecarea ranilor, regenerarea tesuturilor, face sinteza fibrelor de colagen, a cartilajelor si oaselor, ajuta la sinteza hormonilor corticosuprarenali. Aceasta vitamina-minune are efect anti-stres, ajuta absorbtia fierului si, impreuna cu acidul folic si vitamina B12, stimuleaza maturarea globulelor rosii, numitele hematii. Scade colesterolul si protejeaza organismul fata de substantele cancerigene. Vitamina C creste si mentine randamentul fizic al sportivilor si persoanelor cu risc crescut de imbolnavire.
Necesarul si carenta de vitamina C
Este fapt constatat ca animalele isi fabrica singure necesarul de vitamina C, prin metabolismul glucozei. Omul isi ia necesarul de vitamina C prin alimentatie si, cum stim, multi folosesc o alimentatie incorecta, ceea ce poate duce la carente ale acestei vitamine. Necesarul zilnic al unui copil este de cca. 35-65 mg/zi; pentru adulti si adolescenti sunt suficiente 60-100 mg/zi, iar fumatorii au nevoie de cca. 120 mg/zi de vitamina C. In cazul unei alimentatii rationale aceste cantitati sunt asigurate, dar exista numeroase cazuri in care aportul de vitamina C trebuie sa fie crescut, prin administrare de produs farmaceutic, dar si mai bine ar fi ca acest aport sa fie adus din legume si fructe proaspete. Vitamina C se administreaza in stari febrile, femeilor care utilizeaza anticonceptionale, celor care folosesc steroizi, analgezice, aspirina, sau bautorilor excesivi de alcool. Carenta de vitamina C este mai pronuntata la varstnici si fumatori, la care pot fi observate stari de oboseala, dureri osteoarticulare, edeme, gingivita si hemoragii. S-a constatat, de asemenea, existenta unei anumite relatii intre carenta de vitamina C si cancer, bolile cardiovasculare, cataracta etc.
Contraindicatii si recomandari
Aceasta vitamina aproape ca nu are contraindicatii ; deoarece corpul isi fabrica singur aceasta, noi trebuie doar sa-l hranim sanatos. Daca in organism exista un surplus de vitamina C, corpul nostru este capabil sa il elimine singur prin urina si fecale. De aceea, intalnim contraindicatii numai in boli cu acumulare de fier in organism, in litiaza renala oxalica sau insuficienta renala si, daca nu suferim de aceste afectiuni, putem sa mancam oricate lamai, ardei, macese si zarzavaturi dorim, caci nu vom face altceva decat sa ne intarim organismul, care, stie el ce sa faca mai departe. Daca, dimpotriva, acestea vor lipsi din alimentatia noastra, ne expunem singuri la riscul de a ne imbolnavi.
Pentru doamne si nu numai…
Orice femeie doreste sa aiba un ten curat si neridat ; consumand zilnic o lamaie, va asigurati necesarul de vitamina C pentru producerea colagenului pe cale naturala, care stim ce rol important are in reducerea ridurilor. In orice caz, o lamaie pe zi e mai buna decat operatiile estetice dureroase ! Este important sa stim ca nu numai sucul fructului este indicat, ci consumarea fructului intreg, deci si pulpa. Trebuie sa mai stim ca fierberea distruge vitamina C, iar cand punem lamaia in ceai, acesta trebuie sa fie doar caldut. Nu pierdeti din vedere ca, la fel, macesele si afinele sunt mari, foarte mari depozitare de vitamina C, la fel ca si ardeiul verde ; cum ati vazut mai sus : din el a fost izolata prima data vitamina C. Si daca doriti sa cresteti copii frumosi si sanatosi, obisnuiti-i sa manance lamaia ca pe mar ! Coaja o veti folosi apoi ca aroma la diverse preparate culinare.
REDACTIA