Victimele industriei farmaceutice
De la inceput trebuie sa spunem ca “victimele” suntem noi toti. Iata un exemplu: dupa cateva ore bune petrecute in fata calculatorului, un tanar, altfel foarte sanatos, se plange de dureri de cap si de inflamarea ochilor. Sfatuit sa ia o pauza si sa puna pe ochi o compresa cu musetel, tanarul are o replica prompta: va lua o tableta (si numeste un medicament analgezic, pe care il si are la indemana). Cine ia tablete, pastile? In mod normal, doar oamenii bolnavi. Era acel tanar un bolnav in toata acceptiunea cuvantului? Nici vorba, dar persuasiunea cu care industria farmaceutica ne baga sub nas tot felul de medicamente “minunate”, capabile sa faca sa ne treaca urgent orice fel de afectiune, este de neinchipuit. Foamea de bani a marilor industrii de medicamente a ajuns pana acolo incat inventeaza boli!
Aceeasi Marie, cu alta palarie!
Ca sa vanda medicamente si oamenilor sanatosi (visul celor ce conduc industria farmaceutica), acestia nu se dau inapoi de la a inventa boli, spre groaza omului sanatos, care descopera din senin ca nu este asa sanatos cum credea! Cele mai multe victime ale acestei masinatiuni financiare (caci, pana la urma, este vorba despre banii care intra in buzunarul marilor fabricanti de medicamente), se numara printre apartinatoarele sexului frumos; femeile doresc sa-si pastreze frumusetea, tineretea, toate atributele care le fac atragatoare, iar teama ca le-ar putea pierde… aduce multi bani. Viata sexuala, cu multitudinea ei de fatete, de asemenea, este un motiv bun sa ni se mai stoarca niste bani, dati pe medicamente pentru boli inchipuite. Culmea, nu noi suntem cei care le inchipuim, ci industria farmaceutica face asta. Astfel, o banala oboseala, lipsa sentimentelor sau grijile care le fac pe unele femei sa nu mai aiba chef de sex, devine o boala: frigiditatea, fara sa existe in realitate nici urma de “boala”. Viagra a fost inventata pentru cei care nu au inteles ca si barbatii pot fi obositi, lipsiti de chef si, ca urmare, sa intervina impotenta; nu ca “boala” ci ca urmare a stresului.
Care stres este si el exagerat pana la cote imposibile, numai pentru a se vinde mai multe medicamente impotriva acestuia. Se exploateaza copios, banala chelie, care devine calvitie si se trateaza si ea; osteoporoza (o decalcifiere osoasa naturala la batranete) devine spaima armatei de femei de pe tot globul, care se indoapa cu pastile si medicamente, cand mai simplu ar fi sa se hraneasca sanatos si sa se fereasca de accidente. Diverse alte “boli”, care nu sunt boli, devin astfel, numai pentru ca trebuie sa se vanda mai multe medicamente. Exista mai mult decat banuiala, evidenta faptului ca anumite valori ale tensiunii, ale procentelor rezultate in urma analizelor, au fost marite sau micsorate, dupa caz, ca sa necesite imperios anumite medicamente.
Cine a fost mai intai: oul sau gaina?
Cine a aparut mai intai: boala sau tratamentul ei? Poate ca la inceputuri sa fi fost altfel, dar astazi, bolile se “inventeaza” pentru interesul pecuniar al industriei farmaceutice. Visul de aur al liderului unui colos farmaceutic american, Merck, era dorinta de a vinde medicamente si oamenilor sanatosi si, cum acest lucru nu era posibil, au inceput sa inventeze boli, anume pentru produsele acestui colos si nu numai. Aproape 90% din americani se “trateaza” cu nenumarate feluri de medicamente, abuzul de astfel de produse devenind tot atat de nociv ca si consumul de droguri. Daca ne doare capul, luam antinevralgice; daca ne doare in gat, luam antibiotice; daca ne speriem de cine-stie-ce, luam “pastile de tensiune” si asa mai departe. Uitate sunt tratamentele naturale in favoarea diverselor medicamente; pe care le-au inventat ei, pentru boli presupuse. Omul are instincul conservarii si face pentru supravietuire – orice. Dar s-a mers prea departe! Facem tratamente cu hormoni, fara sa avem nevoie, fiindca asa a spus medicul, uitand ca dereglam astfel intregul mecanism al organismului si ne trezim cu diverse tumori. Dar de ce “a spus” medicul? Trebuie sa stim ca industria farmaceutica foloseste ca experti, diversi medici, care intocmesc protocoale asupra simptomelor, valorilor si a altor parametri ai bolilor, dar si asupra eficientei unor medicamente necesare acestora. Insa, de cele mai multe ori, rezultatul acestor protocoale este viciat, in asa fel, incat sa serveasca interesul producatorului. De-a lungul timpului, in universitati si facultati, studentii viitori medici, preiau aceste valori si le aplica asa cum le-au fost predate. Nu medicul meu de familie e vinovat ca face asta, pentru ca el asa a invatat; de vina suntem si noi, speriati de moarte ca de dracul, care am putea sa inghitim si pietre de moara daca cineva ne-ar spune ca asta “ne face bine”. “Disfunctie erectila”? Aiurea! Cu o masa buna, un pahar de vin natural si o femeie dorita (nu oricare “pica” dupa o noapte petrecuta la club), aiureala asta cu disfunctie erectila, dispare. Dar lipsa dorintei, oboseala si altele, comune, au fost rebotezate pompos “disfunctie”… Daca e adevarat (si este!) ca se inventeaza boli din nimic, doar pentru a consuma produsele farmaceutice, tot atat de adevarat este ca aceste presupuse boli inventate, pot aduce cu ele unele adevarate, caci exista oare barbat care sa nu fie ingrijorat de posibilitatile sale sexuale? Nu, si daca ii servesti disfunctia… pe tava, sigur se va imbolnavi cu adevarat. De nervi! Cine castiga? Neindoios, marii producatori de medicamente.
… Si cine e de vina?
Daca lucrurile vor continua (si nu se vad semne ca ar inceta), extinctia omenirii, Armaghedonul, nu va veni nici din cosmos, nici din cauze atomice, ci, din nimc altceva decat din degenerarea speciei umane, otravita cu produse farmaceutice, de cele mai multe ori inutile si care cauzeaza grave prejudicii organismului uman. De asemenea, trebuie sa ne asumam o parte din vina; prea usor ne lasam convinsi ca numai cu medicamente ne facem bine; cum spuneam, uitate sunt tratamentele naturale, care pot indeparta unele probleme de sanatate minore, dar care sunt transformate de altii in pericole majore. Si, in alta ordine de idei, cand, de exemplu, ne doare capul, noi tratam efectul, nu cauza; iar acest lucru este periculos, dar este si exploatat copios. Otravita de chimicale si de turbata “foame” de bani, omenirea se condamna si ne condamna la un lung si dureros Armaghedon.
REDACTIA