Urzica si miraculoasele ei proprietati

In 1924, Rudolf Steiner a tinut un „Curs de agricultura” in fata unui auditoriu format din fermieri, gradinari si proprietari de terenuri agricole, curs care a marcat intemeierea metodei de agricultura biodinamica.
In cursul expunerii sale, Rudolf Steiner a denumit urzica, drept „cea mai mare binefacatoare din regnul vegetal”. Dar el a mers mai departe si, in cazul anemiei hipocrome, fie la adolescenta, fie in urma pierderii de sange sau a unei stari de epuizare, Rudolf Steiner a preconizat un remediu de baza care este facut din urzica in floare si fructe de fraga.

Tare ca… fierul !..

Frunza de urzica abunda in clorofila intr-atat, incat din frunzele sale uscate se obtine cel mai usor clorofila in scopuri comerciale. Pentru sintetizarea marelui colorant verde asimilator al plantelor, este necesar fierul, iar urzica este o planta de prim rang a fierului. Deja, Galen cunostea efectele urzicii asupra procesului sanguin, proprietatea homeostatica in cazul hemoragiilor, a sangerarilor nazale, a hemoptiziilor si actiunea sa asupra ciclului menstrual ; apoi, efectele sale diuretice si actiunea de remediere a flatulentei ( vanturilor ) abdominale. Bock si Matthiolus, parintii stiintei „ierburilor de leac”, stiau ca, pe de o parte, urzica favorizeaza ciclul menstrual, iar pe de alta parte, ea atenueaza sangerarile excesive. Farmacologul modern Hugo Schulz vede in ea „un stiptic, un diuretic si un galactogog” ; actiunea sa este favorabila secretiilor gastrice si celor pancreatice, are efecte echilibratoare asupra continutului de zahar al sangelui. Sunt doar cateva dintre actiunile favorabile asupra organismului uman, pe care urzica le exercita asupra acestuia.

La cules…

Continutul cel mai ridicat in fier, urzica il are primavara si toamna ; acest continut este minim in timpul verii, caci primavara si toamna reprezinta situatia de echilibru, ritmica, mercuriana, dintre polul sulfuric al verii si polul salin al iernii. Recolatarea urzicii se va face astfel, primavara si toamna. Primavara se recolteaza plantele tinere, de la care se folosesc radacinile, tulpinile, frunzele si florile ; uscarea acestora se face la umbra. Toamna se recolteaza mai ales radacinile si semintele, iar uscarea se face la soare. Urzica poate fi folosita proaspata sau uscata, bine spalata in prealabil.

Infuzie, decoct, tinctura, sirop…

Urzica se utilizeaza sub diverse forme, despre care vom vorbi mai jos.
Infuzia se obtine prin oparirea urzicilor tinere, tocate, cu apa clocotita care este lasata sa „traga”, acoperita, cca. 15 minute. Se foloseste 1 ( o ) lingura urzici proaspete sau 1 ( o ) lingurita urzici uscate la cca. 1/4 litru apa.
Decoctul se obtine din radacini, tulpini si flori, cca. 250 gr. Urzici care se fierb in 5 litri de apa, timp de 30 de minute.
Tinctura se obtine din radacina de urzica, bine spalata cu o perie, taiata marunt ; se umple o sticla sau un borcan cu radacinile astfel preparate, se toarna alcool de 38-40 grade si se lasa la loc calduros, timp de 14 zile.
Siropul se obtine din planta tocata, pusa la borcan amestecata cu miere ; se lasa la macerat 30 de zile, apoi se filtreaza.

La ce foloseste

Urzica este cea mai buna planta de leac depurativa si hematopoietica. Are proprietati hemostatice, favorizand oprirea sangerarilor, stimuleaza sinteza globulelor rosii, fiind benefica in cloroze, anemii si boli de sange, dar are si influente pozitive asupra pancreasului, scazand nivelul glicemiei. Are efect usor laxativ, fiind recomandata in cura de primavara. Cura cu ceai de urzici este benefica in afectiunile hepatice, biliare, splenice, in crampe si ulcere stomacale, secretii ale aparatului respirator, ulcere intestinale si boli de piept. Urzica are proprietatea de a extrage puternic apa din tesuturi, fiind buna in hidropizii, dar si in alergii. Pentru sciatica, arterita si dureri puternice sunt recomandate bai si spalaturi cu infuzie de urzici. O alta procedura, care se poate aplica in sciatica, lumbago, nevrite ale bratelor si picioarelor, este frecarea usoara a locurilor dureroase cu urzici proaspete ; leacul este bun si contra reumatismului. In litiaza renala si biliara, diabet, guta, retentie de lichide, bronsita, metroragii, hemoragii, dismenoree, diaree, hemoroizi si altele, poate fi folosita cu succes infuzia de urzica. Pentru enurezis si incontinenta urinara se folosesc semintele de urzica macinate, 2-3 gr. cu o lingurita de miere, seara. Urzica se poate folosi si pentru spalat pe cap, bai de sezut si de picioare, caz in care se foloseste decoctul.

Remediu pentru… criza

Lista afectiunilor tratate cu urzici, sub o forma sau alta, este foarte lunga. Mai trebuie sa spunem ca lipsa fierului in organism este tratata de medicina traditionala prin pastile, pilule si altele, tratate chimic. De ce sa nu fim sanatosi pe cale naturala ? Urzica poate fi un „ remediu ” bun si pentru criza care, iata, a ajuns si la noi. Vom manca mai putina carne ( nu-i mare paguba ! ), dar poate ne da Dumnezeu gandul cel bun sa profitam de primavara care vine si sa facem o cura de urzici ; gatite cu usturoi, ceaiuri, siropuri si altele. Gospodinele stiu…

*Ce trebuie sa stim despre spanac…click aici
*Loboda, stevie, macris, laptuciclick aici

REDACTIA