Uleiul din samburi de struguri – remediu natural
Vom aduce in atentia cititorilor unul dintre cele mai uluitoare remedii naturale, destul de putin cunoscut la noi si, inca, si mai putin folosit – uleiul din samburi de struguri presat la rece. Si este o mare pierdere ca este asa, caci virtutile sale vindecatoare si de prevenire a bolilor sunt multe si extrem de benefice. Aparut initial in Franta, renumita pentru podgoriile sale, apoi in Italia, uleiul din samburi de struguri a fost folosit mai intai in alimentatie. Apoi folosirea lui s-a extins in toata Europa si i s-au cunoscut virtutile vindecatoare si, mai tarziu, a patruns si in tara noastra, asa cum se intampla cu toate noutatile care apar la noi, intotdeauna, mai tarziu. Extractia uleiului din samburi de struguri este o procedura de data relativ recenta si este destul de dificila; si trebuie sa mentionam ca vorbim exclusiv despre uleiul presat la rece, extractia la cald distrugand multe dintre proprietatile acestui ulei.
Aspect si continut
Uleiul din samburi de struguri este produs din samburii rezultati din procesul de vinificatie; acestia sunt presati la rece si astfel se obtine uleiul, utilizat in alimentatie, cosmetica si farmacie. Uleiul din samburi de struguri are o frumoasa culoare aurie, un gust placut, usor dulce si nu are miros. Acest ulei are o valoare energetica de 900 kcal si contine multe grasimi „bune”: 100 gr ulei contin 71 gr grasimi polinesaturate, 18 gr grasimi mononesaturate si 11 gr de grasimi saturate. Uleiul extras din samburi de struguri presat la rece nu contine sodiu, carbohidrati, proteine sau colesterol, in schimb, contine cantitati insemnate de vitamina E, vitamina F si unele minerale, ca: zinc, cupru, seleniu. Dar cel mai important este continutul de procianidine, un agent anti-imbatranire, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.
Utilizari
Uleiul din samburi de struguri presat la rece (si numai cel presat la rece, caci prelucrarea la cald distruge proprietatile sale terapeutice) este folosit:
In alimentatie, pentru maioneza si salate din legume, verdeturi si zarzavaturi proaspete, care ii potenteaza proprietatile; cunoscutele produse de gastronomie fina din Lyon-Franta, folosesc acest ulei cu proprietati emulsificatoare.
In cosmetica, este folosit pentru diverse creme si saruri de baie, deoarece este bine resorbit de piele, contine filtre care protejeaza pielea impotriva imbatranirii cauzata de razele UV si este foarte bun pentru masaj.
In medicina si farmacie, este folosit deoarece este un puternic antioxidant, recomandat in afectiuni ale sistemului circulator; regenereaza si revitalizeaza pielea, este un bun anticolesterol. Se mai foloseste in: boli de inima, varice, hemoroizi s.a.
Ce previne, amelioreaza, combate
Uleiul din samburi de struguri presat la rece are numeroase calitati terapeutice; urmatoarele afectiuni sunt numai unele dintre cele pe care le trateaza:
Bolile cardiovasculare: previne ischemia cardiaca, hipertensiunea si tensiunea oscilanta, arterita si arterioscleroza. Pentru fragilitatea capilara si vasculara este buna o cura de 6 luni, cu 3-4 linguri ulei din samburi de struguri presat la rece pe zi, luat ca atare sau in salate.
Afectiunea Alzheimer: uleiul din samburi de struguri presat la rece este cel mai bun prevenitor al acestei cumplite boli a persoanelor de varsta a treia. Substantele antioxidante din ulei sunt eficiente in oprirea proceselor degenerative ce afecteaza creierul; este agentul care prelungeste mult tineretea biologica, previne si combate Alzheimerul, reumatismul degenerativ si problemele cardiovasculare. Se recomanda 3 linguri/zi de ulei din samburi de struguri.
Tumori benigne: studii recente arata ca anumite substante continute in samburii de struguri impiedica dezvoltarea tumorilor benigne: chistul ovarian, fibromul uterin, adenomul si adenofibroamele mamare. Se fac 4-6 cure/an, de cate 28 zile cu 30 ml ulei/zilnic.
Infectii: substantele active din acest ulei miraculos actioneaza ca stimulent imunitar: catalizeaza actiunea vitaminei C, favorizeaza si activeaza celulele imunocompetente. Iarna, cand sistemul imunitar este mai fragil si expus, se recomanda sa consumam cca. 30 gr ulei din samburi de struguri, zilnic.
Afectiuni dermatologice: previne si amelioreaza: cheratozele, psoriazisul, depigmentarea etc. Atat consumul intern, cat si cel extern (masajul pielii) sunt benefice in afectiunile dermatologice, datorita continutului bogat in vitamina E.
Afectiuni reumatismale: artrita se poate ameliora cu 3 linguri de ulei din samburi de struguri pe zi, timp de 2-3 luni, deoarece contine antioinflamatori naturali.
Alergiile: pot fi tratate prin cure de 2-3 luni cu 30 ml ulei zilnic.
Acestea sunt numai cateva dintre afectiunile care pot fi tratate cu ulei din samburi de struguri presat la rece; lista ar fi prea lunga daca le-am enumera pe toate.
Recomandari
In primul rand trebuie sa stiti ca acest ulei NU prezinta contraindicatii, doar ca nu se foloseste pe pielea grasa, seboreica. Dar precautii exista. Este vorba despre pastrarea sa in recipienti de sticla inchisa la culoare, in loc racoros, ferit de razele solare. Apoi, nu se recomanda prajirea, care distruge proprietatile terapeutice ale uleiului. Cumparati acest ulei din supermarket-uri sau on-line, dar asigurati-va ca termenul de garantie nu este depasit si ca, pe eticheta scrie „presat la rece”.
REDACTIA