Tulburarea afectiva sezoniera
Seasonal affective disorder – SAD
Tulburarea afectiva sezoniera (Seasonal affective disorder – SAD) este intalnita predominant in cele mai intunecate luni ale anului – decembrie, ianuarie, februarie – atunci cand soarele este foarte scump la vedere.
Simptomele sale sunt depresia moderata sau severa, somn prelungit, energie scazuta, pofta pentru carbohidrati si ingrasare.
… Iarna nu-i ca vara…
Daca vremea din timpul iernii vi s-a parut intotdeauna deprimanta, daca starea dvs. de spirit este in suferinta, daca spuneti mereu “nu-mi place iarna”, atunci suferiti o depresie sezoniera, numita turlburare afectiva sezoniera sau, pe scurt, SAD.
SAD este legata de hormonul melatonina, produs de glanda epifiza din creier, iar nivelurile scazute de lumina solara din timpul iernii duc la o productie sporita de melatonina. O alta teorie sugereaza ca lumina solara afecteaza substantele reglatoare ale starii de spirit, cum ar fi serotonina.
Sa fie lumina !
Dupa ce a creat cerurile, apele si pamantul, Dumnezeu a zis “Sa fie lumina !” si a fost lumina; apoi a facut “luminatorii” Soarele si Luna. Astfel ne spune Biblia ca ne-a fost data lumina Soarelui, fara de care nu putem trai. In lunile cele mai intunecate si lipsite de lumina solara, organismul uman se resimte mai mult sau mai putin intens, prin simptomele de mai sus. Ce putem face pentru a ameliora aceste stari ?
Pentru a creste cantitatile de lumina naturala in timpul iernii trebuie sa mentinem perdele si jaluzele deschise; si luati in considerare posibilitatea instalarii unui luminator in locurile unde va petreceti cea mai mare a timpului, iarna.
Plimbarile in aer liber in zilele insorite de iarna sunt foarte importante; chiar daca lumina solara de iarna nu are aceeasi intensitate ca aceea din timpul verii, oricum o doza de lumina solara este mai eficienta decat lumina becurilor. Iarna, o plimbare de o ora este eficienta in scaderea simptomelor de SAD.
In timpul lunilor de iarna luati in considerare efectuarea concediului de odihna in locuri cu climat cald si insorit. Desigur, nu toata lumea poate face asta, dar este bine sa stim ca exista si aceasta posibilitate de evitare sau ameliorare a simptomelor SAD.
Sa ne imbunatatim dispozitia
Orice medic va poate spune ca exercitiile fizice va ajuta sa iesiti din depresie. Iarna insa este greu sa gasim o motivatie serioasa; de aceea, mergeti la un club de sport si stabiliti un program fix, pe care sa-l si respectati. Mai eficiente sunt exercitiile fizice in aer liber, iar intre acestea bataia cu zapada, saniusul, patinajul, schiatul sau pur si simplu mersul pe jos va vor imbunatati starea de spirit; chiar si in zilele posomorate veti reusi sa captati suficienta lumina solara daca faceti aceste exercitii afara. Daca vremea este foarte urata, instalati o bicicleta de exercitii in fata unei cutii de iluminat (vezi mai jos).
Pentru a va ameliora simptomele SAD folositi “planta antigriji”, am numit astfel sunatoarea, care are efect antidepresiv moderat, deoarece unul dintre compusii sai ajuta indirect la cresterea secretiei de serotonina. Cautati in magazinele PLAFAR capsule de 300 mg sunatoare, pe care le luati de trei ori pe zi. Nu combinati sunatoarea cu terapia cu lumina sau cu antidepresive!
Luati suplimente multivitaminice si minerale cu vitamina B6, tiamina si acid folic, care au efect benefic asupra starilor de SAD.
NU carbohidrati; nu exagerati cu dulciurile, biscuitii si alte alimente care contin carbohidrati; va vor binedispune initial, dar dupa aceea energia va scadea drastic si la fel si starea de spirit.
DA pentru proteine; optati pentru mese cu continut bogat in proteine, ca de exemplu, un ou fiert la micul dejun, un sandvich cu piept de pui la pranz.
Evitati consumul de alcool; un pahar de alcool va poate alunga anxietatea pentru un timp, dar dupa aceea, pentru ca alcoolul este un depresiv, starea de spirit va intra foarte curand in declin rapid.
Terapia cu lumina
Veti castiga lupta cu depresia de iarna sporindu-va expunerea la lumina. In acest scop poate fi folosita o cutie de iluminat pentru tot spectrul (full spectrum lighting box), care emite o lumina artificiala foarte puternica pentru a compensa lipsa soarelui. Lumina afecteaza atat melatonina, cat si serotonina, astfel incat are o influenta pozitiva asupra somnului si starii de bine. Aceste cutii de iluminat sunt usor de gasit si de achizitionat on-line, iar lumina astfel obtinuta va ajuta sa treceti mai usor de anotimpul neinsorit.
Precautii
Daca simptomele SAD sunt moderate, cele de mai sus vor fi suficiente pentru a va inveseli viata. Daca insa aveti parte de o depresie severa si schimbari ale obiceiurilor de alimentatie si somn, este necesar sa va prezentati la medic, care va poate prescrie antidepresive si terapie cu lumina.
REDACTIA