Testul Papanicolau

De la inceput, trebuie sa spunem ca este corect sa numim acest test, testul Babes-Papanicolau, deoarece ideea acestui test a pornit de la romanul Aurel Babes, abia apoi fiind perfectionat de grecul Papanicolau. Statisticile spun ca din 1940 cand acest test a fost introdus in practica medicala, numarul deceselor cauzate de cancerul de col uterin, a scazut cu 70%, ceea ce arata cat de important este sa efectuam acest test, cat mai curand posibil si cu o frecventa de cel putin o data pe an, dupa inceperea vietii sexuale.

Cum se face testul ?

Este necesara prezentarea la medicul ginecolog, care recolteaza cu o spatula cateva celule de la nivelul colului uterin, procedura simpla si nedureroasa. Esantionul de astfel de celule este supus unui examen cito-vaginal, care consta in analiza la microscop a celulelor astfel recoltate.

Ce poate depista testul ?

Analiza celulelor recoltate poate depista numeroase suferinte, in mod special prezenta celulelor precanceroase sau, in cazuri mai grave, prezenta cancerului de col uterin. Se mai pot depista: infectiile virale, cele mai frecvente fiind cele cu HPV ( Human Papilloma Virus ) ; infectiile fungice ca : vaginite, candidoze sau paraziti (trichomonas). Mai pot fi depistate: modificarile naturale ale celulelor de col uterin la menopauza, dar si modificarile precanceroase ale celulelor, a caror depistare in stadii incipiente poate fi salutara pentru sanatatea femeii. Pot fi depistate modificarile canceroase ale celulelor colului uterin, ceea ce permite tratarea din timp a acestuia. Testul Babes-Papanicolau este, de asemenea, extrem de util in depistarea unor BTS ( boli cu transmitere sexuala – click aici ), dar si a unor polipi cervicali.

Despre rezultatul testului

Despre rezultatele testului Babes-Papanicolau nu vom spune decat putine lucruri ; plusul de precizie, in acest caz, poate duce la confuzie sau la dorinta unora de a incerca sa-si puna singure diagnosticul citind aceste rezultate. Cert este ca rezultatele de laborator pot fi citite si interpretate corect numai de catre medicul ginecolog. Este posibil ca, uneori, sa fie necesara si efectuarea unei colposcopii ( vizualizarea directa a mucoasei, cu instrumente speciale ) ; alteori este necesara si efectuarea unei biopsii pentru obtinerea unui dignostic corect si precis. Biopsia presupune recoltarea unui fragment infim de tesut si examinarea sa in laborator. Daca se intampla asta, nu trebuie sa intrati in panica ; este doar o procedura de asigurare, nu inseamna neaparat ca dvs. aveti cancer !

De ce este necesar testul ?

Nici n-ar trebui sa mai intrebati ! Ganditi-va la posibilitatea diagnosticarii din timp si a prevenirii unor patologii genitale la femei, intre care, cancerul de col uterin este destul de frecvent. Grija pentru sanatatea dvs. trebuie sa fie un obiectiv major, iar testul Babes-Papanicolau nu este un „moft”, ci o chestiune de bun-simt. Educatia tinerelor fete ar trebui sa le aduca in atentie aceasta. Si-apoi, care femeie nu-si doreste o viata sexuala activa, normala ? Testul acesta va pune la adapost de orice grija, mai ales daca respectati frecventa de cel putin o data pe an sau, mai bine si mai sanatos, o data la sase luni.

REDACTIA