Stravechi practici curative

Sisteme transdermale

Multi oameni folosesc astazi plasturi pentru diferite afectiuni ; femeile cu probleme de menopauza folosesc un plasture cu estrogeni, cei ce vor sa se lase de fumat – unul cu nicotina, cei ce se feresc de „rau de mare” se pot proteja si ei cu un plasture medicinal, ca si cardiacii. Aceste noi forme de terapie prin piele, se numesc sisteme transdermale. Dar, surpriza, ele nu sunt noi ; au fost doar redescoperite, caci vracii, de pilda, aplicau bolnavilor cataplasme cu plante medicinale, razboinicii aplicau pe rani carne cruda, compresele erau folosite de bunicile noastre ; apoi au aparut procedeele Kneipp, hidroterapia. Vedem deci ca terapia transdermala ( prin piele ) nu este o inventie a medicinii moderne, ci o metoda curativa, ce ne-a fost transmisa din mosi-stramosi.

Saculeti, comprese, cataplasme

Cand luam medicamente, sub orice forma : pastile, capsule,drajeuri sau alte forme, inghitim de fapt „bombe chimice” ; niciodata nu putem fi siguri ce efecte secundare vor sau pot avea ele asupra noastra. Dar principiul introducerii substantelor active in organism la nivelul epidermei, este in sine un procedeu bland, neinvaziv, iar folosirea plantelor medicinale sau a zarzavaturilor este lipsita de riscul efectelor secundare si, deloc de neglijat, ele ne economisesc si banii. Saculetii, compresele si cataplasmele se aplica pe locul afectat ; astfel vom numi toate acestea „aplicatii”, fiecare cu specificul ei.
Saculetii se pot confectiona in casa si pot fi umpluti cu : samburi, cereale sau plante, si se folosesc la aplicatii calde sau reci, incalzindu-i in cuptor sau racindu-i in congelator, dar intotdeauna uscati. Se folosesc pentru : dureri de urechi, de gat si infectii bacteriene – saculetii cu ceapa ; pentru piele cornoasa, deshidratata saculeti cu morcovi ; rani, taieturi – saculeti cu usturoi ; tulburari de circulatie – saculeti cu samburi de cirese ; afectiuni ale ficatului si rinichiului – saculeti cu flori de fan ; afectiuni reumatice – saculeti cu feriga; tulburari de somn – saculeti cu levantica sau cu hamei si altele.
Compresele vor fi intotdeauna umede ; spre deosebire de saculeti, compresa se foloseste o singura data, ea fiind reinnoita la fiecare tratament. Se utilizeaza plante medicinale, frunze, uleiuri sau tincturi ; pot fi si comprese cu branza de vaci, ceapa sau cartof. Se folosesc in inflamatii ale ochilor – comprese cu cartof ; dureri de membre – comprese cu frunze de varza ; ulceratii – comprese cu galbenele ; mancarimi, intepaturi de insecte – comprese cu otet ; arsuri, insolatie – comprese cu iaurt ; carcei – comprese cu branza de vaci ; luxatii si traumatisme – comprese cu argila si multe altele.
Cataplasmele sau impachetarile se aplica pe suprafete ale corpului mai mari, care necesita tratament permanent. Cataplasma este „sora mai mare” a compresei si are mai multe straturi de panza, pentru a pune planta, argila, sau alta „umplutura” la mijloc. Cataplasmele calde si uscate, cu faina de mustar umezita cu apa calda, aplicate pe piept, se folosesc la combaterea racelilor, tusei si bronsitei ; cataplasmele reci, cu gheata sau cu apa rece,aplicate doar pe frunte si membre fac sa scada febra. Se mai pot folosi cataplasmele cu argila sau namol – pentru colici ; cataplasme cu gheata – pentru arsuri si cataplasme cu varza – in lumbago.

Toate acestea sunt remedii stravechi, pe care le putem folosi in prima urgenta, fara a cheltui nici un ban. Dar cand durerile, temperatura, banuiala de alergie, sangerarile, arsurile sau durerile sunt puternice, atunci nu ezitati si prezentati-va imediat la medic.

REDACTIA