Străinii niciodată nu pun mâna la gură atunci când strănută sau tușesc, nu au reflexul ăsta, cum îl avem noi
De câte ori auziti sau cititi comentarii de genul: “Nu se poate, domne, românul nu e educat, nu se spală, nu respectă regulile ca europenii, de aia cresc cazurile și de aia la noi e nevoie de amenzi, internare forțată, cătușe și pușcarie.” ?!
Slugilor ăstora care ori nu au ieșit niciodată din țară, ori au văzut cum curge apa la robinet doar când au trecut granița și au zis că nu există ceva mai tare, ori au mers in vacanțe in străinatate tot printre români, aș vrea să le povestesc, din proprie experiența, fiind mai tot timpul în grupuri mari de străini, printre oameni cu un nivel ridicat de trai aflati în vacanță, cam cum e treaba cu “civilizații” ăștia din țările la care noi ne uităm cu limba scoasă:
• La marea majoritate a străinilor din țările “civilizate”, unghiile de la picioare sunt copite, mereu neîngrijite și murdare, crescute în exces, atât la domni, cât și la doamne. De calcâie nu mai vorbesc, păstrez distanța de frică să nu îmi sară vreun greier pe pantofi.
• Străinii niciodată nu pun mâna la gură atunci când strănută sau tușesc, nu au reflexul ăsta, cum îl avem noi.
• Umblă permanent, chiar și în serile de gală în niște haine izânite, necălcate, șifonate mereu, ba chiar descusute, pătate sau rupte. Cei mai aranjați, atenți la tinută și corect îmbrăcati sunt esticii: rușii, cehii, românii, ungurii, ucrainienii.
• Puțini străini “civilizați” știu să acorde prioritate doamnelor, să folosească în mod corect furculița și cuțitul sau să mănânce fără să cioflăie, cu gura închisă. Și ma refer la oameni în vârstă, din generațiile vechi, care se presupune că ar trebui să mai cunoască ceva din bunele maniere.
• Am vizitat fabrici de pâine în Franța, afaceri de familie, unde celebrii boulangeri framântau pâinea cu țigara aprinsă în gură și pisicii se plimbau pe grindă, deasupra cocii, făra ca nimeni să se teamă de vreun control, amendă sau inchiderea afacerii. E adevarat, vitrinele strălucesc, marfa arată impecabil, magazinele sunt aranjate și iluminate extraordinar, dar ceea ce e în spatele magazinului nu vede nimeni.
• Am văzut austrieci care vindeau crenvurști in fată la Schonbrunn de pe bicicletă, fără să îi întrebe nimeni de chiuvetă pentru spălatul pe mâini sau grup sanitar pentru clienți. Tot de pe bicicletă se vând alimente și în Elveția, Suedia sau Olanda. Ba chiar și bere se vinde, deși nu e wc, așa cum cer ai nostri când trebuie să ne autorizeze.
Și exemplele ar putea continua, astea mi-au venit așa, repede, în minte. Dar nu e nevoie de prea multe exemple, pentru că, oricine a citit, cât de cât, măcar lecturile din copilarie, știe că românii făceau baie săptămânal, se primeneau cu camăși și ii curate și apretate și mergeau duminica la hora în sat, copii, tineri, bătrâni. Hainele românilor au fost secole de-a rândul albe, culoarea curățeniei. Chiar și ițarii bărbaților, pe câmp, tot albi erau.
Hainele englezilor sau nordicilor erau gri sau negre, să nu se vadă jegul, englezii se spălau o dată pe an, în luna mai, toata familia în aceeași apă, de unde și celebra expresie “Don’t throw the baby out with the bathwater”, adică “Să nu arunci copilul odată cu apa din copaie”, atât de neagra era apa la final. Asta până acum 100 de ani, de generații intregi.
Românii au, de când se știu, curățenia de toamnă și cea de primăvara, când totul e dat cu var, igienizat, pernele, saltelele și plăpumile sunt scoase afară, desfăcute și schimbate paiele, penele, lâna.
Și atunci, după atâtea secole în care se vede clar gradul de igienă și curățenie al nostru față de alte popoare, de unde atitudinea asta de inferioritate, de umilință, de autodiscreditare permanentă, de minimalizare ca nație, popor, uitându-ne atăt de brusc istoria, educația primită de la strămoșii noștri, din generație în generație?
Ridicați, oameni buni, capul sus, fiți mândri că sunteți români, simțiți-vă bine oriunde mergeti în lume, lăudați-vă cu obiceiurile, și tradițiile noastre, amintiti-vă ce ati vazut fiecare la mama și bunica voastra acasă. Nu mai credeti ce vă spun slugile și tradatorii, românii sunt mult mai curati, mai îngrijiți, și mai atenți decât multe națiuni. Nu va mai injositi în fața străinilor, nici a celor din afara țării, nici a celor din țară care încearca să ne ducă în dictatură, pentru că nu le pasă, nu e țara lor!
Adriana Vitan Balint