Spanacul – nutritiv si tonifiant

Spanacul a ajuns in Europa fiind adus de mauri in secolul al IX-lea, iar in anul 1533 il gasim la fiecare masa a Catrinei de Medici, care, ajunsa regina a Frantei, cere bucatarilor ei sa-i gateasca mult indragitul spanac. Cu toate astea, popularitatea spanacului nu avea cote prea inalte, pana dupa cel de al Doilea Razboi Mondial cand, datorita indragitelor desene animate cu puternicul Popeye marinarul, intra in atentia copiilor si a parintilor. Este, probabil, cunoscut faptul ca in secolul al XIX-lea, dr. E. von Wolf a calculat continutul de fier al spanacului si a pus o virgula in mod gresit, estimand acest continut ca fiind cam de 10 ori mai mare decat in realitate. Acest fapt nu a dus la o mai mare popularitate, nici in gastronomie, nici in medicina ; abia Popeye aducandu-i faima recunoscuta. Si totusi, spanacul este o leguma extrem de folositoate prin calitatile si proprietatile sale, care i-au adus renumele si recunoasterea peste tot in lume.

Ce trebuie sa stim despre spanac…

Astazi se stie despre spanac ca, la 100gr., el contine vitaminele A ( 3,2 ), B1 ( 0,11 ), B2 ( 0,2 ) si vitamina C ( 730 ), iar pe langa acestea si vitaminele B6, PP, E si acidul folic. Mai contine vitamina K necesara rezistentei oaselor, dar si amidon, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, zinc, mangan si fluor. Printre proprietatile sale se numara cele de intaritor al sistemului imunitar, este nutritiv si fortifiant, remineralizant si combate lipsa de vitamina C ( scorbutul ). Dar nu numai atat, el curata si regenereaza tubul digestiv, tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare, dar si cresterea. Spanacul poate provoca eliminarea viermilor intestinali si previne infectiile gingiilor. Pentru acestea el este recomandat in curatirea si fortifierea organismului in convalescenta, combate anemiile, astenia fizica si nervoasa, afectiunile cardiace, hipertensiunea arteriala, afectiunile renale si insuficienta renala, cistita, guta, diabetul, obezitatea si bolile prostatei. Spanacul poate fi folosit extern, sub forma de cataplasme in acnee, abcese, psoriazis, arsuri si plagi.

Cum il folosim si cand – nu

Spanacul poate fi folosit sub forma de cruditati, salate, mai ales de catre copii si batrani ; sub forma de suc proaspat, cam 1/2 l. de suc, in depresiile fizice si nervoase, dar si in constipatii. Sub forma de infuzii, dintr-o lingurita de frunze zdrobite la 1 pahar cu apa clocotita lasat 15 minute, cate 2 pahare pe zi, sunt eficiente in bolile de rinichi sau de vezica. Fiind bogat in acid folic, este recomandat tuturor doamnelor care isi doresc un copil, dar si celor insarcinate. Spanacul poate fi folosit si sub forma de cataplasme, care se obtin prin fierberea sau oparirea in ulei de masline sau de soia.
Exista si contraindicatii, care sunt putine, dar de care trebuie sa tinem seama ; acestea sunt : hiperuremia, litiaza urica, inflamatiile gastrice, unele boli hepatice, artrite sau reumatism.

La inceputul primaverii…

…cand organismul este slabit si cu mari carente de vitamine si minerale, spanacul este cel mai potrivit aliment. Sa ne amintim ca acum este marele post al Pastelui, ocazie excelenta pentru purificarea organismului si fortificarea lui cu cele pe care ni le ofera spanacul. Amintiti-va si ca spanacul este sarac in calorii si este excelent pentru cura de slabire, dar si ca frunzele proaspete de spanac sunt cel mai bun anticancerigen. Despre cat de gustos este el gatit in felurite feluri, cu ochiuri, cu orez, cu friganele sau in placinta, ce sa mai spunem ?
Este o bunatate…

*Urzica si miraculoasele ei proprietaticlick aici
*Loboda, stevie, macris, laptuciclick aici

REDACTIA