Ridurile – o problema ?

Da, ridurile pot deveni o problema; desi in general apar ca urmare a imbatranirii pielii tenului, ridurile apar si la varste mai putin inaintate si ca urmare a mobilitatii fetei, a mimicii, numite in acest caz – riduri de expresie.
Cauzele aparitiei ridurilor sunt multiple; in primul rand este vorba despre mostenirea genetica, dar nu numai aceasta. Ridurile sunt de fapt niste pliuri, care apar ca urmare a contractiei muschilor aflati imediat sub piele. Unele persoane au prostul obicei de a-si schimonosi fata cand vorbesc, crezand ca sunt astfel mai elocvente; contractare exagerata, inutila a fetei duce in timp la ivirea ridurilor inca de la o varsta tanara. De asemenea, expunerea prelungita la soare duce la deshidratarea pielii, favorizeaza uscarea si cojirea ei si, in final, la aparitia ridurilor. La fel, lumina prea puternica, fie solara sau artificiala, ne poate face sa strangem ochii si astfel sa apara ridurile de la coada ochiului, numite “laba gastei”. Curele de slabire, mai ales cele facute in ritm rapid, duc de asemenea la aparitia ridurilor, pe ten, pe gat si pe decolteu, nemaivorbind despre intregul corp. Tulburarile nervoase ale glandelor cu secretie interna si ale tubului digestiv pot si ele sa duca la aparitia precoce a ridurilor. O alta cauza a aparitiei ridurilor pe pleoape, la ochi in general, este stilul de viata nesanatos; fumatul, alcoolul, noptile pierdute, relaxarea neglijata si o alimentatie haotica, sunt factori favorizanti ai aparitiei acestor pliuri atat de nedorite, mai ales la varste tinere.

Ce este de facut? In primul rand sa intelegem ca ingrijirea tenului, combaterea ridurilor, nu este apanajul celor in varsta; am zice ca dimpotriva, ingrijirea tenului trebuie sa inceapa inca din adolescenta. Si, daca cel mai important factor cauzator de riduri este dehidratarea pielii, obisnuiti-va sa folositi leacul bunicii: aplicati pe fata un prosop umed-fierbinte, ca fiind “leacul” cel mai la indemana si, cu excelente rezultate, probate in timp.
Puterea profilaxiei nu trebuie neglijata; nu fumati, consumati apa suficienta, folositi creme adecvate la plaja si purtati ochelari de soare pentru a evita ridurile fruntii, care apar ca urmare a incruntarii la soarele nemilos. Si, foarte important, evitati saloanele de bronzare artificiala, care fac mai mult rau pielii decat v-ati putea inchipui. Abuzul de cosmetice poate duce si el la pierderea tonicitatii tesutului muscular de sub piele si, prin urmare, imbatranirea timpurie a tenului si aparitia ridurilor.
Acizii alfa-hidroxilici (AAH) care provin din lapte, sucuri si trestie de zahar actioneaza pentru indepartarea celulelor moarte de pe suprafata pielii; folositi o lotiune sau o crema care contine AAH sau inmuiati o carpa curata in lapte si aplicati-o pe piele.
Gelul de aloe vera, obtinut dintr-o frunza retezata, careia ii racaiti gelul, contine acid malic; aplicat pe piele are rezultate remarcabile.
Fructele de papaya contin enzime care pot sa lucreze asupra stratului extern al pielii. Decojiti un fruct de papaya, apoi amestecati doua linguri de pulpa cu o lingura de ovaz uscat; ajuta la exfolierea pielii.
Hidratarea pielii este esentiala; in fiecare dimineata, dupa ce v-ati spalat, folositi un produs hidratant, aplicat atat pe fata cat si pe gat si pe maini (se spune ca pielea mainilor ne arata varsta reala). Poate fi o masca de fata cu avocado, care ofera atat umezeala, cat si vitamina E, care este un antioxidant. Faceti un piure din pulpa de avocado, intindeti-l pe fata si lasati sa actioneze timp de 20 de minute.
Foarte important: supravegheati mimica fetei. Un zambet natural inlocuieste cu succes un ranjet ironic sau de complezenta si, in plus, nu produce riduri…

REDACTIA