“Probleme la mansarda ?”

Despre personalitatea agresiva

In societatea contemporana personalitatea agresiva este tot mai intalnita. ”Din cauza stresului” motiveaza unii, pe cand altii fac studii de caz, intocmesc si prezinta lucrari de specialitate, incercand a explica ce se intampla cu cei a caror personalitate a devenit sau chiar este, agresiva.
Oamenii de rand privesc infricosati manifestarile celor cu personalitate agresiva si fara a sta prea mult pe ganduri, concluzioneaza facand afirmatii de genul: “sunt nebuni”, “sunt dusi cu capul”, “au o rotita slabita”, “au probleme la mansarda” sau “nu mai e nimeni la volan” si exemplele ar mai putea continua ca de, romanul s-a nascut poet si atunci cand e necajit mai face si haz de necaz…
Si in asemenea situatii, se pune mare accent pe rolul familiei, insa familia nu este altceva decat o prima victima, disperata in neputinta ei de a solutiona ceea ce poate fi, de multe ori, nesolutionabil.
Psihologii au stabilit cateva trasaturi definitorii pentru personalitatea agresiva si anume: consumul de alcool, de droguri sau ambele; stima de sine scazuta; temperament violent; nemultumiri legate de munca sau de familie; posesivitate; gelozie; disfunctionalitati in viata intima; imaturitate emotionala; instabilitate emotionala, posibil si un model parental abuziv. Sunt si cazuri cand o personalitate agresiva se poate datora unei probleme medicale precum o afectiune a glandei tiroide sau o tumora cerebrala. In astfel de situatii se trateaza mai intai cauza, problema agresivitatii rezolvandu-se concomitent cu celelalte.
“Si ce-i cu asta?” ar intreba nedumerite victimele unei astfel de personalitati. Este, pentru ca pornind de la aceste trasaturi definitorii, se poate ajunge la intelegerea a ceea ce se poate ascunde in spatele unui asemenea comportament agresiv.

Cei care au o personalitate agresiva nu tolereaza nici macar o solicitare. Cand li se cere sau cand sunt rugati sa faca ceva, incepe revolta. Critici acide, discutii excesive (si interminabile), amanari, plangeri fara o reala justificare, ar fi doar cateva exemplificari privind “arsenalul de lupta” pe care-l utilizeaza ori de cate ori li se iveste prilejul.
Cum s-ar putea explica? Intotdeauna un comportament agresiv transmite ceva. Mesajul poate exprima sentimente negative, poate exprima invidie, gelozie, poate exprima una sau mai multe frustrari, rezistenta de exigente, absenta tolerantei, o incapacitate de a mai ascunde sau masca ceva, etc.
Culmea este ca, tot ei, agresivii, se simt neintelesi si au chiar tupeul de a se intreba de ce multi dintre prietenii lor renunta la orice comunicare si dispar fara alte explicatii, din viata lor.
Un cunoscut cu o astfel de personalitate agresiva, din senin mi-a declarat extrem de nervos “daca te supui, esti considerat un invins, iar eu nu ma voi supune nimanui, niciodata”. Observand ca este literalmente un butoi cu pulbere, am incercat sa detensionez putin atmosfera si i-am raspuns zambind “Eu cred ca ai vazut prea multe filme istorice…”. Respectivul, fiind un mare iubitor de filme istorice, a zambit si s-a calmat imediat. Gluma a prins, dar nu intamplator… eu eram cea care stia mai multe despre el, decat el despre mine.
Ar mai fi indicat a se avea in vedere si faptul ca, cei care au o personalitate agresiva sunt foarte susceptibili. Orice replica pe care o primesc, poate fi considerata o obraznicie sau o nesupunere care va trebui pedepsita. Intentiile dumneavoastra pot fi bune, dar pot fi greu intelese sau deloc. Accesele de furie fac parte din categoria “preferatelor” lor, pot destabiliza pe oricine si pot precede violente fizice si psihice greu de suportat.

Ce se poate face? Ideal ar fi sa parasiti zona de conflict, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil. Si atunci? Va trebui sa adoptati o atitudine cat mai amabila cu putinta. Spuneti-le ca parerea lor este importanta si nu le aratati, sub nicio forma, ca va sperie.
“Comportati-va ca si cu niste caini necunoscuti pe langa care trebuie sa treceti, prefacandu-va ca nu va este frica” ne sfatuia o fosta profesoara, care ne invata cum sa gestionam situatii de acest gen cu pacientii agresivi. Intr-adevar, este dur spus, insa este mai adevarat decat va puteti inchipui! Personalitatea agresiva iubeste agresivitatea si este o mare minciuna atunci cand se afirma ca asemenea oameni au in cap doar ideea ca “in lumea asta supravietuiesc doar cei puternici”. Circumstante atenuante se pot acorda doar acelora pentru care personalitatea agresiva este consecinta unei boli fizice care le-a destabilizat puternic intregul organism.
Eu consider ca puterea cuiva asupra altcuiva, nu inseamna capacitatea sa de a subordona si de a indica continuu cine este seful. Persoane cu adevarat puternice pot fi considerate acele persoane care au capacitatea de a realiza ceea ce pentru ceilalti inseamna… imposibilul.
Ce credeti s-ar putea ascunde in spatele unei astfel de puteri? Eu m-am gandit la perseverenta, implicare totala, credinta si nu in ultimul rand, la iubire neconditionata. Dumneavoastra ce ati mai putea adauga?

Mihaela-Theodora Popescu
Editor OnLine