Pielea – un „cearceaf” miraculos
Corpul uman are un invelis – un fel de „cearceaf” miraculos, care apara organismul de lovituri, taieri, de ploaie si de vant, de radiatii si bacterii – numit piele, un organ viu de mare importanta fiziologica. Dupa taiere sau julire, pielea se vindeca fara cicatrice, ea contine componente care, dupa excitare, ne transmit senzatia de presiune, tare sau usoara, ori senzatiile de durere, cald sau rece. Sub influenta razelor solare, in epiderma se formeaza vitamina D. Pielea elimina prin transpiratie excesul de sare sau alte substante. Cu totii stim ca ea trebuie pastrata intr-o perfecta stare de curatenie, ferita de lovituri si raniri, aparata de temperaturi excesive, fierbinti sau reci, si altele. Dar sunt si alte lucruri despre piele, pe care, chiar daca pot fi considerate curiozitati, este bine sa le cunoastem. Astfel :
Stiati ca…
… Pielea este cel mai greu „organ” al corpului. Ea cantareste aproximativ 3,2 kg.
… Pielea unei persoane adulte, daca ar fi intinsa, ar putea ajunge la cca. 2 m patrati.
… Pielea cantareste, in medie, cam de 2 ori cat creierul aceleasi persoane.
… Pe 1 cm patrat de piele se gasesc : aproximativ 6 milioane de celule, 5000 de receptori, 15 glande sebacee, 200 fibre nociceptive ( care percep durerea ), 10-25 receptori tactili si corpusculi termosensibili si, peste 100 glande sudoripare.
… Singurele portiuni de piele care nu transpira sunt : pielea de sub unghii, marginile buzelor si timpanele.
… La fiecare 24 de ore, pielea se acopera cu un strat nou de celule moarte.
… Celulele moarte ale pielii constituie aproape 60% din praful de pe mobila din casa noastra.
… In timpul vietii se elimina aproximativ 40 kg de celule moarte ale pielii.
… Pielea alba a aparut abia acum 20.000-50.000 de ani, cand populatiile de culoare au migrat spre teritorii cu clima mai rece si si-au pierdut din melanina.
… Fara pigmenti, pielea noastra ar fi excesiv de alba. Insa vasele sanguine de la suprafata pielii adauga un strop de rosu, iar pigmentul galben si melanina sepia sunt create, la randul lor, de razele UV. Aceste patru nuante sunt amestecate pentru a da nastere culorilor de piele pentru toate rasele.
… Bolile schimba coloritul pielii. Astfel, afectiunile inimii inrosesc pielea, bolile de stomac sau bila o ingalbenesc sau ii dau o tenta pamantie, iar cei care au probleme de circulatia sangelui au umbre albastrui pe piele ; pielea cu aspect ca de ceara poate semnala anemia sau o carenta minerala.
… Pentru aparitia unui singur rid deasupra sprancenelor sunt necesare aproximativ 200.000 de incruntari.
Ce este antropodermia ?
Practica legarii cartilor in piele umana se numeste legatorie antropodermica. In anul 2007, la Londra, a fost scoasa la licitatie o carte veche de cca. 400 de ani, legata in piele umana. Se spune ca pielea utilizata la legatoria acestei carti, a fost prelevata de pe cadavrul unuia dintre conspiratorii impotriva regelui James I al Angliei si al VI-lea al Scotiei. Complotul a esuat si cartea care prezinta sfarsitul conspiratorilor a fost legata in pielea conducatorului acesteia.
*Cititi si “Pielea – structura si functii” – click aici
de asemeni si “Ingrijirea tenului in sezonul rece” – click aici
REDACTIA