Piele grasa – piele uscata

Indiferent de sex, multe persoane se confrunta cu o piele grasa in exces sau, dimpotriva, o uscaciune a pielii excesiva. Ambele forme pot produce numeroase neplaceri si este indicat sa aplicati, mai intai, remedii practice, la indemana in casele dvs. Numai in cazurile grave, cand cele doua stari ale pielii devin cronice si apare o acnee rebela in cazul pielii grase, sau apar mancarimi puternice sau iritatii severe, in cazul celei uscate, si dupa ce am aplicat remediile necesare, abia atunci vom merge la medic. Pentru doamne, aceste neplaceri pot fi provocate si de pilulele contraceptive ; in cazuri rare, chiar de diabetul zaharat ori hipotiroidism.

Remedii practice pentru pielea grasa

In primul rand, trebuie sa aveti o atitudine pozitiva : pielea grasa imbatraneste si se rideaza mai greu decat cea uscata sau normala. Cand pielea secreta sebum in exces, capata aspect lucios si poate aparea acneea. Cum le combateti :

Spalati fata cu apa calda ( cea rece nu dizolva grasimea ).
Tonifiant astringent. Salvia, menta si coada soricelului au proprietati astringente; amestecati o lingura cu una dintre aceste plante intr-o cana cu apa fierbinte; lasati in repaus 30 minute, strecurati, raciti si tamponati fata. Amestecul se pastreaza la temperatura camerei trei zile.
Tonifiant cu isop. Adaugati o lingura de isop in cca. 250 ml apa ; fierbeti la foc mic cam 30 de minute, strecurati, raciti si tamponati fata.
Laptele batut. Folositi dupa spalare, un masaj facial cu lapte batut, care contine acizi, care ajuta la curatarea si inchiderea porilor. Lasati pe fata cateva minute, apoi clatiti. Se aplica masajul de cateva ori pe saptamana.
Mastile. Mastile cu argila sau cu namol, disponibile in farmacii sau cu miere si cu albus de ou. Aceasta masca se obtine amestecand o lingurita de miere cu un albus de ou, adaugand atata faina cat sa obtineti o pasta ; aplicati pe fata evitand zona ochilor, lasati sa actioneze 10 minute, apoi clatiti abundent cu apa calda.
Masca antiseboreica cu suc de lamaie, pe baza de mar. Fierbeti un mar, curatat de coaja, pana se inmoaie; pasati marul, adaugati o lingurita de suc de lamaie si una de salvie, levantica sau menta. Aplicati acest amestec pe fata, lasati sa actioneze 5 minute, apoi clatiti cu apa calda.
Servetele cu alcool. In raioanele de cosmetice puteti gasi servetele cu alcool pentru pielea grasa, care indeparteaza grasimea si aspectul lucios.
Pudra-pulbere, necompacta. Nu folositi pudra compacta, care contine uleiuri ; pudra necompacta, in schimb, va absorbi grasimea in exces.

Remedii practice pentru pielea uscata

O piele aspra, crapata, pruriginoasa este o piele uscata, care poate sa apara daca faceti dusuri in exces, folositi un sapun neadecvat, care usuca pielea sau locuiti in mediu foarte uscat. Dam mai jos cateva remedii practice pentru ingrijirea pielii uscate, dar, daca dupa doua saptamani de tratament cu acestea nu obtineti rezultate, mergeti la medic. Sa vedem aceste remedii, care sunt la indemana dvs.
Sapun-crema. Acesta contine mai mult ulei si grasimi ; ele lasa un strat protector gras pe piele.
Sapunurile lichide. Alegeti unul hidratant; aceste sapunuri sunt mai ingaduitoare cu pielea dvs. folositi-l pentru maini.
Apa calda, NU fierbinte ; apa fierbinte indeparteaza uleiurile de pe piele.
Folositi emoliente ; cum ar fi E45 pentru baie, in apa din cada.
Aplicatii cu lapte. Acidul lactic din lapte exfoliaza celulele cutanate moarte si cresc abilitatea pielii de a mentine umiditatea in interior. Luati un tifon sau o panza inmuiate in lapte rece si aplicati-o pe portiunile de piele uscata ; lasati-o 5 minute, clatiti superficial.
Gel de aloe vera. Taiati la baza o frunza de aloe vera si desfaceti-o cu un cutit; luati gelul cu o lingura si aplicati-l pe piele, pentru ameliorarea uscaciunii.
Masca cu avocado. Faceti un piure de avocado si aplicati crema obtinuta, pe fata ca o masca, evitand zona ochilor. Uleiul actioneaza ca emolient si contine vitamina E.
Drojdia de bere proaspata poate fi si ea un bun remediu pentru pielea uscata, luata cam cat o nuca in fiecare zi.
Apelati la urmatoarele produse pentru a pastra umiditatea in piele: lanolina, ulei mineral, vaselina, ulei de alune sau chiar margarina. Folositi-le insa cu moderatie.
Pentru prevenirea uscarii pielii, poate fi folositor sa aveti multe plante de apartament; ele maresc umiditatea aerului, prin fotosinteza si, de asemenea, prin evaporarea apei din pamantul bine udat.

Pentru doamne, domnisoare si nu numai…

Buzele uscate si crapate sunt un motiv serios de ingrijorare pentru toti ; soarele verii prea puternic, dar si vremea capricioasa din celelalte anotimpuri, fac sa avem buzele uscate, crapate si iritate. Folositi un balsam cu factor de protectie solara, inainte cu 15 minute inainte de a iesi din casa; consumati alimente bogate in vitaminele complexului B ( carne, peste, cereale, alune, legume verzi ). Evitati sa umeziti buzele; saliva se evapora repede, lasandu-le mai uscate ca inainte. Sau puteti folosi ceara de albine din farmacii sau unt de cacao ; alt remediu la indemana este uleiul de masline sau margarina solida; sau perforati o capsula de vitamina E si aplicati continutul pe buze.

REDACTIA