OUL – o mica minune

O omleta pufoasa… Un ou fiert moale… Delicii cu care toti ne delectam si nici nu stim ce efecte miraculoae au asupra organismului nostru. Oul este un aliment complet, plin de proteine si alte principii hranitoare, mult folosit in alimentatie si recomandat in diverse afectiuni. Nutritionistii nu s-au hotarat inca daca este bine sa avem oua la micul dejun sau sa le mancam dupa ora pranzului ; exista pareri pro si contra, dar pana se vor hotari, este bine sa stim ca putem manca oua, dar cu moderatie, fara excese, ca pe orice alt aliment. Este recomandat consumul oualor mai ales in lunile de iarna-primavara, cand organismul are mai multa nevoie de alimente hranitoare care contin vitamine si minerale. Pentru copii si tineri este util consumul zilnic de ou, iar la varsta a treia sunt de ajuns 2-3 oua pe saptamana, iar ca sa pastram nutrientii din ou si sa asiguram asimilarea lor, ouale se tin pe foc un timp scurt, numai pana se intaresc putin, fie ca sunt omleta sau oua fierte. De asemenea, pentru a ne feri de salmoneloza, este bine sa spalam ouale inainte de a le fierbe.

Ce contine oul

Ouale aduc in alimentatie vitamina A, riboflavina, vitamina B2 si alte vitamine, dar si minerale importante. Greutatea medie a unui ou este de 60 g. Albusul contine 88% apa, 11% proteine si o cantitate mica de vitamine ale complexului B ; in el se afla o combinatie optima de microelemente : fosfor, fier, cupru, mangan si cobalt, iar in coaja Ca si Mg, dar contine si fermenti cu efect antimicrobian, antiedemic si antiinflamator. In pofida marimii lui reduse, galbenusul este de sase ori mai nutritiv decat albusul si, in plus, contine o mare cantitate de fosfor si alte substante minerale usor de asimilat, iar dupa cantitatea de vitamina D, de care ducem lipsa aproape toti, ouale sunt pe locul doi dupa uleiul de peste. Galbenusul este partea care contine toate grasimile, grasimile saturate si colesterolul din ou, deoarece are un total de 5 g grasimi, 2 g acizi grasi saturati, colesterol si aproximativ 60 calorii. Tot in galbenusul de ou sunt concentrate vitaminele A, D, E, carotina si vitaminele grupei B. Proteinele din ou sunt de foarte buna calitate si, de asemenea, acest aliment contine si alte substante nutritive importante, cum ar fi colina, luteina sau lecitina.

La ce ajuta oul

Ouale sunt un aliment foarte nutritiv, putand sa inlocuiasca fara probleme carnea, iar principiile continute de ou aduc ajutoare importante organismului uman. Principalele beneficii ale sanatatii de pe urma consumului de oua, sunt : buna functionare a sistemului nervos, datorita complexului de vitamine B, B1, B2, B12 ; impotriva imbatranirii celulare, vitamina E din galbenus fiind considerata vitamina anti-imbatranire prin excelenta ; pentru o piele sanatoasa, datorita vitaminei A, retinol ; impotriva calcifierii oaselor, caci vitamina D continuta de ou este folositoare copiilor si adolescentilor in perioada de crestere, dar si femeilor aflate la menopauza, care au probleme cu osteoporoza ; pentru cresterea si functionarea celulelor, datorita continutului de colina, care asigura flexibilitatea celulelor ; pentru protejarea vederii oul contine luteina, care protejeaza vederea de unele afectiuni, printre care se afla si cataracta ; pentru cresterea si rezistenta parului, gratie vitaminei B5 continuta de ou.

Ouale si colesterolul

Oul este un aliment usor de digerat si de asimilat, dar, cu toate acestea, e bine sa ne ferim de excese din cauza colesterolului si a unor elemente care pot face rau ficatului. Un ou mare contine aproximative 215 mg colesterol, iar consumul zilnic de colesterol recomandat este de 300 mg. Persoanele care sufera de afectiuni ale inimii sau de diabet nu ar trebui sa consume mai mult de 200 mg, cam cat are un ou de marime medie. Cei cu nivelul de colesterol crescut trebuie sa limiteze consumul de oua la nu mai mult de doua-trei pe saptamana, deoarece colesterolul in exces se depune pe peretii arterelor, sangele nu mai circula bine si apare riscul unor boli grave : angina, infarct, accident vascular cerebral. In cazul pacientilor cu diabet zaharat consumul zilnic de oua poate contribui la dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Si totusi, opiniile sunt impartite, sunt medici care interzic consumul de oua in cazul pacientilor care urmeaza un regim pentru scaderea colesterolului din sange, insa sunt si medici care precizeaza ca nu au fost inregistrare variatii ale nivelului de colesterol, atunci cand pacientul a consumat un ou. Un studiu realizat in SUA, la care au participat 912 voluntari, a conchis ca ouale nu au nici o legatura cu cresterea cantitatii de colesterol din sange, sau cu aparitia afectiunilor cardiovasculare.
Dar, nu uitati : fructele, legumele si zarzavaturile sunt cele care nu contin colesterol !

Micul ou de prepelita

Desi este de cinci ori mai mic decat un ou de gaina, oul de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de sapte ori mai mult fier si de sase ori mai multa vitamina B1. Ouale de prepelita sunt bogate si in calciu, potasiu, fier si zinc, toate aceste substante minerale fiind vitale pentru un corp sanatos. In privinta beneficiilor consumului de oua de prepelita, e important de mentionat ca acestea nu contin colesterol. Doua oua de marime medie contin cam 140 de calorii, echivalentul a 350 g de lapte sau 50 g de carne. Ouale de prepelita nu sunt medicamente de sinteza care sa oboseasca ficatul, rinichii, pancreasul sau alte organe, glande sau structuri functionale umane, ci sunt un produs natural, organic asadar, perfect adaptat nevoilor oricarui organism uman. Ele se asimileaza in organism in functie de nevoile acestuia, fara a-i produce uzura, ci dimpotriva, avand rol constructiv, incepand de la nivelul celular si pana la cel organic. Efectele miraculoase ale oualor de prepelita sunt date de calitatea superioara a proteinei din ou si lipsa colesterolului. Acesta este singurul ou dietetic. Contine proteine, glucide speciale nepericuloase in diabet sau alte boli in care glucidele sunt interzise, lipide speciale fine si lecitine, multe vitamine, saruri minerale, aminoacizi esentiali, factori antialergici. Contine un agent anticolesterol, care curata vasele sanguine de depunerile de colesterol, inclusiv pe cele fine cerebrale si mai contine un agent care ajuta in refacerea celulara.

Leacuri din oua

Din cele mai vechi timpuri, ouale au folosit ca leacuri pentru diferite afectiuni si ne-au ramas din batrani numeroase leacuri, care si-au dovedit puterea de vindecare a multor boli, raniri sau taieri. Astfel, se cunoaste uleiul de oua, leacul contra arsurilor, preparat din galbenusuri fierte amestecate cu ulei de masline sau leacul simplu, din spuma de albus, care se aplica pe arsura. Pentru vindecarea ranilor, taieturilor, mai ales pe degete, batranii folosesc si acum o metoda straveche. Se sparge un ou crud, se desprinde de coaja pielita alba si se infasoara taietura cu ea, pe partea umeda. Se panseaza cu o fasa de tifon. Pielita se lipeste strans de deget dupa ce se usuca, protejeaza rana de infectie si favorizeaza procesul de granulare. In functie de gravitatea ranii, se lasa pe deget 7-10 zile. Furunculoza si abcesul se trateaza cu efect bun folosind un “aluat” obtinut din doua galbenusuri crude, o lingura miere de albine, 1/2 lingurita de sare si putina faina. Se obtine un amestec asemanator cu argila umeda. Se modeleaza o turtita care se aplica pe furuncul si se tine pana la spargerea lui, datorata antibioticului natural din ou. Contra caderii parului sunt de ajuns 2 oua. Se separa albusul de galbenus, se umezeste un pic parul, se aplica mai intai albusul asemenea samponului, se leaga capul cu o punga si apoi se acopera cu un prosop sau cu un fes ca sa tina cald. Dupa 10-15 minute se adauga si galbenusul in acelasi mod si se mai sta inca 10-15 minute. Apoi se clateste oul ( aveti grija sa nu fie apa fierbinte ) si se spala parul in mod obisnuit cu sampon.

Leacuri din coji de oua

Cea mai simpla metoda de imbogatire a organismului cu calciu este prepararea citratului de calciu, obtinut din 2 gr. de coaja pisata, amestecata cu o lingura de suc de lamaie proaspat stors. In varianta asta, calciul se asimileaza aproape in totalitate si nu provoaca aparitia de pietre la rinichi si in vezica biliara sau depuneri in articulatii si in vasele sangvine. Cea mai potrivita perioada pentru luarea citratului este intre orele 19-20, deoarece calciul se asimileaza mai bine pe timpul noptii. De asemenea, pulberea de ou, obtinuta prin pisarea si cernerea cojilor bine spalate, se da copiilor, adolescentilor si femeilor insarcinate. O cura dureaza o luna, cu pauza de o luna. Curele se pot repeta.

Curiozitati cu… oua

Stiati ca…
… Este o dilema : ce a fost mai intai ? Oul sau gaina ? Se pare ca, totusi, oul, deoarece dinozaurii depuneau oua in era Mezozoica, adica acum 245-65 milioane de ani in urma, pe cand pasarea Archaeopterix a trait cu doar 145 milioane de ani in urma.
… Celebra problema a Oului lui Columb a fost rezolvata. Columb si-a pus oaspetii sa aseze un ou in echilibru pe unul dintre varfurile acestuia ; singurul care a reusit aceasta, a fost chiar Columb, care a spart usor oul asezandu-l “in picioare”.
… Deoarece oul are valori nutritionale impresionanate, timp de cateva zile inainte de competitie, sportivii consuma oua crude la micul dejun.
… Inlocuitorii de oua sunt facuti tot din oua ; mai bine-zis, din albus fara coaja si galbenus, dar contin aditivi.
… China produce 50% din productia mondiala de oua, adica 390 miliarde de oua pe an. In China ouale se vand la kilogram.
… Cele mai multe galbenusuri gasite intr-un singur ou au fost in numar de 9.
… Un ou de strut se fierbe in 2 ore.
… Cel mai mic ou din lume este oul de pasare Colibri.
… De pasti, in zona Sibiului, se impodobeste un pom cu oua rosii.
… Pasarea Elefant din Madagascar, acum disparuta, facea cate un singur ou, dar acesta avea 12, 24 kg.

REDACTIA