Onicofagia
(sau mancatul unghiilor)
Actul de mancare a unghiilor se numeste onicofagie (greaca: onyx=unghie; phagein=mancare) iar 5% din populatia italiana are aceasta obisnuinta, ea incapand la o varsta prescolara si persistand chiar si la o varsta adulta.
Onicofagia este un comportament de”automutilare”, persoanele afectate fiind cele timide, inchise in ele, anxioase, lipsite de afectuozitate; cauze fiind si certurile in familie, neintegrarea sociala, etc. fiind un mod prin care individul isi exprima agresivitatea catre el insusi si nu catre lumea exterioara.
Gestul este interpretat de catre psihologi in doua moduri:
1. acela de a duce ceva la gura (metaforic: experienta sanului matern);
2. acela de a rontai, de a roade (ca semn de agresiune);
Cercetarile facute de catre Centrul Ural Regional for Environmental Epidemiology demonstreaza ca majoritatea copiilor ce-si mananca unghiile sunt expusi la intoxicatie cu Plumb deoarece reziduurile acestui metal greu raman foarte usor pe maini,urme de plumb gasindu-se la locul de joaca : pe pamant, nisip, pe tuburile de pictura… aceasta fiind o cauza principala in intarzierea dezvoltarii cerebrale.
In functie de aspectul, culoarea si forma unghiilor medicina orientala poate interpreta care este starea de sanatate a corpului precum si nivelul sau energetic.
Iata cateva exemple:
– aparitia unor pete mici albe indica lipsa de calciu si siliciu
– unghii convexe cu fondul inchis: patologie respiratorie si cardiaca (in curs de desfasurare);
– semiluna alba la baza unghiei tinde sa aiba forme neregulate: stres;
– unghii palide si concave: anemie;
– unghii moi, cu striuri, patate: oboseala fizica;
– de culoare violacee: cianoza;
– de culoare galbena sau maro, fragile: micoza unghiala;
– unghii fragile: vasculopatie diabetica sau datorita detergentilor folositi in casa.
Aceasta parte a corpului nostru – unghia – este analizata pentru a se stabili si daca este nevoie sa variem regimul nostru alimentar. Nu trebuie sa ignoram faptul ca ele – unghiile – au nevoie sa fie ingrijite, fiind cartea de vizita in cadrul raporturilor sociale. Fara indoiala ele sunt oglinda ce reflecta atentia pe care o acordam noua insine.
Cheratina este substanta proteinica ce intra in compozitia unghiilor, aceasta facandu-le compacte si tari. Cheratina poate fi produsa in cantitate minima atunci cand avem o alimentatie gresita, probleme hormonale, alergii, micoze.
Pentru a mentine unghiile noastre in deplina sanatate trebuie sa fim atenti la ceea ce mancam, sa consumam cereale pentru siliciul continut de ele ; ceapa si usturoiul ne dau sulful necesar ; pielea de pui si crustaceii ne furnizeaza proteine ; molibden si zinc gasim in branzeturi, legume, oua, peste, germeni de grau si orez integral. Vitamina H o putem asimila in mod simplu : reducand consumul de albus de ou. Este important sa diminuati consumul de tigari si sa acoperiti mainile cu manusi ce tin cald pe perioada iernii.
In afara alimentatiei o data pe saptamana unghiile trebuiesc curatate, tratate, conferind astfel si mainii un aspect mai placut, ingrijit.
Domnisoarelor si doamnelor, nu folositi intotdeauna oja (chiar daca aceasta protejeaza de factorii externi) ci lasati-le naturale (din cand in cand) frectionandu-le cu ulei de masline pana la absorbirea lui completa. Pentru intarirea si curatirea unghiilor un remediu optim este si acela de a le face un masaj cu suc de lamaie. Folositi intotdeauna manusi de cauciuc (interiorul din coton) in timpul curateniei. Este important sa utilizati un bun ulei pentru pielita (cuticula) fiind ideal si pentru o manichiura foarte rapida.
Va mancati unghiile!? Este un narav, o obisnuinta sau o boala!? Apelati la un psiholog… deoarece mancatul unghiilor ascunde anumite probleme psihologice sau… cumparati-va oje amare (le gasiti in farmacie).
Gabi Mari – Consilier OnLine Diaspora