Nucile si virtutile lor uitate
Va place dulceata de nuci verzi ? Ei bine, daca aveti diabet, luati-va gandul de la ea. Dar numai de la ea, caci fructul batranului nuc, numit in antichitate „Juglans regia”, adica „pom regesc”, dar si frunzele, micile fructe verzi ale sale si coaja de nuca, sunt o bogatie pentru organismul uman. Nucile se folosesc asa cum stim cu totii : mancand miezul lor; dar asa cum nu multi stim, celelalte parti ale nucului sunt folosite in diferite tratamente medicale, ele fiind o adevarata colectie de vitamine si minerale, drept pentru care, din miez de nuca se obtine un ulei, folosit, deopotriva, in uz extern si intern.
Ce contin nucile ?
Avand un continut redus de sodiu si grasimi saturate, nucile furnizeaza, la 100 gr, 15 g proteine, 60 g lipide, 15 g glucide si 2,4 g celuloza. Ele mai contin : potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Au un continut bogat in vitamine, ca: vitaminele C, B1, B2, PP, E, caroten si cantitati utile de acid folic. Mai contin 65% grasimi, 15% albumine si o importanta cantitate de saruri minerale utile. Nucile mai contin antioxidanti si arginina, un aminoacid foarte folositor organismului uman.
Pentru ce sunt indicate ?
Datorita continutului lor extrem de bogat, au proprietati nutritive, laxative, antidiuretice, vermifuge ; ele pot fi un bun drenor cutanat si limfatic. Sunt indicate in diabet, tuberculoza, diaree, paraziti intestinali si ajuta in litiaza urinara. Cercetatorii au descoperit ca ele trateaza tulburarile de ritm cardiac, iar consumarea lor dupa fiecare masa, impiedica ingrosarea arterelor si previne bolile de inima. Sunt indicate in sterilitate, datorita principiilor reintineritoare, in psoriazis si eczeme alergice si in constipatie. Pot avea efect antihemoragic, vindeca ulceratii, sunt bune pentru curatirea sangelui si intarirea organismului.
Cum le folosim ?
Cum am spus, mancand miezul de nuca, obtinem cele mai bune rezultate pentru sanatatea organismului, ele tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn riscul de atac vascular cerebral, iar pentru asta ar trebui sa mancam miezul de la opt nuci pe zi. De la „pomul regesc” se folosesc frunzele foarte fragede ; din ele se face un ceai, o infuzie, punandu-se o lingurita de frunze, oparite cu o cana de apa clocotita ; se lasa putin, apoi se strecoara si se foloseste, astfel : ca ceai ( intern ) maximum o cana pe zi sau pentru aplicatii externe ( comprese sau tamponari ) ; este bun in combaterea diareei, in scofuloza si in rahitism. Ceaiul din frunze fragede are proprietatea de a scadea zaharul in sange, deci este util pentru diabetici si pentru curatirea sangelui. Pentru intarirea sistemului muscular se pot face frectii cu un extract din sase coji verzi de nuca, puse intr-un litru de apa, care se lasa sa se infierbante, fara sa clocoteasca ; se lasa cinci minute. Baile generale ajuta la intarirea organismului, la vindecarea eczemelor care supureaza si la ulceratii. Se iau doua maini de frunze de nuc, lasate cateva ore in 5 l de apa, apoi date intr-un clocot ; se strecoara si se pun in apa de baie. Un decoct din doua linguri de frunze de nuc la 250 ml apa, data in clocot si strecurat, este bun pentru tratarea stomatitei, facand gargara cu acest decoct. Uleiul de nuca este indicat in uz extern, pentru frectii, dar si in uz intern ; contra teniei sau altor paraziti intestinali, se pune uleiul de nuca in salata de cartofi, seara. Un amestec din suc de cartofi cruzi si 4-5 linguri de ulei de nuca, poate fi preventiv contra limbricilor si oxiurilor la copii. Contra diabetului se folosesc frunzele sub forma de tinctura, cate 30-50 picaturi, de doua ori pe zi, in apa. Tinctura, ca si celelalte, poate fi obtinuta de la magazinele PLAFAR, unde veti primi si alte indicatii de folosire.
Intotdeauna, cand doriti sa faceti un nou tratament, consultati-va medicul de familie sau medicul specialist.
REDACTIA