Necaz mare – infectiile urinare
Infectiile urinare sunt afectiuni inflamatorii produse de diferite microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar, unde se multiplica si determina in timp modificari in functionarea normala a rinichilor si a cailor urinare. Pentru inceput este important sa precizam ca infectiile urinare apar mai frecvent la femei, deoarece uretra la femei este mult mai scurta decat cea a barbatilor; de asemenea, la femei orificiul uretral se afla in vecinatatea orificiului vaginal si celui anal, asa ca prezenta bacteriilor si a fungilor in aceste zone face posibila trecerea microorganismelor in uretra. Dar nici barbatii nu sunt scutiti de aceasta suferinta, despre care vom vorbi atunci cand va fi vorba despre prostata. Simptomele includ: nevoia frecventa de a urina, senzatia de preaplin a vezicii si cea de arsura la urinare. Netratata, infectia urinara poate duce la complicatii diverse si periculoase.
Care sunt cauzele aparitiei infectiilor urinare?
Dupa cum am mentionat, faptul ca uretra la femei este scurta si se afla in vecinatatea vaginului si a orificiului anal, este deja o cauza favorizanta.
In situatii de colita, constipatie cronica, afectiuni biliare, infectiile urinare sunt favorizate. Alte situatii care favorizeaza aparitia infectiilor urinare sunt:
litiaza renala (calculii), tulburari in evacuarea urinei: spasme, staza urinara intalnita si in sarcina, obstacole pe traiectul cailor urinare (exemplu: compresiile tumorale pe uretere), refluxurile uretro-vezical si vezico-ureteral si infectiile genitale. Agentii patogeni cei mai intalniti in infectiile urinare sunt de obicei bacterii de tipul bacililor enterici (bacterii care exista in mod normal in tractul intestinal al omului si animalelor, deci se gasesc in materiile fecale, cu raspandire larga in natura, pe sol). Iata cateva exemple de asemenea bacterii : Escherichia Coli, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas (denumita si Piocianic).
Remedii practice in infectiile urinare
Numita in popor cistita, infectia urinara poate fi tratata cu antibiotice, de aceea, daca aveti simptomele de mai sus, prezentati-va la medic pentru un diagnostic corect si pentru prescrierea tratamentului medicamentos. Ceea ce nu trebuie sa omiteti insa, este puterea remediilor naturale care va stau la indemana pentru a reduce perioada de infectie si a ameliora durerea si neplacerile. Iata cateva dintre acestea; cercetarile stiintifice au aratat ca sucul de merisoare este foarte eficace si ajuta pentru a scapa mai repede de infectie. Beti doua pahare de 300 ml pe zi, caci el contine o substanta care impiedica bacteriile sa se aseze pe mucoasa tractului urinar, iar daca bacteriile nu se pot prinde de pereti, atunci ele pot fi eliminate cu usurinta prin urina. Pe tot parcursul zilei, beti la fiecare ora un pahar cu ceai sau apa, pentru a dilua cat mai mult urina, odata cu aceasta eliminand si bacteriile. Evitati bauturile citrice, sucul de rosii, cafeaua sau alcoolul.
Ceaiuri binefacatoare
Ceaiul de usturoi contine compusi puternici care omoara bacteriile; cojiti cativa catei de usturoi, pisati-i bine, apoi puneti-i in apa calda; lasati sa infuzeze cinci minute si beti ceaiul astfel preparat.
Ceaiul de echinaceea preparat din pliculete sau din doua lingurite de radacina proaspata in apa calda; beti trei cani de ceai pe zi.
Ceaiul de leustean poate fi facut turnand o cana de apa fiarta peste doua lingurite de radacina uscata, tocata marunt. Lasati 10 minute in repaus, strecurati si beti. Acest ceai este diuretic si contine compusi cu efect antibacterian si bactericid.
Ceaiul de urzica este diuretic; va face sa urinati mai mult, deci sa eliminati mai repede bacteriile. Folositi o lingurita de planta taiata marunt la o cana cu apa fierbinte; beti o cana pe zi.
Ceaiul de nalba-mare se obtine prin infuzare a 2-3 gr. radacina uscata intr-o cana cu apa clocotita timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 2-3 cani pe zi.
Splinuta, folosita in urologie inca din Antichitate, este deosebit de eficienta in infectiile urinare; are efect antiinflamatoriu, diuretic si antiseptic, iar actiunea ei nu este numai locala, ci si generala. Infuzia de splinuta se obtine din 5 gr de planta intr-un litru de apa clocotita; lasati sa infuzeze 5 minute si apoi beti 1-3 cani pe zi, ultima cu mult inainte de culcare.
Capsule si tincturi
In magazinele specializate gasiti capsule cu extract uscat de merisor, din care se ia cate o capsula de doua ori pe zi, cu multa apa; la fel, exista capsule cu pulbere de papadie, din care se ia cate o capsula de trei ori pe zi cu multa apa; pentru infectiile urinare se folosesc capsulele cu pulbere de usturoi, cate 1-3 capsule pe zi cu multa apa. De asemenea, un efect benefic in aceasta afectiune o are tinctura de mesteacan (1:4 in alcool 25%), cate 15 picaturi intr-un pahar cu apa, de 3 ori pe zi, dupa mese, dar si tinctura de porumb (1:5 in alcool 25%), cate 5-15 ml de 3 ori pe zi. Acestea pot fi preparate in magazinele PLAFAR sau in farmacii.
REDACTIA