Muzica, plantele si Oda Bucuriei

Astazi vom vorbi despre muzica. Nu despre stilurile ei, ci despre ea insasi. Vom incepe prin a defini ce este muzica. Multi vor zice ca muzica, este o inlantuire de sunete cu raporturi si legaturi bine definite intre ele. Tehnic este absolut corect. Dar mai pe intelesul omului ce nu se pricepe la muzica (teoretic si armonic), ce nu are auz muzical, ce este ea ? Pentru inceput trebuie sa precizam ca ea provine din inima, din suflet. Ea a tinut „de urat” omului inca din cele mai vechi timpuri. Cu totii stim ca dintotdeauna au existat cantece de leagan, de dor, de bucurie, de petrecere, de lupta, etc.
Muzica este in noi, ne curge prin vene, chiar daca o parte din noi nu avem (momentan) simt muzical sau simt ritmic (afoni), traim o data cu ea. Muzica este ceva divin. Grecii in antichitate sustineau muzica ca fiind apanajul zeilor. Putem spune ca este printre cele mai de pret daruri oferite de catre Tatal Ceresc. Sunt foarte multi oameni ce, cand asculta spre exemplu Magnificat de Monteverdi ( compozitor italian 1567 – 1643 ), spun ca il simt efectiv pe Dumnezeu ( Allah, Buddha, etc. ) langa ei, si simt ca se pot ruga mult mai usor, sau pot intra in meditatie mult mai repede, si mai eficient. Muzica ce contine si vocea umana, are si mai mare efect. Vezi mantrele tibetane, sau, luandu-l ca exemplu pe Beethoven, care, dupa 9 simfonii absolut geniale, a simtit nevoia ca la sfarsitul partii a 4-a a celei de-a 9 simfonii, sa introduca si vocea umana, corul, melodie ce are ca denumire „Oda Bucuriei” , actualmente folosita ca imn al Uniunii Europene.

Multi se vor intreaba de ce cand asculta o muzica cu ritm alert, le vine sa alerge, sa tipe, sa danseze, iar altii se intreaba de ce cand asculta o melodie cu ritm rar, usor sacadat, au impresia ca plutesc pe apa. Ei bine, muzica ne influenteaza foarte usor starea sufleteasca. Atunci cand noi ne expunem la o vibratie (sunetul fiind o vibratie) imediat incepem sa rezonam cu acea vibratie, implicit sa ne acordam dupa ea. Atentie foarte mare la muzica emisa prin statii de amplificare dotate cu sub-woofer ! Acele frecvente joase, tenebre am putea spune, nu sunt deloc bune corpului omenesc. Ele pot cauza dezechilibre majore atat in corpul fizic cat si in cel energetic. Chiar se simte dupa o expunere directa de circa 5 min, o presiune majora in piept, si o stare de disconfort psihic.

Se stie de celebrul experiment, in care cativa oameni de stiinta, in urma cu cateva decenii, au decis sa faca un test. Au creat 2 camere izolate fonic perfect, la 200 km distanta una fata de cealalta, au pus in mijlocul fiecarei camere o planta facand parte din aceeasi specie, si au pozitionat lateral 2 boxe.
In camera A au pus muzica simfonica, ce continea numai instrumente naturale (ex. violoncel, pian, flaut, vioara, etc.) , muzica compusa de Wagner, Beethoven, Mozart si Vivaldi ; iar in camera B au pus stiluri de muzica precum hard rock, house etc. , cu sunete avand originea in aparatura elecronica (instrumente ce sunt antrenate de curentul electic – ex. chitara electrica ce nu emite sunete decat conectata la o sursa electrica).
Planta din camera A, unde sunetele muzicale proveneau din instrumentele naturale, create folosind elemente din natura vie (ex. vioara e facuta din lemn) , s-a dezvoltat armonios, chiar a inmugurit, iar cand o priveai iti dadea sentimentul de fericire, bucurie si dragoste.
Planta din camera B, unde muzica era formata din sunete digitale, de natura electrica, ce dau nastere sunetelor virtuale, nenaturale, nu s-a dezvoltat mai deloc, era foarte ofilita, iti dadea sentimentul atat de tristete cat si de ura sufocanta.

Acum, multi dintre voi se vor intreba „ei bine, si eu ascult muzica house, dance, sau orice altceva facuta pe computer, si n-am murit”. Raspunsul meu este urmatorul, in primul rand nu asculti non-stop acest gen de muzica, iar in al 2-lea rand daca ai asculta pentru 24 de ore, incontinuu aceeasi muzica (facuta pe computer), garantat se vor observa modificari la nivelul tuturor corpurilor. Ganditi-va ca ritmurile interne (organice) sunt cu mult mai lente fata de ritmurile cu care se impune muzica moderna facuta pe computer.
Intr-adevar, exista un segment mic de oameni, ce numai in felul acesta traiesc, ascultand astfel de muzica. Eu nu vreau sa va oblig sa ascultati numai muzica „clasica” sau sa fac reclama acesteia. Vreau doar sa subliniez ca, expunerea indelungata la frecvente joase, atrage dupa ea dereglari psihice majore, precum si perturbarea sistemului neurovegetativ – in cele mai multe cazuri – ireversibil. Chiar si eu ascult radioul, uneori chiar cu volumul mai tare decat de obicei, numai ca dau bass-ul la minim. Astfel protejez nu numai natura, dar imi manifest si respectul fata de ceilalti oameni. Bineinteles, cu muzica data la maxim, fara bass, si cu geamurile inchise nu deranjeaza pe nimeni. Cu totii stim ce neplacut este, cand trece pe langa noi un cetatean cu muzica data la maxim in masina, bass-ul si el la cote astronomice, si geamurile larg deschine. Dar, cum zicea Mahatma Gandhi : „Fii tu insuti schimbarea pe care o vrei in lume !”

Damian D.