Menopauza la femei si Andropauza la barbati
Aceste etape din viata oamenilor nu sunt boli. Desi ele se instaleaza la ambele sexe, in mod progresiv, odata cu inaintarea in varsta – nimeni nu scapa de ele.
Menopauza este intreruperea fiziologica a functiei menstruale la femei, incepand cam de pe la 49 ani, dar variatiile individuale sunt foarte mari. Ea este insotita, uneori precedata, de simptome neplacute si pierdere de masa osoasa, din cauza insuficientei secretiei de hormoni estrogeni. Menopauza inseamna incapacitatea femeii de a mai ramane gravida, dar in niciun caz, aceasta nu este o boala.
Simptomele menopauzei, pot fi (am zis “pot fi”, deoarece multe femei nu le au): bufeuri, adica valuri de caldura, neliniste, nervozitate, uneori depresie, dispareunie, adica dureri la contactul sexual, cauzata de atrofia si uscaciunea vaginala, transpiratia nocturna si osteoporoza.
Tratament
Simptomele pot fi tratate si ameliorate; astfel, pentru bufeuri, luati tinctura de cimicifuga din farmaciile naturiste, cate un mililitru de 2-4 ori pe zi, timp de sase saptamani si pauza o luna; sunt bune, de asemenea, paducelul sau valeriana. Contra transpiratiei nocturne luati 3-15 picaturi de tinctura de salvie de trei ori pe zi in jumatate cana apa sau ceai. Pentru dispareunie, folositi lubrifianti pe baza de apa; cei pe baza de grasimi sau ulei pot accentua iritatia. Pentru prevenirea osteoporozei, asigurati-va suficiente proteine, luate din carne de pui, peste, vita; dar si calciu, pe care-l luati din lapte degresat: o cana de lapte degresat = 300 mg de calciu.
Alte recomandari. Nu luati hormoni sintetici fara sa consultati medicul; tratamentul de substitutie hormonala poate da senzatia de tensiune in sani, balonare sau migrene. Unele femei iau vitamina E, pentru ameliorarea bufeurilor si transpiratiei; nu luati aceasta vitamina fara acordul medicului, mai ales daca suferiti de diabet sau hipertensiune arteriala.
Andropauza ( climacteriul masculin) este totalitatea manifestarilor psihologice si organice, observate la barbati, incepand cam de pe la 50 de ani, cauzate diminuarii progresive a productiei de androgeni; este o scadere a nivelului de testosteron, ca urmare a reducerii functiei testiculare. Spre deosebire de femei, la care are loc incetarea brusca a menstrei, andropauza nu are un punct generic fix, ea instalandu-se progresiv.
Simptomele sunt vagi, variaza foarte mult de la un individ la altul si nu sunt prezente la toti barbatii. Ele sunt: tulburari de memorie, oboseala, iritabilitate, aparitia obezitatii abdominale, modificari ale glandelor sudoripare, bufeuri sau modificari ale culorii pielii, disfunctia erectila, pierderea interesului pentru actul sexual, capacitate redusa de concentrare etc. Spermatogeneza persista pana la varste avansate.
Tratament
Cei mai multi barbati, cand observa simptomele andropauzei sufera, dar suferinta este mai mult psihica si ea nu apare la indivizii sanatosi si echilibrati, la care, de altfel, andropauza se instaleaza oarecum mai tarziu. Pentru “tratarea” andropauzei se poate folosi gingseng[i]-ul, care are efecte dinamizante, tonice si afrodiziace; farmaciile naturiste sau chiar cele obisnuite, pot oferi tinctura, din care se iau 15-50 picaturi in putina apa, inainte de culcare sau 1-3 capsule cu praf de radacina de gingseng in putina apa, dupa masa de pranz si seara. O alta oferta poate fi patrunjelul; se bea un decoct din 60 gr radacina si frunze proaspete la un litru de apa. Pentru bufeuri si transpiratie – vezi mai sus.
[i]Alte recomandari. Se poate face tratament prin administrare de testosteron, sub rezerva consultarii medicului, caci exista unele riscuri in administrarea acestor hormoni sexuali, riscuri care privesc hipertrofia de prostata, sistemul cardiovascular, diabetul, bolile de ficat sau de rinichi. Administrarea de testosteron se face, exclusiv, la recomandarea medicului, deoarece o fortare hormonala poate aduce prejudicii organismului, facand mai mult rau, decat bine.
Atat menopauza, cat si andropauza, repetam, nu sunt boli si este gresit sa ne purtam sau sa fim tratati ca niste bolnavi. Ambele sunt stari fiziologice firesti si, prin educatie, ar trebui sa fim avizati si informati asupra lor. Desigur, depresiile cauzate de aceste stari, pot fi tratate de medic; cat despre simptome, ele pot fi ameliorate in mod natural si, cu cat mai simplu – cu atat mai sanatos. Ar trebui sa facem mai multa miscare, sa ne ferim de sedentarism, sa avem o alimentatie rationala si sa ne ferim de alcool, tutun, cafea in exces. Activitatile relaxante, distractive, precum cititul si exercitiile mintii, ne mentin in forma maxima.
REDACTIA