Mamaliga… terapeutica

Exista un aliment, cu adevarat minunat, care a cam iesit din listele de bucate ale romanilor, si acesta este mamaliga. Pe nedrept uitata si inlocuita – in mod nesabuit – cu produse fast-food, mamaliga a fost dintotdeauna un fel de mancare specific romanesc. Gustoasa, extrem de benefica pentru sistemul digestiv si nu numai, mamaliga nu trebuie sa lipseasca din alimentatia celor suferinzi, dar nici din cea a oamenilor sanatosi, daca vor sa pastreze aceasta stare de sanatate.

De ce mamaliga ?

Pentru ca specialistii nu au descoperit nici o contraindicatie in folosirea ei, dar si pentru ca are un continut extrem de bogat in substante nutritive, antitoxice si un rol important in prevenirea multor afectiuni care macina astazi omenirea. Astfel, un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice cauzate de disfunctii tiroidiene ; regleaza concentratia de glucoza din sange, fiind extrem de indicata in diabet ; reduce colesterolul din sange, scazand riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct ; revitalizeaza functiile sexuale si, de asemenea favorizeaza longevitatea. Mamaliga nu ingrasa, caci are de patru ori mai putine calorii decat painea si ajuta in obezitate caci da senzatia de satietate datorita fibrelor continute. Cei ce consuma in mod regulat porumb (fiert, copt sau mamaliga) reduc considerabil riscul de hipotiroidie, somnolenta, lipsa tonusului fizic si mental. Consumul de mamaliga amelioreaza reumatismul, litiaza renala, hepatita, regleaza menstrele, amelioreaza anexita si metroanexita. Gastrita hiperacida si ulcerul sunt si ele ameliorate de consumul de mamaliga, care reduce aciditatea si are o actiune calmanta, sedativa.

Terapia cu mamaliga

Inainte de a se fi inventat atatea antibiotice obtinute pe cale chimica, bunicile noastre ne tratau cu asa-zisele leacuri babesti, pe care multi le iau astazi in deradere. Total gresit! Aceste leacuri au dat si dau si astazi rezultate uluitoare, dar e mai usor sa inghiti o pastila, caci timpul nostru parca s-a comprimat. Iata, pentru uz extern, la ce foloseste o cataplasma cu mamaliga cat mai calda: in bolile de plamani se face o impachetare a toracelui cu o astfel de cataplasma, care se tine 15 minute. Cataplasma este o bucata de panza subtire, pe care se intinde un strat gros de 2-3 degete de mamaliga cat mai calda, suportabil de fierbinte. O astfel de cataplasma poate fi aplicata si in zona renala sau abdominala, dupa caz, ameliorand durerile pricinuite de colici renale sau anexite si cistite. Pentru inhalatii: se pun doua linguri de malai pe o tabla bine incinsa si se inhaleaza fumul; este folositor in raceala si dureri in gat. Pentru uz intern, mamaliga este un bun mijloc terapeutic in gripa si tuse; se foloseste pasatul (un fel de mamaliga foarte subtire) in care se pune un cubulet de unt; baut foarte fierbinte are efecte miraculoase. Pentru copiii mici sunt mult mai indicate cataplasmele cu mamaliga decat cele cu faina de mustar, caci acestea irita pielea si mucoase sensibile ale copiilor, pe cand mamaliga este mai… blanda. In toate cazurile, grija si atentie la temperatura acesteia, pentru a nu pricinui arsuri.

Pledoarie pentru mamaliga

Natia romaneasca a dainuit cu mamaliga! Nu pledam impotriva lucrurilor noi, dar condamnam uitarea obiceiurilor romanesti. Provocare: ce veti alege intre o portie de sushi si o portie de urzici cu usturoi si mamaliguta? Sau intre o shaorma si o tochitura cu mamaliga?… Vin strainii la noi si se bat turcii la gura lor mancand bulz de mamaliguta cu branza de burduf, dar noi ne-am “domnit”, nu mai mancam mamaliga, ca nu e… cool…
… Si cand te gandesti, este si gustoasa si sanatoasa!

REDACTIA