Loboda, stevie, macris, laptuci

Continuam „seria verde” inceputa cu urzica si spanacul, prin care incercam sa punem in atentia dvs., inca odata, beneficiile unei alimentatii rationale si foarte sanatoase, mai ales acum, in primavara asta plina de… criza. Cei mai cinici dintre noi vor spune „sa iasa romanul la… pascut” ; cei mai intelepti dintre noi vor intreba „si ce este rau in asta”. Intr-adevar, ce este rau in a te hrani conform cu anotimpul si timpul de criza, nemaivorbind despre faptul ca medicii ne atrag mereu atentia cat de anemiat si intoxicat iese organismul nostru din iarna si cata nevoie avem sa facem detoxifierea si fortificarea sa, acum, cand natura ne pune la indemana tot ce ne trebuie. Deci : criza, banii, postul, anotimpul, medicul ; toate ne indeamna sa apelam la gradina lui Dumnezeu – plantele.

Ca Voda, prin loboda…

Asa ar trebui sa mergem noi la piete, unde, slava Domnului, se gasesc acum legaturi cu loboda verde sau rosie, numai bune pentru detoxifierea noastra. Aceasta planta anuala se recolteaza in aprilie si mai ; uneori, cand primavara este mai rece, ea poate fi recoltata inca si in iunie. Este o planta ale carei frunze au un gust delicat si agreabil, asemanator spanacului, se inmulteste prin semintele de august si se poate semana primavara si toamna. Denumirea sa in engleza, „orache”, iar in franceza „arroche”, vine din latinescul „aurum”, adica aur ; semintele de loboda, amestecate cu vin erau banuite a vindeca galbinarea. Frunzele tinere pot fi conservate pentru iarna in saramura, iar acum se pot pastra si presate, in pungi, la congelator. Fara multe calorii, dar cu vitamine si saruri minerale, loboda poate fi utilizata in alimentatia de primavara, pentru detoxifierea organismului. Este mult folosita in gastronomie, sub forma de sarmale cu orez in frunze de loboda, ca mancare de post, ciulamale, dar mai ales pentru delicioasele ciorbe si borsuri de loboda. Nutritonistii ne indeamna sa folosim in alimentatia de primavara salatele din frunze de loboda proaspata cu macris.

„Rude” bune : stevie, dragavei, macris

De la stevie se folosesc frunzele, semintele si radacinile. Este o planta usor de digerat, bogata in vitamine si saruri minerale ca potasiu, calciu, magneziu, fier. Stevia este folosita in afectiuni dermatologice, hepatice si hematologice, dar este buna si in diabet, tuberculoza, ulcer, tuse s.a. Se utilizeaza contra anemiei, sub forma de decoct ; ceaiul de seminte de stevie cu coaja de porumbar este bun contra varsaturilor.
La pecingine, se foloseste radacina de stevie pisata cu usturoi ; bubele dulci se pot unge cu sucul plantei intregi, radacina si frunze, pisata sau sub forma de pulbere de rizom. Stevia oltenilor, denumita dragavei este un alt soi de stevie, bogat in fier si folosit, pe vremuri, de babe in anemia tuberculoasa. Macrisul este bun si el in cure de detoxifiere si in unele afectiuni ale ficatului ; se foloseste radacina de macris macinata, consumata ca atare sau sub forma de decoct. Este indicata in unele boli de piele si chiar al tumorilor maligne sau benigne, in cure de cateva luni, cu avizul medicului. Este contraindicat in boli digestive, reumatism si afectiuni renale. In gastronomie, stevia, dragaveiul si macrisul se prepara in diferite si gustoase feluri : sufleuri de stevie cu branza, sarmale cu urda in foi de stevie, cu orez, ciorbe de dragavei si salate din frunze proaspete de macris in amestec.

Laptuca

Este o planta bogata in vitaminele A, B, C, D si minerale : fier, potasiu, magneziu, zinc, cupru, iod, fluor ( care favorizeaza cresterea osoasa ), clorofila. Lactucarium-ul continut este eficient in insomnii, spasme viscerale, tuse, tahicardie, hiperexcitabilitate nervoasa sau sexuala. In Antichitate era folosita in incontinenta urinara. Saraca in hidrocarburi, laptuca este buna pentru diabetici si dezintoxica organismul ; mai este buna in unele boli hepatice, ca hepatomegalia ( ficatul marit ) ; se fierbe o laptuca intr-un litru de apa fiarta 45 de minute, din care se beau 3-4 cani, dupa masa. Pentru uz extern se foloseste in insolatii prin tamponare, in panaritiu prin cataplasme sau comprese ( 1 lingurita de seminte de laptuca la 1 litru de apa fiarta 10 minute ), in oftalmie, ori sub forma de lotiuni, in cosmetica. In gastronomie, salata de laptuca sau in amestec, este o bunatate.

*Urzica si miraculoasele ei proprietaticlick aici
*Ce trebuie sa stim despre spanac…click aici

REDACTIA