Laringita si Sinuzita

Cand se instaleaza vremea rece multe persoane au dificultati in adaptarea la temperaturile scazute, ceea ce provoaca diverse afectiuni, nu atat grave, cat mai ales neplacute. Intre acestea, cele mai des intalnite sunt laringita si sinuzita, care se pot instala si datorita faptului ca daca acoperim mainile cu manusi, ne imbracam mai gros si punem ceva pe cap, fata ramane de obicei descoperita, in bataia vantului, a ploii sau ninsorii, iar unele organisme se acomodeaza mai greu la temperaturile scazute. Astfel pot aparea laringita si/sau sinuzita.

Laringita si remediile ei

Ce este laringita ? Este o inflamatie a laringelui, care adaposteste corzile vocale ; cand acestea se inflameaza, ele vibreaza in mod diferit si determina vocea ragusita. Laringita poate fi provocata de folosirea exagerata a vocii, de raceli si alte infectii virale, alergii, fumat, infectia sinusurilor, expunerea la fum sau praf. Cum o tratam ? In general, laringita nu necesita prezentarea la medic ; vom face asta numai daca nu trece in 4-5 zile. Pentru inceput, va trebui sa evitati tentatia de a tusi, caci tusea afecteaza coardele vocale. Beti apa la temperatura camerei, sase-opt pahare pe zi, pentru a mentine laringele umed si tot pentru asta, inhalati aburi dintr-un vas cu apa fierbinte, punandu-va un prosop pe cap. Pentru un efect benefic puneti in apa ulei de levantica 4-6 picaturi sau musetel. Pentru ameliorarea durerii, lichidele calde, cum ar fi supa de pui, sunt excelente. Un vechi remediu pentru laringita este consumul unui amestec din doua lingurite cu suc de ceapa urmate de o lingurita de miere, luate la fiecare trei ore. Faceti o compresa calda din ceai de lumanarica, salvie, cimbru sau isop, puneti compresa pe gat si infasurati gatul cu un prosop uscat pentru a mentine caldura in interior.

Cum ne ferim de laringita ?

Respirati pe nas, care este un umidificator natural ; respiratia pe gura expune laringele la aerul uscat si rece. Folositi in dormitor un umidificator si daca fumati, mai bine renuntati. Cand calatoriti cu avionul, aerul extrem de uscat din cabina va face foarte rau corzilor vocale ; mestecati guma sau sugeti o bomboana pentru gat, ca sa preveniti deshidratarea. Unele medicamente va pot usca foarte mult gatul ; daca aveti astfel de probleme spuneti asta medicului dvs. de familie.

Sinuzita si remediile ei

Ce este sinuzita ? Sinuzita este inflamarea, infectarea si blocarea cavitatilor cu aer – sinusurile – aflate de-o parte si de alta a cavitatii nazale, cand ele se umfla blocheaza canalele prin care dreneaza mucusul in cavitatea nazala si avem nasul infundat, fata ne doare si simtim o presiune greu de suportat. Aceasta presiune poate cauza : cefalee, congestie nazala, secretii si dureri la nivelul pometilor. Sinuzita poate fi cauzata de o raceala, o infectie bacteriana, o gripa sau inotul in apa contaminata.
Cum o tratam ? De obicei, sinuzita poate fi tratata prin remedii casnice ; daca insa durerea sinusala persista mai mult de doua saptamani, atunci mergeti la medic ; in cazuri foarte rare infectia sinusala se poate extinde la ochi sau la creier. Pentru a ameliora presiunea, a reduce inflamatia si a inmuia mucusul, folositi aburul ca mai sus , punand in apa fierbinte cateva picaturide ulei de eucalipt sau ulei de rozmarin. Alta metoda este irigarea sinusurilor cu ser fiziologic, iar alta este aceea de a inhala hrean proaspat ras. De asemenea, puteti zdrobi un catel de usturoi, amestecat cu patru lingurite de apa ; introduceti in fiecare nara cate 10 picaturi din acest amestec, de trei ori pe zi. Dupa trei zile infectia ar trebui sa se vindece.
Cum ne ferin de sinuzita ? Pentru prevenirea sinuzitei folositi un umidificator ca mai sus, nu consumati bauturi alcoolice deoarece alcoolul favorizeaza umflarea mucoasei nazale si sinusale, evitati inotul in piscine cu apa tratata cu clor. Daca sunteti raciti si va este teama ca se vor infecta si sinusurile, nu mai consumati produse lactate deoarece acestea favorizeaza formarea mucusului.

REDACTIA