Iti curge sange din nas?

Azi – despre epistaxis

Desi suna ca si cum ar fi o boala grozava, epistaxisul este banala sangerare nazala. Banala-banala, dar toti ne speriem cand ne curge sange din nas, noua sau copiilor nostri. Imi amintesc de copilarie, cand bunica ne aplica remedii populare, cum ar fi un patratel din hartia pungilor de ambalaj, acelea maro, presarata cu sare, pe care trebuia sa o tinem intre buza superioara si dinti, chiar in dreptul nasului ; sau, in acelasi loc, ne punea sa tinem o moneda mica sau un nasturel. Nu-mi amintesc daca remediul respectiv era eficient, dar astazi, nu l-as aplica, in mod special copiilor, care pot inghiti astfel de obiecte. Cauzele sangerarii nazale – epistaxis – pot fi : un traumatism, scobirea in nas, introducerea unui corp strain intr-o nara ; si asta se poate intampla mai ales copiilor. Epistaxisul poate aparea daca mucoasa nazala este uscata si iritata de aerul conditionat sau caldura excesiva ; dar si in cazul aparitiei alergenilor sau datorita unor medicamente antiinflamatorii sau anticoagulante.

Cum oprim sangerarea ?

Cea mai simpla metoda este cea de comprimare a partilor nazale ; este un „remediu” care – in general – functioneaza ; sau daca punem cateva picaturi de suc de lamaie sau ulei de levantica pe partea interioara a septului nazal ; sau putina gheata ori o compresa rece inmuiata in hamamelis ( de la Plafar ), aplicate pe partea exterioara a nasului, fiecare dintre acestea pot ajuta la oprirea sangerarii. Daca aveti probleme cu epistaxisul, este necesar un aport crescut de alimente bogate in vitamina C : portocale, kiwi sau luati zilnic 1000 mg vitamina C, care intareste capilarele si este un component de baza al colagenului, care confera narilor un strat umed, protector. Este bine sa luati, pe langa vitamina C, un supliment cu bioflavonide 500 mg ; cum ar fi extractul de sambure de struguri, extract de coaja de pin sau picnogenol ( le gasiti la Farmacia verde, Plafar ) ; flavonidele ajuta la refacerea capilarelor nazale.

Cand mergem la medic ?

Este indicat sa mergem la medic atunci cand sangerarile nazale nu au unul dintre motivele de mai sus si daca epistaxitul dureaza mai mult de 10 minute. Bolnavii cu hipertensiune arteriala sau ateroscleroza, atunci cand sufera un episod de epistaxis sau cand acesta este repetat. Trebuie sa mergeti urgent la medic daca sangerarea este rezultatul unui traumatism cranian, ea nu se opreste dupa 30 de minute, va simtiti slabiti si aveti senzatia de lesin.

Profilaxia e mama vindecarii

Pastrati-va organismul bine hidratat, consumand cam 8 pahare mari cu apa pe zi ; sunteti bine hidratati atunci cand urina nu este inchisa la culoare.
Pastrati-va partea interioara a narilor – umeda, aplicand un spray nazal cu o solutie salina, pe care o puteti face in casa dintr-o lingurita cu sare in 500 ml de apa fiarta si racita.
Tratati alergiile nazale.
Luati aspirina numai cu avizul medicului.
Supravegheati copiii, caci obiceiul lor este sa vare in nas, ce nici nu ganditi !

Epistaxisul ne poate speria, dar avem la indemana remedii practice, in casa si putem sa oprim o sangerare ocazionala – singuri.

REDACTIA