Indigestia alimentara sau cat de mult mancam ?

Afectiuni de… sarbatorile hibernale

La sfarsitul lui decembrie si inceputul lui ianuarie, se produc cele mai numeroase afectiuni de… sarbatori ; tot atat de numeroase, cate sarbatori sunt : Craciunul, Sf. Stefan, Revelionul, Sf. Vasile, Boboteaza si Sf. Ioan. Sa mai spunem ca toate acestea vin dupa cel mai lung post, cel al Craciunului, de cca. 45 de zile ! Pe acest fond de abstinenta alimentara si bahica, vin sa se aseze ( de cele mai multe ori fara masura ) mancaruri grele, grase si… gustoase, bautura ( ca doar este sarbatoare ! zice romanul ), cozonaci, placinte, tort si tot felul de prajituri. Sa ne mai miram ca sunt pline spitalele de indigestii acute sau come alcoolice ?!..
Nu stim ce-i indeamna pe romani sa procedeze in mod atat de ilogic cu propriul organism ; nu stim de ce aceasta lipsa de responsabilitate dezlantuire de lacomie ii face sa atenteze la propria sanatate ?!.. Dar stim ca pentru urmarile acestei conduite periculoase exista remedii ; unii apeleaza la spitale si este indicat in cazurile grave ; altii – cu forme mai usoare – isi pot domoli suferinta cu remedii la indemana, din propria camara. Sa vedem care sunt acestea.

Indigestia alimentara este afectiunea cea mai des intalnita in aceasta perioada a anului. Ea se manifesta prin arsuri, dureri abdominale, greturi, varsaturi, balonari, uneori diaree. Durerile care insotesc aceste simptome pot fi nu numai abdominale ; este posibil ca ele sa fie semnul unor afectiuni ale ficatului, al unor tulburari renale, dar si al unor dereglari cardiovasculare, dureri pe care uneori nu le recunoastem. Cel mai vechi tratament pentru indigestie este musetelul, sub forma de ceai calmant, trei cani pe zi, inainte de masa. Ghimbirul ( sub forma de capsule ), cate doua capsule de 250 mg dupa masa sau o cana de ceai de ghimbir ; alt remediu poate fi un ceai de menta, de trei ori pe zi, dupa mese. Pe vremuri, cand nu erau atatea medicamente, bunica spunea ca o cana cu apa calda poate ameliora indigestia, fiind de mare ajutor pentru un stomac deranjat. Cititi si „Toxiinfectiile si indigestiile alimentare” ( click aici ).

Intoxicatia alcoolica este cea mai periculoasa – la propriu si la figurat – si poate aduce consecinte dintre cele mai neplacute. Alcoolul accentueaza pornirile violente, iar despre urmarile acestora, este greu de prezis care pot fi. Dar pana la aceste cazuri – patologice, am zice – abuzul de alcool submineaza grav organismul uman, creierul in mod special. De aceea, vom incepe spunand ca PREVENIREA este cel mai important lucru. Daca faptul este consumat – fara incidente – si „bolnavul” este linistit, desigur el va fi… mahmur. In intoxicatia alcoolica se ia dimineata pe stomacul gol, urmatorul amestec : o lingura de boia de ardei iute cu 12 linguri rachiu de vin ; 4-5 picaturi din acest amestec se dilueaza cu o lingura de apa limpede si i se administreaza „bolnavului”. De asemenea ceaiul de rozmarin, din patru linguri de frunze si flori, oparite cu 1/2 litru apa, se fierbe 4-5 clocote ; se bea cate o cana inainte de masa de pranz si alta cana seara inainte de culcare. Din „leacurile bunicii” pentru mahmureala, trebuie sa amintim zeama de varza, care prin continutul sau de oligoelemente si proprietatile ei, aduce un echilibru important in organism ; sau o ceasca de cafea neagra fara zahar cu zeama de la o lamaie stoarsa, care mai alunga aburii mahmurelii. Dar, uneori, abuzul alcoolic genereaza hipertensiune si nu este indicata cafeaua ; deci, hidratam „bolnavul” cu apa plata si supe consistente, aspirina si odihna. Tot bunica spunea ca, in ambele cazuri, de indigestie sau abuz de alcool, trebuie sa provocam golirea stomacului, pe orice cale si, abia dupa aceea sa incepem tratamentul. In cazul in care intoxicatia alcoolica provoaca pierderea cunostintei, este necesar sa apelam la medic.

Sarbatori fericite si… moderate !

REDACTIA