Igiena corecta a copiilor mici
Despre igiena corecta a copiilor nostri, putem vorbi la nesfarsit dar, cum punem in practica ceea ce invatam sau am invatat ?
Deprinderile igienice trebuie dobandite de la varste cat mai mici pentru a le putea mentine si dezvolta toata viata. Parintii sunt aceia care trebuie sa-i invete pe copiii lor, cum si cu ce sa se spele pe maini, pe corp si chiar periajul dintilor… Dar acest aspect este putin mai dificil.
Igiena zilnica
Revenind la igiena zilnica a copiilor nostrii de varsta mica, nu putem omite ca oricine poate fi certat cu apa, dar acest lucru poate fi corectat, in timp, cu perseverenta, calm si rabdare. De aceea, este foarte important ca micutii nostri sa aiba o educatie igienica foarte serioasa, pentru a nu avea probleme de aspect fizic, eventuale boli de piele si pentru a avea o sanatate buna in general. De exemplu, mainile murdarite in plimbarile prin oras sau la joaca, in nisipul din parc, pot fi o cale foarte usoara spre bolile digestive. Nu este gresit sa-i insufli copilului tau sentimentul de rusine fata de sine, atunci cand are mainile sau hainutele murdare, insa acest lucru trebuie facut cu mult calm, inteligenta si persuasiune, dar… fara violenta. Ideal este ca mainile copilului sa fie spalate ori de cate ori vine de la joaca, a stat pe olita sau chiar pe WC, pentru copiii care pot sa faca acest lucru. De asemenea, inainte si dupa fiecare masa sau atunci cand se joaca cu jucariile, cu prietenii de varsta lui sau cu un animal de companie, trebuie invatat sa se spele pe maini.
Spalatul pe dinti
Pentru copiii mai mari sau pentru cei care pot sa se spele pe dintisori de la varste cat mai mici (atunci cand acestia au inceput sa le creasca), este ideal sa ii invatam cum se tine o periuta de dinti in mana, cum periezi fiecare dinte, cu grija sa nu lezam gingia si, mai ales, foarte important, inca de atunci cand copilul nu are decat un anisor spre doi, unul sau mai multi dinti. O pasta pentru dintisorii lui, aromata, fructata, placuta la gust, ii va permite sa nu se sperie de gustul, uneori de medicament, al pastei de dinti. O periuta cu modele din desenele animate, poate facilita deprinderea acestui bun obicei care este spalarea pe dinti. Iar daca vrem pentru copiii nostrii o dentitie corecta si igienica, o vizita la medicul stomatolog pentru copii, odata la 6 luni, ar fi ideal.
Baia copilului
Ah, apa ! Multi copii se sperie de apa, atunci cand vine vorba de o baie calduta cu sapunuri adecvate pielii lor fine, delicate si, deseori, iritata de la transpiratie (vara) sau chiar un dus rapid, dar eficace, cu geluri de dus pentru copii, potrivit necesitatilor lor de igiena. Se stie ca una din acestea doua, baia sau dusul, seara, inainte de culcare, faciliteaza copilului un somn linistit, odihnitor si foarte reconfortant, pentru a putea descoperi a doua zi lumea inconjuratoare, senin si vioi.
De asemenea, trebuie sa stim ca atunci cand facem baie sau dus copilului, ideal ar fi ca nici capul, cu pielea lui fina si perisorii abia crescuti, sa nu le omitem. Daca vom intampina “ greutati ” in mentinerea ochisorilor inchisi, este necesar sa folosim un spumant special, fara lacrimi. Spuma sa nu se reverse peste fata, iar copilul sa-l mentinem calm fara a-l speria si sa nu tipam la el atunci cand, dintr-un motiv sau altul, va incepe sa planga. In cazul unei bai in cada cu apa, cateva jucarii din plastic, amintind zilele de vara la mare, pot fi ideale in a se obisnui cu apa si samponul sau gelul de dus. In zilele noastre exista o gama foarte variata de sampoane pentru copii, majoritatea cu formula “ fara lacrimi ”, cu duritate foarte redusa, dar eficace in a curata toate impuritatile pe care copiii, in general, le pot acumula intr-o zi de joaca. Evitam astfel riscul ca ei sa treaca drept “copilul strazii” sau “al nimanui ”.
Fara sa dureze la nesfarsit, baia la 2 zile sau dusul zilnic, cu tot “arsenalul” de jucarioare din plastic preferate si spalatul pe dinti impreuna cu mama si tata, pot fi un prilej de bucurie si deprindere corecta a igienei corporale, dar si de intelegere perfecta intre parinti si copii.
Maria Constantin
*Material oferit de Revista InfoCosmetica ( www.infocosmetica.ro ) – Partener Online