Hemoroizii – o problema “delicata” ?
Hotarat – nu! Hemoroizii sunt o problema foarte serioasa. Desigur ea comporta delicatele in abordare si la propriu si la figurat, dar a nu discuta despre aceasta afectiune, este aproape criminal, caci eludarea acestui subiect – in timp – poate duce la complicatii mai mult decat neplacute, uneori favorizand aparitia unor forme de cancer. De altfel, este cunoscut faptul ca in Europa, jumatate din populatia adulta sufera de hemoroizi.
Ce sunt si cum se manifesta ?
Hemoroizii sunt vene varicoase in zona rectului; denumirea lor medicala (nodus haemorrhoidalis) este de origine greaca si chiar asta inseamna: scurgeri de sange. Vasele de sange din zona rectului se dilata ca urmare a presiunii venelor, datorata fortarii defecatiei cauzata de constipatie, precum si de diverse boli ale ficatului, sarcina sau procesul nasterii; chiar si tusea rebela poate cauza presiune abdominala care exercita asupra venelor o actiune nefasta, iar statul in sezut perioade mai lungi favorizeaza, de asemenea, aparitia hemoroizilor. Primele simptome sunt: dureri la nivelul canalului anal in timpul si dupa defecatie, mancarimi si, ocazional, hemoragii. Hemoroizii pot fi interni sau externi, dupa localizarea lor; cei interni se dezvolta in anus, cei externi se dezvolta in afara sfincterului si sunt cei durerosi, care la randul lor pot sangera.
Ce trebuie sa facem ?
In primul rand, sa lasam la o parte sentimentul de jena si sa ne aratam medicului specialist; asta face orice om civilizat. In general, tratamentul hemoroizilor este ambulatoriu, dar in cazurile grave, cronice, excrescentele hemoroidale pot fi rezolvate numai pe cale chirurgicala. De aceea, de cate ori aveti simptomele de mai sus si observati mici urme de sange, este posibil sa aveti hemoroizi. Nu asteptati pana intervine durerea; hemoroizii interni pot iesi si ramane pe dinafara, se pot tumefia sau bloca, formandu-se tromboza.
Miscarea si alimentatia bogata in fibre, insotite de defecatie regulata (in caz de nevoie, cu un laxativ usor), pot preveni aparitia hemoroizilor. Dar daca acestia au aparut, trebuie sa aveti in vedere cateva remedii care va sunt la indemana. Faceti bai de sezut cu apa calda; pentru hemoroizii externi puteti folosi un pliculet cald, umed, de ceai, care calmeaza si contine acidul tanic, care ajuta la reducerea durerii si inflamatiei, favorizand si coagularea care stopeaza hemoragia. In cazul pruritului (mancarimilor), tamponati, nu scarpinati; faceti aceasta cu un tampon de vata muiat in hamamelis nedistilat aplicat pe hemoroizi. Puteti sa cereti la farmacii si vaselina speciala pentru aceasta afectiune; dar unii medici recomanda sa evitati produsele eliberate fara reteta, care au ingrediente a caror denumire se termina in “caina”. Acestea contin anestezice care produc o ameliorare imediata, dar folosite in mod regulat, agraveaza iritatia.
Consumati alimente cu fibre, avand grija sa va hidratati, pentru a evita constipatia. De asemenea, trebuie sa stim urmatoarele: cheia evitarii hemoroizilor nu este fortatul, asa ca scuzati-va ori de cate ori este nevoie si mergeti la toaleta. Problema cu amanatul este ca duce la constipatie si va trebui sa va fortati mai mult cand mergeti la toaleta si astfel apar hemoroizii.
Si nu in ultimul rand, mentineti o igiena perfecta a locului respectiv.
REDACTIA