Enzimele si semintele germinate
Daca doriti sa stiti care este secretul unei sanatati absolut infloritoare si cheia unei bune absorbtii a substantelor nutritive, aflati ca acestea sunt enzimele. Ele pot fi gasite in germeni, in legume si fructe crude, in nuci si in seminte. Alimentele crude sunt pline de enzime si ele sunt eliberate inca din momentul in care incepem masticatia. Aceste enzime sunt catalizatorii esentiali ai tuturor reactiilor chimice din organism : digestie, imunitate si alte procese metabolice si regeneratoare ; ele sunt forta de munca a organismului, fara de care nu putem „functiona”, incetam sa existam. Depindem de enzime pentru a merge, a vorbi, respira, digera si, in general, pentru a trai. Daca activitatea enzimatica este scazuta, ne simtim rau si organismul este din ce in ce mai slabit si obosit. Enzimele sunt cruciale pentru noi. Ele sunt de mai multe feluri : enzimele metabolice, care apar in mod natural cand consumam in mod optim anumite alimente gatite sau crude, despre care vom vorbi mai jos. Avem nevoie de astfel de enzime pentru a avea o greutate normala, a ne mentine in forma si pentru reglarea metabolismului.
Organismul mai produce si enzimele digestive, care sunt responsabile cu descompunerea hranei si de metabolizarea si absorbtia substantelor nutritive din ceea ce mancam. Daca ne hranim cu multe alimente gatite sau conservate, riscam sa imbolnavim grav pancreasul, care va trebui sa produca mai multe enzime digestive, in dauna celor metabolice ; (Gatitul distruge enzimele) bineinteles ca metabolismul nostru va fi dat peste cap, plus ca pancreasul este singurul organ care nu se reface si nici in transplant nu ne putem pune nadejdea. De ce sa ajungem acolo ? Mai sunt enzimele alimentare, care ajuta procesul de digestie. Alimentele crude, fructele, legumele, nucile si, in mod special, semintele germinate (incoltite), reprezinta cea mai sigura sursa de enzime alimentare.
Semintele germinate sunt adevaratele „vedete nutritive”, cu un mare continut de antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi – dusmanii care afecteaza tesutul celular si accelereaza procesele de imbatranire ale organismului. Germenii au un continut ridicat de vitamine, minerale, proteine, enzime, fibre si acizi nucleici cu compusi anti-imbatranire. Cum obtinem germenii acestia ? In primul rand, ii obtinem din seminte, cereale, nuci, fasole, legume. De fapt, germenii se obtin din orice tip de seminte sau boabe alimentare cu potential genetic. Semintele sau boabele, puse la incoltit dau mici plante verzi, care se consuma imediat dupa incoltire. Veti observa ca procesul de germinare este simplu : puse pe o suprafata plana si udate cu un strat subtire de apa, care se schimba in functie de perioada de germinare, semintele, boabele vor incolti ; ele vor fi consumate ca atare sau in combinatie, de preferat cu o lingurita de miere. Este esential sa stim ca prin gatire, fierbere, inabusire, coacere, calire, prajire, prin pasteurizare si conservare, substantele nutritive sunt distruse in proportie de 85%, iar enzimele sunt distruse in intregime. Consumul de alimente gatite, afecteaza intregul sistem imunitar. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati total la alimentele gatite ; trebuie doar sa includeti in meniul dvs. cat mai multe legume, fructe, zarzavaturi, ierburi, toate – crude !
Pentru a va asigura necesarul de enzime, raman, totusi, „regine” – semintele si boabele incoltite.
Ep.1 – O zi de detoxifiere – click aici
Ep.2 – Feriti-va de… – click aici
Ep.3 – Digestia si grupele de alimente – click aici
Ep.4 – Enzimele si semintele germinate – click aici
Ep.5 – Cum combateti stresul ? – click aici
REDACTIA