E-urile suferintei noastre
Transformarile prin care a trecut umanitatea de-a lungul timpului, nu au avut loc „cat ai bate din palme”. A trecut mult, foarte mult timp de la vremurile cand stramosii nostri se hraneau cu plante si animale salbatice, domesticirea acestora avand loc abia in ultimele cateva mii de ani. Si ce s-a intamplat intre timp? Resursele alimentare s-au redus drastic; de la cateva sute de specii de plante salbatice, s-a ajuns la cateva zeci de plante cultivate ; de la cateva zeci de specii salbatice de vanat, astazi avem 4-5 animale domestice cu care ne hranim. Si, parca n-ar fi de ajuns asta, intervine industrializarea, chimizarea, ingrasarea pe cale artificiala si multe altele. Numai daca ne gandim la carnea puilor hraniti cu faina de peste, din „epoca” de care romanul de-abia a scapat de vreo 20 de ani; numai daca ne-am aminti gustul acela oribil… Dar, nu numai atat, noi ne „otravim” zilnic cu tot felul de alimente „frumoase”, viu colorate, intens nocive! „Progresul” alimentar a venit prea repede. Mult prea repede s-a uitat bunul, arhaicul obicei al gatitului sanatos, acasa, la focul vesel din bucataria bunicilor nostri! Mult prea multa mancare pre-lucrata, pre-gatita, pre-ambalata si alte „pre”-uri, care, la urma-urmei, sunt de-a dreptul periculoase si nocive. Tehnologizarea si calculatorul sunt instrumente care ne cer rapiditate si lipsa timpului este scuza generala pentru obiceiurile alimentare care s-au inscaunat in ultimii ani (nemaivorbind de „maimutareala” obiceiurilor alimentare ale altor natii, mai evoluate, da. Dar cu atat mai bolnave si obeze!). Peste toate, industria alimentara foloseste tot mai mult, tot mai des, tot mai multe tertipuri pentru a ne stimula papilele gustative si simtul olfactiv, in detrimentul sanatatii noastre.
Aditivul alimentar – dusmanul din umbra
Unii dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii noastre sunt aditivii alimentari, E-urile, care nu sunt in sine un aliment, ci, pur si simplu, niste chimicale. Aceste chimicale se prezinta pe etichetele produselor, sub forma unui E urmat de trei cifre. Acesti aditivi alimentari sunt cea mai diabolica inventie a omului, contra sanatatii sale; ei sunt dusmanul din umbra. Aceste E-uri au fost clasificate astfel: inofensive (vom vedea mai jos, care), suspecte, periculoase, toxice si cancerigene. Sa le luam pe rand. Suspecte sunt toate si lista ar fi prea lunga. Cele periculoase sunt: E-102, E-110, E-120, E-124 (produce tumori pe glanda tiroida) si E-230. Dintre cele toxice: E-321 din margarina creste colesterolul, E-200 ataca si suprima vitamina B12, E-312 ataca sistemul nervos, E-330 acidul citric este cel mai periculos cancerigen; acestea si altele pot produce boli de piele, ataca stomacul, intestinele, tubul digestiv si pot produce multe alte boli. Urmatorii aditivi alimentari sunt cancerigeni: E-123, E-131, E-211, E-213, E-214, E-215, E-217, E-239, E-621, E-951 si E-954, sunt E-urile cele mai periculoase fiind interzise in SUA, unele tari din Comunitatea Europeana si Rusia. Ei sunt cei care dau culoare, gust, miros, alimentelor pe care le cumparam de la supermarket, ca lumea nu mai merge „la piata”, nu mai gateste acasa, nu mai cultiva nimic, nu mai creste nimic. Exista o lista lunga de astfel de E-uri, pe care o gasiti la sfarsitul acestui material, dar este indoielnic faptul ca cineva ar putea retine atatea cifre!
E-urile inofensive
Ar fi o solutie sa cumparam numai acele produse care contin in ele aditivi naturali. Credem ca este mai util pentru cititorii noastri sa memoreze, cateva dintre E-urile inofensive. Acestea sunt: E-306, vitamina C, antioxidant natural prezent in ficat, oua, peste, soia; E-300, vitamina C naturala, acidul scorbic antioxidant puternic; E-140, clorofila, colorant natural pentru produse de cofetarie, pasta de dinti si cosmetice; E-322, lecitina, antioxidant natural prezent in ciocolata; E-440, pectina gelifiant natural si E-407, caragenon natural, emulsifiant obtinut dintr-o alga marina. Aceste E-uri inofensive sunt mai putine si mai usor de tinut minte; ar fi bine sa facem asta. O alta solutie ar fi sa cumparam legume, fructe si zarzavaturi de „la piata”, direct de la producator. Dar cine mai mananca astazi prune brumarii? Lumea vrea portocale si mandarine, uitand ca doar ce s-a stins ecoul scandalului portocalelor „poleite” cu nu-stiu-ce substanta chimica, pentru a le pastra culoarea si prospetimea!
Cristina M. & R.B.