Despre prostata

Ce este prostata ?

Prostata este o glanda de marimea unei castane, alcatuita din 30-50 glande speciale, cu o greutate normala de 15- 20 gr. Prostata se afla in fata rectului, sub vezica urinara, inconjoara prima parte a uretrei si apartine organelor genitale masculine. Aceasta glanda produce secretia laptoasa, fluida, care impreuna cu lichidul veziculelor seminale constituie lichidul seminal (de ejaculare) cu rol in hranirea si mobilizarea spermatozoizilor. Glandele prostatei sunt aranjate in doi lobi situati de o parte si de cealalta a prostatei. Exceptional, prostata poate prezenta in mod normal si un al treilea lob, median.

Posibile probleme ale prostatei

Exista trei categorii de afectiuni ale prostatei care sunt clasificate in inflamatii (prostatite), tumori benigne (hiperplazia benigna de prostata) si tumori maligne (cancerul de prostata).
Inflamatia bacteriana a prostatei, prostatita, este cauzata de obicei de o infectie veneriana (BTS-boala cu transmitere sexuala), dar poate fi provocata si de infectii urinare netratate. Primele semne ale inflamatiei acute, care se poate croniciza cu usurinta, sunt febra, frisoanele si starea de rau general; alte simptome sunt specifice cauzelor de aparitie ale prostatitei: daca prostatita este cauzata de o infectie urinara poate sa apara durerea la urinare, urina tulbure sau chiar urina cu sange (hematuria).

Daca prostatita insoteste o infectie veneriana (gonoree, sifilis, infectie cu Chlamydia trachomatis) simptomele sunt comune acestor boli (in special aparitia scurgerilor uretrale sub forma unor picaturi vascoase, galbui transparente, cu sau fara miros). Durerea prostatei apare in momentul in care exista multiple abcese la nivelul glandei si se manifesta ca o durere nelocalizata strict, ci difuza in regiunea perineala, dand bolnavului senzatia de durere „in palnie” cu baza in jos, situata in spatele scrotului. O forma speciala a bolilor infectioase ale prostatei o reprezinta prostatita granulomatoasa din cadrul tuberculozei sau sifilisului cu localizare prostatica.

Mai mult de jumatate dintre barbatii de peste 50 de ani au prostata marita. Ce inseamna asta? Din cauza variatiilor hormonale, prostata din jurul uretrei incepe sa creasca prin multiplicarea numarului de celule si glande. Hiperplazia benigna de prostata poate fi cauzata si de abstinenta sexuala in tinerete sau de diferite jocuri sexuale nefinalizate prin ejaculare. Cum se manifesta o hiperplazie benigna a prostatei? Apar in primul rand tulburari ale urinarii prin scaderea debitului si jetului urinar (bolnavul isi uda varful pantofilor in timpul urinarii). Problemele de retentie urinara se manifesta preponderent ziua, bolnavul trezindu-se peste noapte de multe ori ca sa urineze (polachiurie). De ce noaptea? In timpul somnului se relaxeaza musculatura prostatei si vezicii urinare, iar din cauza acumularii de peste zi a urinii aceasta se elimina nocturn. Uneori in hiperplazia benigna de prostata apar dureri in timpul actului sexual sau in timpul defecatiei, in partea de jos a intestinelor. Ce e de facut? Ne prezentam rapid la medicul urolog ca sa aplice un tratament corect si in primul rand, un diagnostic de certitudine. Si nu trebuie sa ne fie teama! Manevrele prin care se detecteaza bolile prostatei sunt foarte simple, dar destul de neplacute. Cel mai la indemana este tuseul rectal. Ideea de tuseu rectal nu trebuie sa ne sperie!!! De fiecare data medicul prin efectuarea tuseului rectal stie ca nu va gresi diagnosticul.

O alta boala care poate afecta prostata este cancerul. Acesta este de cele mai multe ori asimptomatic si se descopera intamplator. Pentru a-l preveni, orice barbat peste varsta de 45 de ani ar trebui sa faca un tuseu rectal cu palparea directa a prostatei. In cancerul de prostata se produce o crestere neregulata a prostatei la periferia glandei, de cele mai multe ori prin aparitia unor noduli mai duri si nedurerosi. Doar in stadiile avansate ale bolii pot sa apara durerile si retentia de urina. De ce? Pentru ca spre deosebire de hiperplazia benigna care se dezvolta din centrul glandei spre periferie, cancerul se dezvolta de la periferie spre centru. Daca nu se descopera la timp si daca nu se aplica un tratament corespunzator, cancerul de prostata poate metastaza. Metastazele (raspandirea cancerului) se localizeaza cel mai frecvent la nivelul oaselor si plamanilor producand dureri osoase (in special la nivelul oaselor bazinului si coapsei) sau tulburari respiratorii (tuse si greutate la respiratie).

Cum ne “aparam” prostata” ?

Protectia cea mai sigura o reprezinta o igiena corporala corespunzatoare si o viata sexuala regulata. Ejacularea elibereaza presiunea interna din prostata; contracta muschii din jurul ei, intensificand circulatia sanguina si impiedicand inflamarea prostatei. Chiar daca nu apar unele semne nelinistitoare, limitati cafeaua, ceaiul si bauturile tip cola; contin cofeina sau teina care pot sa ingusteze orificul pe unde iese urina din vezica urinara, ingreunand eliminarea acesteia. Eliminati bauturile spirtoase, care irita prostata.
Incercati remedii din plante pentru hiperplazia benigna a prostatei si pentru inflamatiile prostatei!

Extractul de palmier pitic sub forma de capsule, 160 mg, cu 85-95% acizi grasi si steroli, blocheaza actiunea hormonului responsabil de cresterea prostatei si reduce inflamatia.
Pygeum, un supliment din scoarta unui arbore african, are efect antiinflamator al hipertrofiei prostatei, reduce edemul si ajuta in cazurile de urinare nocturna.
Extract din radacina uscata de urzica, un supliment din care luati 250 mg de doua ori pe zi, care reduce dimensiunile prostatei.
Foarte important : mancati multe tomate, zilnic daca puteti. Lycopenul continut de acestea reduce inflamatiile si marimea prostatei. Pepenele verde si caisele sunt si ele bogate in lycopen ; puteti lua chiar suplimente cu lycopen (doza recomandata este de 10-20 mg/zi).

Cel mai important: sa nu va fie teama de tuseul rectal! Iar daca se suspicioneaza un cancer de prostata, alegeti tratamentul chirurgical aplicat de medicul urolog. Daca tratamentul este aplicat la timp, cancerul de prostata se poate vindeca.

REDACTIA