Cuptorul cu microunde – aliat sau inamic ?

Nu stim cate gospodarii romanesti sunt dotate cu acest util aparat care este cuptorul cu microunde. Probabil, nu foarte multe, dar, cu timpul, vor fi din ce in ce mai multe. Si ce stim despre el ? Stim ca ne este de mare folos in vremurile astea, cand, atat barbatul, cat si femeia, merg la serviciu – amandoi, iar femeia mai este responsabila si cu treburile gospodariei, intre care gatitul nu este cea mai usoara dintre ele. Drept care, gateste cam de doua ori pe saptamana, in restul timpului marginindu-se la a incalzi mancarea gata pregatita. Si cine face asta, curat si rapid ? Cuptorul cu microunde !

Mic istoric

In timpul celui de al doilea razboi mondial, doi britanici au descoperit magnetronul ; pe scurt, acesta era un tub capabil sa produca microunde, care erau utilizate la sistemele de detectare prin radar a avioanelor nemtesti. Mai tarziu, unui alt britanic, Percy, undele radar cu care lucra i-au topit ciocolata din buzunar; intrigat, acesta a experimentat intai cu un ou, apoi cu porumb de floricele sau cum ar spune snobii nostri, cu pop-corn si rezultatele au fost uimitoare. Cert este ca acest Percy lucra intr-o companie producatoare de aparatura militara si astfel, in 1954, Compania Raytheon, cum se numea aceasta, a lansat primul cuptor cu microunde, folosit in restaurante si de catre companiile aeriene. Abia in 1967 acest cuptor a aparut si in casele americanilor care, insa, nu erau prea multumiti de el, deoarece carnea nu se rumenea, iar cartofii erau moi si albi, desi produsele respective erau bine „patrunse” cum zic gospodinele.

Si totusi, ele au continuat sa fie fabricate si oamenii au continuat sa le cumpere. Abia in anii 80 vanzarea cuptoarelor a cunoscut un boom spectaculos, desi japonezii il foloseau inca din 1976, cand gospodariile lor erau dotate cu aceste cuptoare in proportie de 17%. In 1997, firma Whirlpool a introdus functia de rumenire – crisp – si astfel cuptoarele cu microunde au intrat definitiv in gospodariile oamenilor. In SUA 90% din gospodarii sunt dotate cu acestea.

Sa divagam nitel…

Energia microundelor este folosita cu succes in procesele industriale, unde inlocuiesc sursele de energie conventionala ( incalzirea cu petrol si derivatii acestuia ) si au avantajul de a economisi energia, reduc timpul de prelucrare, imbunatatesc calitatea produselor si incalzesc in profunzime, nu numai la suprafata. Pe scurt, avantajele energiei cu microunde, fata de tehnologiile conventionale sunt : reducerea costurilor de productie ; transferul energiei intr-un mod curat, fara poluare ; afanarea materialelor ; absorbtia energiei in mod selectiv ; disiparea mai rapida a energiei in volumul materialului ; evitarea unei uscari excesive si un cost relativ scazut de intretinere. Sunt cateva dintre motivele pentru care energia microundelor este extrem de utila in procesele tehnologice. Din pacate, apar si noi arme: cu microunde ! Dar, sa revenim…

Cuptorul cu microunde din bucatarie

Luam un bol cu ciorba si-l punem in acest cuptor, 1-2 minute, si o scoatem tocmai buna de mancat. Dar este chiar buna ? Ce se intampla acolo ? Cum se incalzeste ea atat de repede ? Pe scurt, microundele electromagnetice ( despre care s-a vorbit si in articolul „Cancerul si undele electromagnetice” ( click aici ) , supun moleculele alimentelor la o vibratie foarte puternica, de miliarde de ori pe secunda, iar acestea se incalzesc prin frecare. Dar in acest proces de frecare, moleculele se pot altera, deforma sau rupe si apar compusi noi, asa-zisele „componente radiolitice”, care nu se gasesc in natura. In timp s-au facut numeroase cercetari asupra acestor procese si, multi cercetatori arata in studiile lor ca in urma consumarii alimentelor procesate in cuptorul cu microunde scade hemoglobina din sange, creste numarul leucocitelor, este afectata structura proteinelor si creste colesterolul „rau”. In 1989, biologul elvetian dr. Hans Hertel a facut un experiment in urma caruia a constatat o degenerare a componentelor celulare, din cauza alterarii substantelor chimice din compozitia alimentelor procesate la microunde. A existat si cazul unei familii care a cerut si a primit daune importante in urma decesului unei rude, careia i s-a facut o transfuzie cu sange incalzit la microunde, in urma careia a decedat ( este de neinteles cum niste cadre medicale nu stiau despre prefacerile pe care le putea suferi sangele respectiv ! ). De asemenea, nu este indicat ca biberonul cu laptele copiilor sa fie incazit la microunde, acest lucru fiind chiar periculos pentru sanatatea micutilor. Este de mentionat, de asemenea, ca din anul 1976, in Rusia ( fosta Uniune Sovietica ) cuptoarele cu microunde au fost interzise, din cauza consecintelor negative ale acestora asupra sanatatii.

Trebuie sa stim ca…

Parerile specialistilor sunt contradictorii, ca si in cazul telefoanelor mobile ; industria continua sa le fabrice si noi continuam sa le cumparam si sa le folosim. Dar, la noi, gospodinele gatesc inca in mod traditional, la foc de lemne sau gaze, gatitul la microunde neavand un mare succes la romani ; noi doar incalzim mancarea si modificarile alimentelor nu pot fi atat de grave. Ca doar n-o sa incalzim salatele verzi sau rosii, ori fructele, la microunde ! Pe de alta parte, este de crezut ca, in cazul vecinilor de la Est, consumul de vodka face mult mai multe victime decat alimentele incalzite la microunde si totusi aceasta nu este interzisa ! Ca si fumatul; noi stim ca este nociv, dar continuam sa fumam, macar microundele si mobilul ne fac niste servicii, tigara si paharul, doar deservicii. Cuptorul cu microunde este ca fumatul si ca vodka, nociv, dar nu letal. Ramane la latitudinea fiecaruia sa se lase sau nu de ele…

REDACTIA