Creierul – mintea noastra cea de toate zilele…
Creierul este „masinaria” cea mai complexa a corpului uman ; mai complexa si mai sofisticata decat cel mai performant computer, creat de… creierul uman! Inca din Antichitate s-a stiut ca el este format din doua parti si, daca atunci se stia aceasta, astazi se stiu despre creier mult mai multe. Dar noi, ce stim si ce nu stim despre acest minunat mecanism? Haideti sa vedem impreuna !
… Stiati ca…
… Celulele care alcatuiesc creierul uman pot stoca pana de 5 ori mai multa informatie decat cuprinde toata enciclopedia britanica.
… Creierul continua sa transmita semnale sub forma de impulsuri electrice, timp de aproximativ 37 ore dupa moarte.
… Cresterea creierului se opreste in jurul varstei de 15 ani.
… Matematicianul John von Neumann a calculat ca mintea umana poate inmagazina 280 de catralioane de biti de memorie.
… Partea stanga a creierului este aceea care produce gandirea abstracta, analitica, calculata si „obiectiva”, care se concentreaza pe detalii si este utilizata, de exemplu, de catre ingineri.
… Partea dreapta a creierului este asociata cu intuitia, gandirea imaginativa, metaforica, „subiectiva”, care se concentreaza pe ansamblul lucrurilor si este utilizata, in general, de catre artisti, muzicieni, inventatori etc.
… W.A.Mozart isi scria intreaga opera in minte, auzind si perfectionand fiecare nota in parte si abia apoi o asternea pe hartie.
… Numarul de neuroni din creierul uman este astronomic, acesta ajunge la 100 miliarde de celule nervoase.
… Pentru a desfasura „procesul gandirii” creierul are nevoie de mari cantitati de energie. De aceea, este posibil, ca dupa un intens proces de gandire, sa resimtiti aceeasi oboseala ca si in cazul muncii fizice.
… Pentru atentia acordata jocurilor video se consuma tot atatea calorii, cat pentru mersul pe jos cu 3,2 km pe ora.
… Un creier uman genereaza mai multe impulsuri electrice intr-o zi, decat toate telefoanele din lume.
… Zilnic, putem avea in jur de 70.000 de ganduri…
… Ochii si creierul construiesc culori din valuri de energie.
… Cele mai bune idei ne vin cand suntem la… baie (97%) si nu cand muncim (3%) .
Cum sa fim „destepti”
Yokimura Nakamatsa, un inventator japonez, cu mai mult de 2000 de inventii, asculta Simfonia a IX-a de Beethoven, inainte de a incepe un nou proiect ; el activa astfel partea dreapta a creierului, folosind-o apoi pe cea stanga. Este indicat sa folosim ambele parti ale creierului in mod egal ; recentul deces a doua functionare, surmenate de munca, a dovedit inca o data, daca mai era nevoie, ca munca trebuie alternata cu odihna si relaxarea, folosind ambele parti ale creierului.
REDACTIA