Cand sa mancam fructele ?
Raspunsul corect la intrebarea din titlu este : fructele se mananca dimineata, pe stomacul gol ! In niciun caz, nu dupa masa de pranz, ca desert si nici macar seara si vom vedea de ce.
De ce pe stomacul gol ?
Pentru ca ele nu trebuie combinate nici cu lipide, nici cu proteine, caci fructele perturba digerarea acestora si, de asemenea, pierd majoritatea proprietatilor lor, vitamine si minerale. Daca veti manca fructele ca desert dupa o masa copioasa, ele vor ramane in stomac – ca un pietroi – unde vor fermenta, producand balonari, din cauza gazelor de putrefactie. Mancatul fructelor la sfarsitul meselor pot produce grave tulburari digestive sau, in cel mai bun caz, incetinesc digestia. Spunem ca fructele nu trebuie mancate seara ; deoarece produc aciditate gastrica datorita stationarii in stomacul plin si, apoi, cand in sfarsit ajung in intestin, acesta este prea obosit dupa digerarea mancarurilor de peste zi si nu mai asimileaza cum trebuie vitaminele si substantele nutritive din fructe.
Fructele produc aciditate ?
Multi spun ca daca vor consuma fructe, acestea le vor produce aciditate. FALS ! Da, toate fructele contin acizi organici, ca acidul citric, malic si tartric, dar odata ajunse in stomac, acestia sunt catabolizati si genereaza substante alcaline ; dar numai daca fructele sunt consumate pe stomacul gol ! Atlfel, in adevar, ne putem astepta la aciditate, cum se si intampla. De aceea multi se tem de fructe, dar nu realizeaza ca nu fructele sunt vinovate, ci modul defectuos in care le consumam.
Cum obtinem energie din fructe ?
Deoarece fructele joaca un rol important in detoxifierea organismului si aduc un plus de energie acestuia, este necesar sa asiguram buna lor asimilare. Energia nu poate fi furnizata decat dupa ce fructele sunt absorbite in intestin ; daca varza sta in stomac cateva ore bune, fructele trec in intestin mult mai repede, in cca. 20 de minute, unde ele nu pot ajunge la timp, daca le consumam impreuna cu alte alimente sau ca ultim fel – desertul ; in acest caz fructele sunt blocate in stomac de bolul alimentar format din celelalte alimente si nu pot trece in intestin, ramanand sa fermenteze, sa va baloneze, chiar sa va pricinuiasca afectiuni stomacale, in loc sa va ajute. Mancati fructele pe stomacul gol, ca sa ajunga repede in intestin, pentru a va furniza energia necesara.
Cura de fructe – regina sanatatii !
Orice medic va poate spune ca o cura de fructe de 1-3 zile este salutara pentru organismul uman. ( Desigur, cei cu afectiuni stomacale cronice si acute nu vor incepe o astfel de cura, decat dupa avizul medicului ). Desi, in mod normal este bine sa mancam fructele intregi pentru fibrele pe care le contin, in timpul curei de fructe le puteti consuma si sub forma de sucuri naturale de fructe, neaparat obtinute in casa din fructe proaspete. Alternati fructele bogate in fibre, caise, smochine, cu sucuri proaspete de fructe ; folositi in alimentatia dvs. merele bogate in pectina, grapefruit-ul bun pentru diabetici, kiwi-ul care contine luteina, o substanta importanta in prevenirea cancerului si bolilor de inima ; portocala care contine necesarul zilnic de vitamina C, B, potasiu si magneziu. Cura de fructe ajuta la detoxifiere, la scaderea in greutate fara pierderea energiei, va fereste de incaruntirea prematura, de caderea parului, de nervi si de cearcane. Tineti aceasta cura de fructe, mai ales daca nu prea obisnuiti sa mancati fructe zilnic. Este regina sanatatii !
REDACTIA