Bronsita si Tusea

BRONSITA este provocata de obicei de o infectie virala sau bacteriana, dar poate fi cauzata si de alergii diverse. Bronhiile se inflameaza, iar micii peri – cillii – de pe tractul respirator paralizeaza, nemaiputand opri mucusul sa se acumuleze, acesta facandu-ne sa tusim puternic.

Ce este de facut ?

Primul pas trebuie sa subtieze sputa si sa o disloce, pentru a putea fi eliminata prin tuse ; pentru aceasta, cele mai indicate sunt inhalatiile de abur, iar pentru a face tratamentul cu aburi mai eficient, adaugati cateva picaturi de ulei de eucalipt sau de pin in apa fiarta ; asigurandu-va ca nu va opariti fata, inhalati aburul cu capul acoperit cu un prosop, iar uleiul respectiv va actiona ca un expectorant. Este bine ca in timpul somnului sa folositi un umidificator, pentru a creste umiditatea aerului pe care il respirati. Pentru a subtia mucusul si a va ajuta sa-l eliminati mai usor, mancati ardei iute sau mancaruri condimentate cu piper si consumati multe lichide, sub forma de ceaiuri, lapte, supe si curatati nasul si sinusurile cu o solutie salina. Ceaiuri recomandate : ceaiul de lumanarica este remediul traditional pentru afectiunile respiratorii care ajuta la subtierea sputei.

Fierbeti o cana cu apa, luati-o de pe foc si adaugati doua lingurite de flori uscate de lumanarica ( de la Plafar) , infuzati 10 minute, strecurati si beti cate trei cani pe zi, nu mai mult. Ceaiul de cimbru : puneti una sau doua lingurite de cimbru la 240 ml apa fiarta, adaugati miere dupa gust, beti trei, patru cani pe zi. Mai pot fi folosite pentru bronsita omanul, isopul si patlagina.

TUSEA cauzata de o raceala sau, daca sunteti ghinionisti, de o gripa, poate fi de doua feluri : tusea umeda sau productiva, care produce mucus, asociata de obicei cu alergii, raceli si alte infectii respiratorii si tusea uscata, neproductiva, care poate fi asociata cu fumul de tigara, praful, aerul poluat, dar si cu raceala ; acest tip de tuse irita gatul care trebuie badijonat si calmat, folosind dropsuri de tuse cu ulm, care badijoneaza faringele si reduc tusea. Unul dintre remediile des folosite de bunicii nostri este musetelul, o planta calmanta ; va ajuta sa dormiti daca e luat sub forma de ceai, ajuta tusea cand e folosit la inhalatii sau, sub forma de tinctura de musetel, pusa intr-un vas deasupra radiatorului din dormitor. Ceaiul de cimbru de mai sus este bun, de asemenea. Un remediu excelent pentru tuse este ceapa. Luati sase cepe tocate, amestecate cu patru linguri de miere, fierbeti amestecul la bain-marie, timp de doua ore, la foc mic. Strecurati si luati cate o lingura la doua, trei ore. Daca gasiti otet de zmeura ( in supermarketuri ), acesta poate fi luat cu lingura, singur sau amestecat c u suc sau ceai, pentru a-i masca gustul ( 1lingura de trei ori/zi ) . El poate fi folosit si ca gargara. De asemenea, o infuzie de flori uscate de isop, poate fi benefica pentru bronsita si tuse, cam de trei ori pe zi. Si nu in ultimul rand, frectionati pieptul si gatul cu o crema cu camfor si mentol ( de la farmacie ) sau faceti o cataplasma cu mustar, din faina de mustar amestecata cu apa, cat sa obtineti o pasta, pe care o inveliti intr-un prosop si aplicati-o pe piepul uns cu un strat de vaselina. Alegerea siropului de tuse se face in functie de tipul de tuse ; pentru tusea uscata veti lua de la farmacie un supresor de tuse, daca aveti o tuse cu eliminare de flegma, cumparati un sirop expectorant.

De retinut :

Daca tusea dureaza mai mult de o saptamana , pana la 10 zile, daca aveti dureri acute de piept, daca aveti febra peste 38 de grade mai mult de trei zile, mergeti imediat la medic. La fel, in cazul copiilor si al unei persoane in varsta, mergeti imediat la medic indata ce apar primele simptome de bronsita sau tuse.
In nici un caz, NU va autotratati cu antibiotice inainte de a consulta medicul.

REDACTIA