Bem o cafea ?

Cafeaua, pro si contra
Scurt istoric

Descoperita in Etiopia ; legenda spune ca pastorul Khaldi a vazut caprele sale foarte vioaie, dupa ce au rontait fructul unui arbust ; incercand si el acel fruct, a constatat o imbunatatire a starii sale naturale, s-a simti mai vioi si mai ager. Prima referinta despre cafea dateaza de prin secolul al IX-lea, dar inca dinainte existau legende arabe care vorbeau despre o misterioasa bautura, amara si cu puteri stimulatoare. Celebrul Avicenna, pe la anul 1000 o folosea ca medicament ; etiopienii fabricau din boabe uscate de cafea, un fel de vin care, mai tarziu cand cafeaua a patruns in Europa, a fost numit „vin de Arabia”. Folosita la inceput ca medicament, cafeaua care ajunsese in Europa, adusa de venetieni si era vanduta numai in farmacii. In secolul al XV-lea Coranul interzice consumul de alcool si astfel consumul de cafea ii ia locul cu brio si se raspandeste cu repeziciune. Cu timpul ea ajunge in magazine obisnuite ; se pare ca prima cafenea a aparut in 1683, ea fiind numita „Bottega Del Caffe”, iar in 1720 era foarte cunoscuta si frecventata celebra „Caffe Florian” situata in piata San Marco. La inceput cafeaua a fost blamata, dar cand Papa a declarat-o „bautura crestineasca” ea a fost acceptata si obiceiul s-a raspandit si mai mult. Atat de mult incat Johann Sebastian Bach a compus la 1732 „Kaffe-Kantata”, o oda adusa cafelei, dar si un mijloc de a combate miscarea care interzicea femeilor sa bea cafea. Cantata respectiva contine o arie care spune : „Ah, cat de dulce este gustul cafelei ! Mai incantator decat o mie de saruturi, mult mai dulce decat vinul Muscat !..”

Pro si contra

In lume se consuma anual cca. 400 miliarde de cesti cu cafea ! Un asemenea „fenomen” a generat mereu opinii „pro” si „contra”, dar a suscitat si interesul stiintific al medicilor si al specialistilor de toate felurile. Printre cele mai recente studii asupra efectelor consumului de cafea, este cel efectuat in 2005, in Tarile de Jos, care a relevat faptul ca trei cesti de cafea acopera 10% din necesarul de fier al organismului, 26% din necesarul de potasiu si 12% din cel al magneziului. Cafeaua contine mici cantitati de vitamine A, C, E si B6 ; cel mai benefic efect fiind cel numit „termogen”; stimuleaza digestia si elimina grasimile ; nu este un pericol pentru silueta deoarece are zero calorii, nu contine substante nutritive, deci nu ingrasa si, de asemenea, este un laxativ foarte eficient. Alte studii : cel realizat de italieni pe cca. 72.000 de persoane arata o asociere inversa intre consumul de cafea si prevalenta astmului ; alt studiu efectuat pe cca. 20.000 de americani, constata ca riscul de astm scade cu 29% la consumatorii de cafea fata de neconsumatori. De asemenea, s-a constatat reducerea riscului bolii Parkinson si ca riscul de cancer nu are nici o legatura cu consumul de cafea. Cafeaua are si alte avantaje ; are actiune psiho-stimulatoare, imbunatateste timpul de reactie si vigilenta, ajuta la optimizarea surselor de energie. Cafeaua contine antioxidanti, acei compusi chimici care ne protejeaza impotriva bolilor ; cafeaua reduce efectul oxidantilor prin diminuarea puterii distrugatoare a acestora. Unele studii indica faptul ca substantele continute in cafea pot reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer, de colon si hepatic, iar acidul colorgenic continut protejeaza impotriva diabetului. Consumul de cafea poate preveni calculii biliari la femei. Exista si riscuri, dar ele se refera la abuzul de cafea. Astfel, femeile care beau mai mult decat doua cesti pe zi prezinta un risc crescut de osteoporoza, iar consumul ridicat de cofeina reduce fertilitatea ( de altfel, motivul miscarii impotriva consumului de cafea de catre femei, despre care am amintit mai sus, se refera la faptul ca acesta ar induce sterilitatea femeilor ) ; exista si un anumit risc la gravide, mai precis exista riscul pierderii sarcinii deoarece cofeina scade nivelul de irigare cu sange al placentei, ceea ce poate afecta fatul. Printre alte riscuri sunt cele care se refera la unele boli digestive si la efectul negativ asupra riscului de boli cardio-vasculare.

Deci…

Ca toate lucrurile de pe lumea asta, consumul de cafea are parti pozitive si parti negative. Ce este sigur, este faptul ca nu consumul de cafea are efecte negative, ci abuzul de cafea. Un consum moderat de cafea este sigur si tot mai multe studii demonstreaza clar ca acest consum poate avea chiar efecte pozitive pentru sanatate. Daca bem cafea moderat avem toate sansele sa fim sanatosi. Intrebarea care se pune, este :

Suntem noi capabili sa fim moderati ?…

*Citeste si despre cititul in cafeaclick aici.

Cristina M. & Livia D.
In colaborare cu Revista de Parapsihologie si Astrologie ElyStar® OnLine
www.elystar.ro