Avertismentul de la Maastricht
Un nou semnal de alarma (al catelea oare?) asupra felului de a ne „hrani”, a fost tras de cercetatorii Universitatii de la Maastricht – Olanda, care au dat publicitatii o „lista neagra” a celor pe care ar trebui sa le ocolim, atunci cand vrem sa mancam. Nu putem spune ca aceasta lista a alimentelor nesanatoase, n-a fost mediatizata de publicatiile din Romania. Dimpotriva, numeroase ziare au publicat despre aceasta pe spatii largi si pe coloane destul de generoase. Dar noi nu le dam atentia cuvenita si daca vom continua sa facem asta, vom ajunge si noi ca americanii, care au cca. jumatate de populatie bolnava de obezitate. Cu atat mai mult cu cat Asociatia Consumatorilor din Romania n-a incetat sa semnaleze pericolele acestui fel de alimentatie, iar numerosi nutritionisti se straduiesc sa ne dezvete sa mai preluam „mode” sau „modele” alimentare straine, fara sa ne informam asupra pericolelor la care ne expunem. Fata de atitudinea romanilor „lasa-ma sa te las”, opinia publica din SUA a inceput de mult, cam de prin anii 2000 incoace, sa ia aminte, mult mai serios, la fenomenul „fast-food” si sa-l condamne public. Totul a inceput cu Raportul Comisiei de Alimentatie si Nutritie de la Institutul Medical al SUA despre rolul nefast al grasimilor asupra sanatatii, a continuat cu ample demonstratii impotriva lor (da! demonstratii impotriva grasimilor!), campanii informationale si altele, astfel ca in 2006 New York-ul a fost martorul unei grandioase manifestatii impotriva celor mai mari pericole asupra sanatatii populatiei, alimentele tip fast-food, bauturile carbogazoase, mezelurilor si altor tipuri de alimente periculoase. Intr-o tara cu un procent atat de mare de persoane obeze, dar si cu mari producatori de alimente si bauturi cauzatoare de nenorociri, aceste manifestatii nu pot fi decat binevenite. Pe cand o astfel de demonstratie si in Romania?
Cine sunt „ucigasii” ?
Ce anume condamna, dupa studii serioase si indelungate, cercetatorii de la Maastricht ? In principal, alimentele fast-food, bauturile carbogazoase, batoanele de slabit, mezelurile si chipsurile. Dar in aceeasi masura sunt „puse la colt” si cartofii prajiti, pui prajit, margarina, pizza, produsele de patiserie, prajiturile, painea si multe altele, extrem de periculoase pentru sanatate. Dr. John Briffa vorbeste depre pericolele ascunse ale grasimilor hidrogenate, ca despre niste bombe cu efect intarziat; despre margarina, pe care producatorul o recomanda ca grasime vegetala (uitand sa spuna si „hidrogenata”), dietetica si usoara, spune ca este mai periculoasa decat untura de porc sau untul. Toxice si periculoase mai sunt : carbohidratii cu densitate calorica mare si zaharul continut de bauturile carbogazoase. Cele mai multe grasimi vegetale exista in uleiurile vegetale, incluzand pe cele din floarea-soarelui si soia, in unt, carne de porc si miel. Daca ne gandim ca albirea zaharului se face cu dioxid de SULF (E-220), iar intarirea margarinei prin HIDROGENARE, folosind catalizatori din NICHEL, putem sa ne dam seama ca, in timp, s-ar putea sa ne transformam intr-un hidos-obez tabel al lui Mendeleev! Despre „subtire ca trestia”, „inalt ca bradul”, „rumen ca un mar” nici nu se va mai putea aminti !
Toxice si necrutatoare !
Hamburgherii, hot-dogs, pizza si mezelurile sunt cele incriminate; vin la rand batoanele pentru slabit (niste mixturi fanteziste), chips-urile, zaharul, painea, prajiturile sunt „eroii” pe scara „ucigasilor” nostri tacuti, care – in timp – „ne fac rost” de boli cardiovasculare garantate, un diabet „sanatos” si o silueta baleno-elefantina; cei care consuma astfel de „alimente” sunt de 2 1/2 mai expusi la infarct si chiar la cancer. Nutritionistii ne avertizeaza, nu numai ca ne scurtam viata, dar atat cat ne este dat sa traim – vom suferi, deoarece riscurile se refera si la unele boli neurodegenerative, de tip Parkinson, care apar mult mai des si mult mai devreme la consumatorii de fast-food. Daca fast-food se traduce cam prin „mancare repede”, este vremea sa traducem prin „otravire rapida” !
Ce fel de oameni suntem noi, romanii cu o bucatarie atat de gustoasa, de maimutarim toate obiceiurile proaste din Apus? Mandria desarta de a fi „ca ei” ne aduce apucaturi de om prost! De ce nu vedem si curentul „vegan” al americanilor, care inclina din ce in ce mai mult spre alimentatia vegetariana?
Olivia Vatca