ASTENIA DE TOAMNĂ

Notă: nu confundaţi astenia de toamnă cu anxietatea sau cu depresia, chiar dacă simptomele lor par asemănătoare.

Toată lumea a auzit sau a suferit de astenia de primăvară (detalii aici); puţini ştiu însă că sunt frecvente şi asteniile de toamnă, cauzate de condiţiile speciale ale acestui anotimp şi mulţi suferă de această afecţiune, unii chiar fără să ştie. Observaţi-vă stările, atunci când simţiţi că „ceva nu este în regulă”, mai ales toamna; astenia de toamnă netratată, lăsată la voia întâmplării, poate cauza suferinţe mai mari, cu atât mai mult cu cât, în vremurile de astăzi, toţi suntem preocupaţi de diverse probleme şi, cel mai adesea, uitam să ne îngrijim sănătatea.

Simptomele asteniei de toamnă. Dacă, odată cu instalarea toamnei, observaţi o stare de oboseală continuă, aveţi incapacitate de concentrare şi insomnii, dureri de cap, nervozitate excesivă şi iritabilitate fără motiv; toate acestea neavând o cauză aparentă, atunci sigur aveţi o astenie de toamnă, în care sistemul dvs. imunitar este influenţat negativ şi sensibilizat. Dacă dormiţi suficient şi vă alimentaţi corect şi starea de oboseală se menţine totuşi, sigur aveţi o astfel de astenie.

Cauzele asteniei de toamnă. Cele mai frecvente cauze sunt diferenţele de temperatură între zi şi noapte, dar şi de la o zi la alta, stilul de viaţă dezordonat şi, de multe ori, presiunea aprovizionării pentru iarnă, alături de o alimentaţie inadecvată, cu carenţe de vitamine şi minerale şi programul foarte încărcat sunt câteva dintre cauzele asteniei de toamnă. Una dintre cauzele cele mai frecvente – foarte importantă – este şi lumina, în cantitate din ce în ce mai mică pe parcursul zilelor de toamnă.

Cum tratăm astenia de toamnă. Cea mai mare atenţie trebuie să o acordăm lipsei de vitamine şi minerale; consumând multe fructe şi legume, puteţi evita carentele de vitamine. Folosiţi în alimentaţia dvs. cereale şi lactate, care conţin calciu, fibre, carbonaţi şi vitamine. Nu neglijaţi relaxarea şi dormiţi suficient. Tonifiaţi organismul cu produse naturale, ca: lăptişorul de matcă, gingseng şi miere. Dintre „medicamentele” cele mai indicate în astenia de toamnă, sunt: soarele, soarele şi… soarele. Prindeţi orice moment însorit şi faceţi plimbări lungi, în locuri verzi şi însorite. Şi nu în ultimul rând, astenia de toamnă se tratează cu multă… atenţie. Nepăsarea, lipsa de interes pentru simptomele şi cauzele acesteia sunt dăunătoare sănătăţii dvs.

Ceaiuri recomandate pentru astenia de toamnă. Suntem tentaţi să ne „îndopam” cu pastile şi tablete, ori de câte ori suntem bolnavi; se pare că am uitat străvechile remedii oferite de bunica (detalii aici). Printre acestea ceaiurile sunt salutare şi vă recomandăm câteva dintre acestea.
Ceai din amestec de: flori şi rădăcina de ciubotica-cucului, roiniţă şi păducel, în părţi egale. La o cană cu apă clocotită se pune o lingură de amestec; se beau câteva înghiţituri înainte de masă.
Ceai din amestec de: 50 gr. mentă, 50 gr. roiniţă şi 25 gr. rădăcină de valeriană. La o cană cu apă clocotită se pun două linguri de amestec, se lasă vasul acoperit timp de o oră, apoi se strecoară şi se beau câteva înghiţituri cu o oră înainte de culcare.
Ceaiul de sunătoare este bun ca măsură preventiva contra asteniei de toamnă.

REDACŢIA